Share This Article
Ξέρω ότι αγαπάτε ιδιαίτερα τα Smoothies! Μαζί με εσάς και εγώ. Τι γίνεται όμως τώρα που ο καιρός αρχίζει και κρυώνει και δε μας κάνει πολύ διάθεση για παγωμένα smoothies;
Η αλήθεια είναι πως εγώ προσωπικά αποφεύγω τους χειμερινούς μήνες γενικά τα παγωμένα γιατί έχω μια ευαισθησία με το λαιμό μου. Μου λείπουν όμως πολύ τα smoothies γιατί είναι χορταστικά και πολύ εύκολα στο να γίνουν!
Σκέφτηκα λοιπόν γιατί να μη φτιάξουμε ένα smoothie ζεστό, χορταστικό και υγιεινό έτσι ώστε να το απολαμβάνουμε τα κρύα πρωινά ή ακόμη και τα απογεύματα από εδώ και στο εξής. Και τι καλύτερο από το να αξιοποιήσουμε ένα άκρως φθινοπωρινό και χειμωνιάτικο φρούτο, το μήλο.
Λατρεύω όλα τα γλυκά που περιέχουν μήλο και περισσότερο τις μηλόπιτες. Το σημερινό λοιπόν smoothie έχει κάτι από τη γεύση της μηλόπιτας.
Με απλά υλικά, όπως μήλo, γάλα, νερό, κανέλα, μοσχοκάρυδο και βέβαια χουρμάδες, οι οποίοι είναι και αυτοί που θα δώσουν τη γλυκύτητα που απαιτείται για το smoothie μας, έχουμε έτοιμο το πιο γευστικό, υγιεινό και αρωματικό ζεστό πρωινό!
Η διαδικασία παρασκευής του απλή.
Καθαρίζουμε και βράζουμε τα μήλα μαζί με ελάχιστο νερό, τα μπαχαρικά και τους χουρμάδες μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ζεστό γάλα της επιλογής μας.
Πολτοποιούμε το μείγμα με ένα ραβδομπλέντερ και το smoothie μας είναι έτοιμο. Ζεστό, χορταστικό, γλυκό και μυρωδάτο.
Και θα μου πείτε τώρα, μα Ευγενία μου που να σηκωθούμε το πρωί να κάνουμε όλη αυτήν τη διαδικασία. Σας έχω τη λύση, την οποία βέβαια την έχω δοκιμάσει. Το φτιάχνουμε από το βράδυ, το αφήνουμε να κρυώσει (αν δεν το πιούμε 😉 ) και το βάζουμε στο ψυγείο καλά σκεπασμένο. Το επόμενο πρωί το ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι-κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντάς το κατά διαστήματα και έτοιμο! Το παίρνουμε μαζί σας και στη δουλειά.
Το πιο υγιεινό ζεστό smoothie που μπορείτε να απολαύσετε όχι μόνο για πρωινό αλλά και οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας. Και το σημαντικότερο δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη, ούτε καν μέλι γιατί και το μέλι περιέχει σάκχαρα και κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη, παρόλο που η θρεπτική του αξία είναι μεγαλύτερη από αυτή της ζάχαρης. Βέβαια στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, τόσο η ζάχαρη όσο και το μέλι είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας.
Αν τώρα δε σας αρέσουν οι χουρμάδες, που θεωρώ ότι θα πρέπει να τους δοκιμάσετε γιατί περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά μπορείτε να τους αντικαταστήσετε με σταφίδες ξανθές. Θα αλλάξει ελαφρώς η γεύση από το smoothie αλλά θα είναι εξίσου νόστιμο.
Φυσικά υπάρχει και η επιλογή να προσθέσετε στη συνταγή μέλι ή σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου για τη vegan εκδοχή της. Σε αυτήν την περίπτωση όμως το smoothie θα έχει πολύ πιο ρευστή μορφή και ίσως θα πρέπει να προσθέσετε λίγο μήλο παραπάνω.
Εγώ λοιπόν σήμερα επέλεξα να σας παρουσιάζω την πιο υγιεινή εκδοχή για αυτό το ζεστό Smoothie όπου είναι γεμάτο από το άρωμα των μπαχαρικών, έτσι όπως συνηθίζω να το απολαμβάνω. Αν το δοκιμάσετε, είμαι σίγουρη πως θα σας συντροφεύσει όλο το χειμώνα!
Για το ζεστό Smoothie μήλου θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 2 Smoothie
- 2 μήλα
- 70γρ χουρμάδες, απύρηνους
- 1 κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 120ml νερό
- 300ml ρόφημα αμυγδάλου ( ή οποιοδήποτε ελαφρύ γάλα της επιλογής σας)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τους χουρμάδες σε μικρά κομμάτια και τους αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε μικρότερα κομμάτια.
Ρίχνουμε το νερό, τα καθαρισμένα μήλα, τους χουρμάδες, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας, ειδικά στην αρχή, μέχρι να πάρει βράσει το νερό.
Βράζουμε τα μήλα σε χαμηλή φωτιά για 6 με 7 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Αφού μαλακώσουν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε για περίπου 3 λεπτά μέχρι να πέσει λίγο η θερμοκρασία τους.*
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε το γάλα.
Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι το ζεστό γάλα και με ένα μπλέντερ χειρός πολτοποιούμε προσεκτικά το μείγμα μέχρι να έχουμε μια ωραία κρέμα που θα είναι αρκετά ρευστή αλλά συνάμα και παχύρευστη.
Αν δε διαθέτουμε μπλέντερ χειρός μπορούμε να κάνουμε την ίδια διαδικασία στο multi ή σε έναν επεξεργαστή τροφίμων.
Σερβίρουμε σε κούπες, πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με λίγη κανέλα και φέτες μήλου και απολαμβάνουμε το Smoothie μας ζεστό.
Σημειώσεις
*Προσοχή! Αν διαθέτετε επεξεργαστή τροφίμων με γυάλινο μπολ καλό θα ήταν να αφήσετε τα μήλα σας να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα χτυπήσετε με το ζεστό γάλα έτσι ώστε να αποφύγετε την υψηλή θερμοκρασία που μπορεί να προκαλέσει φθορές στο μπολ σας.
Καλή απόλαυση!
………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.
2 Comments
Sofia
Στο multi δεν γινεται;
Handmadelittletreats
Και βέβαια γίνεται! Θα πρέπει να είναι δυνατό όμως, έτσι ώστε να πολτοποιηθεί καλά το smoothie σας.