Share This Article
Καθώς λοιπόν το ψυγείο μου συνεχίζει να είναι γεμάτο με κολοκυθάκια, αυτή τη φορά είπα να δοκιμάσω να φτιάξω κάτι σοκολατένιο.
Τι να κάνω! Τα κολοκύθια αυτήν την εποχή τα έχω σπίτι σε αφθονία, τα βάζω παντού, σε σαλάτες, σε φαγητά φούρνου, σε ομελέτες, παντού! Είπα λοιπόν θα τα βάλω αυτή τη φορά σε ένα γλυκό και νόστιμο muffin, λιγάκι διαφορετικό και πάνω απ΄όλα υγιεινό!
Ένα νόστιμο και φουλ σοκολατένιο muffin που περιέχει βρώμη, λιναρόσπορο, μπανάνα, λίγο μέλι και βέβαια φρέσκα κολοκυθάκια.
Τα muffins αυτά είναι νηστίσιμα διότι δεν περιέχουν αυγά και βούτυρο. Βέβαια θα χρειαστεί να προσθέσετε στη συνταγή σας μόνο 3 κουταλιές γάλα, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα αμυγδάλου. Μπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε το μέλι που θα χρειαστούμε στη συνταγή με σιρόπι αγαύης, έτσι τα μαφινάκια μας θα είναι ιδανικά και για τους vegan.
Την ελαφριά γλυκύτητα τους τα muffins αυτά την παίρνουν από το μέλι, την μπανάνα και βέβαια το κολοκυθάκι. Είναι αφράτα, και έχουν μια ιδιαίτερη σοκολατένια bitter πλούσια γεύση. Προτίμησα να προσθέσω μόνο 100γρ μέλι στη συνταγή για να διατηρήσουν τα muffins μου αυτήν την πλούσια σοκολατένια και ελαφρώς bitter γεύση που σας ανέφερα παραπάνω. Τώρα εσείς, αν τα θέλετε πιο γλυκά, που κατά τη γνώμη μου δε χρειάζεται, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι ακόμη (βλέπε συνταγή).
Να σας πω επίσης, πως το κολοκυθάκι εξαφανίζετε μέσα σε αυτά τα muffins και δεν το καταλαβαίνεις καθόλου, ούτε οπτικά, αλλά ούτε και γευστικά!
Το καλό είναι ότι δε θα χρειαστείτε ούτε μίξερ για να τα φτιάξετε, μόνο ένα μεγάλο μπολ στο οποίο θα προσθέτετε κάθε φορά τα υλικά σας, είναι αρκετό. Το μόνο χρονοβόρο, ας πούμε, στην όλη διαδικασία είναι να τρίψετε το κολοκυθάκι. Η ποσότητα όμως που θα χρειαστείτε είναι μικρή, οπότε και αυτό δεν θα σας κουράσει.
Τέλος, πριν περάσω στη συνταγή, θα ήθελα να σας πω λίγα λόγια για τον λιναρόσπορο.
Πρόκειται για έναν μικρό σπόρο με μεγάλη θρεπτική αξία. Πλούσιο σε ω3- λιπαρά οξέα, ασβέστιο, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και άλλα πολύτιμα συστατικά απαραίτητα για τη σωστή υγεία του οργανισμού μας. Περισσότερα για τα οφέλη του μπορείτε να ανατρέξετε εδώ.
Αυτό που κρατάω όσον αφορά τη χρήση του στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική είναι ότι θα πρέπει να τον αγοράζουμε ολόκληρο, σε σπόρους, και να τον σπάμε όταν θα τον καταναλώσουμε, γιατί έτσι μόνο τα θρεπτικά του συστατικά περνούν στον οργανισμό μας.
Επίσης, καλό είναι να μην τον αφήνουμε αλεσμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί οξειδώνεται και χάνει την θρεπτική του αξία. Τέλος, καλό είναι, τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες, να τον αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον λιναρόσπορο, με τη μορφή αλεσμένου σπόρου, στις σαλάτες, στο πρωινό σας, στα κέικ, σε μπισκότα, σε smoothies, σε σάλτσες και με τη μορφή αλευριού σε διάφορες παρασκευές, ανάλογα πάντα με τη συνταγή.
Για τα σοκολατένια muffins με κολοκυθάκι θα χρειαστούμε:
Υλικά για 12 muffins
- 110 γρ βρώμη αλεσμένη
- 140 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 γρ σκόνη κακάο
- 3 κουταλιές της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο (εάν δε έχετε, το αντικαθιστάτε με βρώμη αλεσμένη)
- 2,5 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1,5 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
- ½ κουτ. του γλυκού αλάτι
- 3 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
- 230 γρ κολοκυθάκι τριμμένο στον τρίφτη
- 2 μικρές ώριμες μπανάνες ή 1,5 μεγάλη αλεσμένη
- 100 με 120 γρ μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλετε)
- 3 ή 4 κουταλιές της σούπας γάλα αμυγδάλου (για τη vegan εκδοχή) η κανονικό γάλα με χαμηλά λιπαρά.
- 120 γρ σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας (ή vegan σοκολάτα)
Νιφάδες βρώμης για να την κορυφή από τα muffins (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε τις ειδικές χάρτινες θήκες για muffins στο ειδικό ταψάκι.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε μαζί το αλεύρι, την αλεσμένη βρώμη, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το λιναρόσπορο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μείγμα το λάδι, το μέλι, την μπανάνα και το τριμμένο κολοκυθάκι και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα έως ότου αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε και τις 3 κουταλιές γάλα και ανακατεύουμε. Θα πρέπει το μείγμα σας να είναι παχύ αλλά να έχει και μια μικρή ρευστότητα έτσι ώστε να ξεκολλάει από το κουτάλι. Αν είναι πολύ παχύ προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά γάλα.
Τέλος προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας.
Γεμίζουμε τις ειδικές χάρτινες θήκες για muffins κατά τα 2/3 και πασπαλίζουμε την επιφάνεια από τα muffins μας με νιφάδες βρώμης (προαιρετικά) και αν θέλουμε με σταγόνες σοκολάτας.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά ανάλογα το φούρνο και το μέγεθος από τα muffins.
Μπορούμε να κάνουμε τη δοκιμή με την οδοντογλυφίδα στο κέντρο από 2-3 muffins. Η οδοντογλυφίδα δεν θα βγαίνει εντελώς καθαρή λόγω της λιωμένης σοκολάτας αλλά αν η επιφάνεια από τα muffins έχει φουσκώσει και είναι σταθερή τότε θα είναι έτοιμα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για λίγο στο ταψάκι να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε από το ταψάκι και τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Nothing says home like the smell of baking!
Emjoy!
……………………………………………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ