Share This Article
Αυτή η εποχή του χρόνου είναι γεμάτη από φρούτα και λαχανικά. Με απλά υλικά μπορείς να φτιάξεις εύκολα και γρήγορα δροσερές σαλάτες, ελαφριά κυρίως πιάτα αλλά και γρήγορα γλυκά.
Ένα λαχανικό που συναντάμε συχνά αυτήν την περίοδο τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές παρασκευές είναι το ταπεινό κολοκυθάκι.
Το κολοκύθι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνη Α και C, κάλιο και ασβέστιο, παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία των ματιών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στην ενδυνάμωση της καρδιάς και των πνευμόνων και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Η βιταμίνη Α, εκτός των άλλων, φροντίζει για σωστή όραση, υγιές δέρμα και καλή λειτουργία των πνευμόνων, ενώ η βιταμίνη C στηρίζει το ανοσοποιητικό και αναπνευστικό σύστημα.
Έχουμε λοιπόν πολλούς λόγους να τα βάλουμε στο τραπέζι μας, ειδικά αυτήν την εποχή που είναι φρέσκα και σε αφθονία.
Παρόλα αυτά τα ευεργετικά οφέλη που έχει το λαχανικό αυτό για την υγεία μας, η αλήθεια είναι ότι εγώ προσωπικά δεν το είχα εντάξει στη διατροφή μου.
Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, δεν ήθελα καν να το δοκιμάσω! Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί, ώσπου πριν αρκετά χρόνια ένα συγκεκριμένο περιστατικό στη ζωή μου στάθηκε η αφορμή για να γίνει ένα από τα αγαπημένα μου λαχανικά!
Από τότε περιμένω πως και πως αυτήν την εποχή τα πρώτα φρέσκα κολοκυθάκια από τον κήπο των γονιών μου.
Μπορώ να τα χρησιμοποιήσω παντού, σε σαλάτες , βραστά, σε πίτες, σε τάρτες αλμυρές ακόμη και σε γλυκές παρασκευές. Θα μου πεις, πως άλλαξε η γνώμη μου για αυτά, έτσι ξαφνικά! Θα σας πω, εν συντομία, για να μη σας κουράζω.
Πριν χρόνια λοιπόν, έπρεπε να κάνω μια επέμβαση και έμεινα για μια βδομάδα περίπου στο νοσοκομείο. Μετά από κάποιες ημέρες, όπου δεν είχα φάει σχεδόν τίποτα, μόνο κρέμες και που και που καμιά σουπίτσα σκέτη, θυμάμαι ήταν Κυριακή, μου έφεραν το μεσημεριανό μου γεύμα.
Το παίρνει η μητέρα μου…« άντε μου λέει, σήμερα σου έφεραν ωραίο φαγητό!»
Καθώς πεινούσα, σηκώθηκα αμέσως να δω τι ήταν.
Μπιφτέκια με κολοκυθάκια βραστά!
Χάθηκε ο κόσμος να φέρουν καμιά πατατούλα, έστω λίγο ρυζάκι, μα κολοκύθια, είπα!
Παιδί μου, μου είπε η μαμά μου, για να στα φέρουν, θα πει ότι θα σου κάνουν καλό, πρέπει να τα φας.
Δεν το ξανασκέφτηκα, η πείνα μου ήταν τόση, που πήρα θέση και έφαγα για πρώτη φορά κολοκυθάκια, βραστά και ανάλατα, και μου φαινόταν εξαιρετικά. Όταν λοιπόν γύρισα σπίτι μου και δοκίμασα αυτά της μαμάς μου, τότε τα λάτρεψα.
Δεν θα σας κουράζω όμως άλλο με αυτά. Θα περάσω κατευθείαν στη σημερινή συνταγή που είναι αλμυρά μάφινς με φέτα και κόκκινη πιπεριά.
Αυτή τη συνταγή τη φτιάχνω κάθε χρόνο. Γι’αυτό και κάθε χρόνο προσθέτω και διαφορετικές φωτογραφίες 😉 Είναι πολύ εύκολη, απλά πρέπει να προσέξετε λίγο τι είδους θήκες θα χρησιμοποιήσετε για να ψήσετε τα μάφινς σας.
Σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε θήκες σιλικόνης, αν τώρα δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ειδικό ταψί για μάφινς και να φτιάξετε θήκες με αντικολλητικό χαρτί ψησίμαστος, όπως έκανα εγώ. Με αυτόν τον τρόπο τα κολοκυθοπιτάκια δεν θα σας κολλήσουν και θα μπορείτε να τα ξεφορμάρετε πολύ εύκολα ακόμη και ζεστά.
Προσοχή, μη χρησιμοποιήσετε τις χάρτινες θήκες του εμπορίου που χρησιμοποιούμε για τα κεκάκια, γιατί θα σας κολλήσουν και θα σας είναι δύσκολο να τις αφαιρέσετε. Σας το λέω εκ πείρας, κάθε χρόνο που φτιάχνω τη συγκεκριμένη συνταγή, την πατάω πάντα την πρώτη φορά. Μετά, αφού έχω πάρει το μάθημα μου, όταν τα ξαναφτιάχνω, χρησιμοποιώ ή θήκες από σιλικόνη ή αντικολλητικό χαρτί και δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα.
Τέλος, επειδή η ζύμη είναι αρκετά σφιχτή, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα scoop παγωτού για να γεμίσετε τις θήκες σας.
Λοιπόν, στη συνταγή μας τώρα..
Για τα muffins – πιτάκια με κολοκυθάκια και φέτα θα χρειαστούμε:
Υλικά για περίπου 12 με 15 μάφινς
- 3 κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους τριμμένα στον τρίφτη (αν είναι μεγάλα χρησιμοποιείστε 2), τα στραγγίζουμε για να φύγουν τα πολλά υγρά τους.
- 1/2 ή και παραπάνω αν θέλετε κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
- 200 γρ φέτα θρυμματισμένη με τα χέρια
- 100γρ γραβιέρα σε μικρά κυβάκια
- 125 ml ελαιόλαδο
- 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπεικιν πάουντερ
- 1 κουτάλι της σούπας ρίγανη (ή και παραπάνω αν θέλετε)
- ½ κουτ.γλυκού αλάτι (αν το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε δεν είναι πολύ αλμυρό, προσθέστε λίγο αλάτι ακόμη)
- ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 1 κουτάλι της σούπας μαύρο σουσάμι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Χρησιμοποιούμε θήκες σιλικόνης ή καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τις θήκες από το ειδικό ταψί για μαφινς.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ρίγανη και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη τα αυγά και προσθέτουμε σε αυτά το ελαιόλαδο, το τριμμένο κολοκύθι και την κόκκινη πιπεριά.
Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα για να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη φέτα, τη γραβιέρα και το μαυροσούσαμο και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά.
Γεμίζουμε τις ειδικές θήκες για μαφινς κατά τα 2/3.
Ψήνουμε για περίπου 30 – 35 λεπτά ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος από τα μάφινς.
Θα είναι έτοιμα όταν ροδίσουν στην επιφάνεια τους. Μπορούμε να κάνουμε τη δοκιμή με την οδοντογλυφίδα, τρυπώντας στο κέντρο από 2 με 3 μάφινς, αν βγει καθαρή τότε τα μάφινς έχουν ψηθεί.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Τρώγονται ζεστά και αφού κρυώσουν τα διατηρούμε στο ψυγείο και τα ζεσταίνουμε πριν τα σερβίρουμε.
Μπορούν επίσης να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη, αφού τα έχουμε τυλίξει καλά πρώτα. Τα ξεπαγώνουμε στη συντήρηση και τα ζεσταίνουμε πριν τα σερβίρουμε. Αν ο φούρνος σας διαθέτει λειτουργία ξεπαγώματος τα ζεσταίνουμε απευθείας από την κατάψυξη.
Tip: Τα μάφινς αυτά είναι ιδανικά και για παιδικά πάρτυ ή για brunch. Μπορείτε να τα σερβίρετε μαζί με ένα ή δυο ντοματάκια.
Enjoy!
Αν σας αρέσει το κολοκυθάκι δοκιμάστε και τα Σοκολατένια Muffins με κολοκυθάκι, τα Σοκολατένια cookies με βρώμη και κολοκυθάκι.
………………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.
8 Comments
Μαριάννα
Άψογα! Είχαν φοβερή πέραση και έγιναν ανάρπαστα ακόμη κι από την αδερφή μου που δεν τρώει κολοκυθάκια…δεν το περίμενα! Αξίζει να το δοκιμάσετε !
Handmadelittletreats
Πολύ χαίρομαι που σας άρεσαν, αυτά τα αλμυρά μάφινς είναι ιδανικά για κάθε περίσταση.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Καλησπέρα. Σε ανακάλυψα πρόσφατα και μόλις τα έφτιαξα. Έγιναν τέλεια, μας άρεσαν πολύ!!!
Θα δοκιμάσω και κάποιες άλλες συνταγές σου. Συγχαρητήρια για το κουκλίστικο blog!!!!!
Handmadelittletreats
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν τα αλμυρά αυτά μαφινάκια μου.
Ιωάννα
Τα έφτιαξα χθες και ξετρελαθηκαν όλοι. Ούτε κατάλαβαν ότι έτρωγαν κολοκυθάκια….. και επειδή φέτος έχουμε μεγάλη παραγωγή θα τα φτιάξω νομίζω πολλές φορές ακόμα.
Handmadelittletreats
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν!! Kαι μένα είναι από τα αγαπημένα μου αλμυρά μάφινς αυτήν την εποχή.Αν σας αρέσει το κολοκυθάκι, δοκιμάστε και τις δύο γλυκές συνταγές για μάφινς με κολοκυθάκι που θα βρείτε στο blog.
Κατερίνα
Καλημέρα! Μπορω να βαλω αλευρι ολικης;
Handmadelittletreats
Καλησπέρα σας! Και βέβαια μπορείτε να βάλετε αλεύρι ολικής αν το προτιμάτε από το λευκό αλεύρι. Ίσως να μην είναι τόσο πολύ αφράτα αλλά θα είναι εξίσου νόστιμα.