Share This Article
Καιρό είχα να φτιάξω ένα smoothie και μου είχε λείψει!
Ένα smoothie δροσερό και πλούσιο σε γεύση, γεμάτο από αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, ιδανικό για το πρωινό μου, αλλά και για τις ώρες εκείνες που θέλω κάτι δροσερό, χορταστικό και πάνω απ’όλα υγιεινό.
Για το smoothie μου λοιπόν διάλεξα σταφύλι, το φρούτο του Σεπτεμβρίου, μαζί με μούρα. Το σταφύλι, αποκαλείται και ως το ευτυχές δημιούργημα της φύσης. Και δικαίως, καθώς είναι ένα φρούτο πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνες Α, Β και C ενώ η φλούδα του περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη.
Τι να πρωτοπούμε για τις ευεργετικές ιδιότητες του σταφυλιού. Έχει πλούσια αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική, αντιελκωτική και προστατευτική δράση. Εν συντομία, είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα που μπορεί να εντάξει κάποιος στη διατροφή του.
Για τα μούρα δεν χρειάζεται να πω πολλά, γνωρίζετε ότι είναι πλούσια σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτιά.
Το σταφύλι το αγαπώ, καθώς μεγάλωσα σε ένα χωριό που είναι γεμάτο αμπελώνες και ο τρύγος ήταν για μας μία ημέρα γιορτής.
Αρχικά όλη η οικογένεια, μικροί-μεγάλοι, ξεχυνόμασταν στα αμπέλια και μαζεύαμε τα σταφύλια σε μεγάλα καφάσια και κοφίνια. Στη συνέχεια, τα σταφύλια μεταφέρονταν στην αυλή της αποθήκης και ρίχνονταν μέσα σε ένα μεγάλο ξύλινο σκαφόνι (βαρέλι).
Ο μπαμπάς μου και οι πιο τολμηροί έμπαιναν μέσα στο σκαφόνι και ξεκινούσε ο χορός. Το κρασί, μάλλον καλύτερα, ο χυμός των σταφυλιών, μεταφερόταν στο κατώι (στην αποθήκη του σπιτιού) σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια, όπου και ξεκινούσε η ζύμωση του. Κρασί φτιαγμένο με κόπο, αγάπη, χαρά και χωρίς χημικές ουσίες. Αυτό το κρασί έμαθα να πίνω.
Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν και όλα να έγιναν πιο μηχανικά και λιγάκι απρόσωπα, τα σταφύλια πλέον αλέθονται και βγάζουν τους χυμούς τους με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων, η αγάπη όμως και η φροντίδα για να φτιάξουμε το κρασί μας παραμένει η ίδια.
Δεν θυμάμαι τραπέζι σπίτι, γιορτινό ή καθημερινό, που να μην υπήρχε επάνω ένα μπουκάλι κρασί, το κοκκινέλι όπως το λέμε, άλλοτε έχοντας ένα κόκκινο βαθύ σκούρο χρώμα και άλλοτε πιο ροζέ, ανάλογα με τη σοδειά. Μάλιστα, στις γιορτινές κυρίως μέρες, το κρασί έρεε άφθονο και τα μπουκάλια έδιναν τη θέση τους στα μποτιλιόνια (μεγάλα γυάλινα μπουκάλια), έτσι ώστε όλοι οι συγγενείς και οι φίλοι να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το κρασί του μπαμπά. Ακόμη και σήμερα το κρασί του μπαμπά έχει πάντα τη θέση του στα τραπέζια μας.
Φτάνει λοιπόν, σιγά σιγά η εποχή του τρύγου. Στο σπίτι κατέφθασαν τα πρώτα ώριμα σταφύλια από τα αμπέλια. Σε λίγες εβδομάδες, αφού ωριμάσουν όλα θα τα μαζέψουμε.
Σκέφτηκα λοιπόν, όπως σας είπα και πιο πάνω, με τα πρώτα σταφύλια να φτιάξω ένα smoothie φθινοπωρινό αλλά αρκετά δροσερό.
Για το smoothie μου λοιπόν χρησιμοποίησα και άλλα φρούτα, τα οποία είχα ήδη στην κατάψυξη, όπως μπανάνα, μύρτιλα, μούρα και λίγα κεράσια που είχα κρατήσει.
Το smoothie έγινε εκπληκτικό, τόσο σε γεύση όσο και σε χρώμα! Δεν πρόσθεσα κανένα γλυκαντικό γιατί δεν χρειαζόταν, η γλύκα των σταφυλιών και της μπανάνας ήταν αρκετή.
Αν δεν θέλεις να έχει το smoothie σου μικρά κομματάκια από τα κουκούτσια των σταφυλιών, μπορείς να επιλέξεις σταφύλι χωρίς κουκούτσι. Εγώ τα βάζω όλα στο μπλέντερ και διαλύονται, όχι εντελώς, αλλά δε με ενοχλούν καθόλου.
Για το smoothie με σταφύλι και μούρα θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 2 smoothie
- 1 ώριμη μπανάνα κατεψυγμένη σε φέτες
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού σταφύλι της επιλογής σας
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ανάμεικτα μούρα (μύρτιλα, blackberries) ή ακόμη και κεράσια κατεψυγμένα
- 2 κουτ. σούπας γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά (ή vegan γιαούρτι)
- 4 κουτ. σούπας γάλα αμυγδάλου
- 3 κουτ. σούπας βρώμη
- 1/2 με 1 κουτ. του τσαγιού κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα δυνατό multi ή σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο ομοιογενές μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε γυάλινα μπουκαλάκια ή σε ποτήρια και σερβίρουμε.
Tip: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκα φρούτα χωρίς να τα έχετε βάλει στη κατάψυξη. Απλά το smoothie σας δε θα είναι τόσο δροσερό.
Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε το smoothie σας και αν κρίνετε αναγκαίο να του προσθέσετε λίγο μέλι ή σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου.
Enjoy!
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.g Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.