Share This Article
Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο ενθουσιασμένη είμαι με τη σημερινή συνταγή!
Αρχικά να σας εξομολογηθώ πως φτιάχνω χούμους πρώτη φορά. Ναι αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν αγαπώ τα ρεβίθια, όσο και αν επιλέγω συχνά να μαγειρεύω ζεστή νόστιμη ρεβιθάδα, δεν είχα τολμήσει ποτέ ως τώρα να φτιάξω χούμους.
Αυτήν τη φορά λοιπόν αποφάσισα να το τολμήσω. Συνδύασα λοιπόν τις αγαπημένες μου γεύσεις και αγαπημένα υλικά εποχής και σας ετοίμασα αυτό το υπέροχο χούμους με ψητή γλυκοπατάτα και πορτοκάλι.
Η αλήθεια είναι πως το λάτρεψα τόσο, που έβαλα το πιάτο μπροστά μου και, αντί για ορεκτικό, το χούμους μου μετατράπηκε σε κυρίως γεύμα 🙂
Από τη μια, η ψημένη γλυκοπατάτα δίνει υπεροχή υφή και γεύση στο χούμους και από την άλλη, ο χυμός πορτοκαλιού του προσθέτει μια επιπλέον φρεσκάδα. Να μη σας περιγράψω βέβαια το χρώμα του, νομίζω ότι αυτό είναι ολοφάνερο στις φωτογραφίες.
Το υπέροχο αυτό χούμους με γλυκοπατάτα μπορείτε να το σερβίρετε ως ορεκτικό, να το προσθέσετε σε σάντουιτς ή ακόμη και να το συνοδεύσετε με μια υπέροχη σαλάτα με ανάμεικτα λαχανικά και πορτοκάλι, όπως αυτή που σας παρουσίασα πριν λίγες μέρες. Στη σαλάτα μου πρόσθεσα και λίγη ψημένη γλυκοπατάτα αυτήν τη φορά (θα τη βρείτε εδώ).
Το σίγουρο πάντως είναι πως η συνταγή αυτή έχει κερδίσει ήδη μια θέση στη λίστα με της αγαπημένες μου γεύσεις.
Πάμε λοιπόν, να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο χούμους;
Για το χούμους με γλυκοπατάτα και πορτοκάλι θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ
Για τις ψητές γλυκοπατάτες:
- 1 μέτρια γλυκοπατάτα (πορτοκαλί)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Λίγο ελαιόλαδο
- Λίγο θυμάρι και λίγη ρίγανη αποξηραμένη
- Αλάτι & πιπέρι
Επιπλέον υλικά για το Χούμους
- 270γρ ρεβίθια, στραγγισμένα και ζυγισμένα αφού τα έχουμε βράσει ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα ρεβύθια βρασμένα του εμπορίου.
- 2 κουτ. σούπας ταχίνι
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα
- 2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 4 κουτ. σούπας νερό
- Λίγη ρίγανη αποξηραμένη (προαιρετικά)
- Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- Σουσάμι άσπρο & μαύρο
- Κολοκυθόσποροι & ηλιόσποροι
- Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε ψήνοντας την γλυκοπατάτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Καθαρίζουμε και κόβουμε την γλυκοπατάτα σε κομμάτια. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα κομμάτια γλυκοπατάτας με τις σκελίδες σκόρδου, αφού πρώτα τις έχουμε καθαρίσει και κόψει σε δυο με τρία κομμάτια, τη ρίγανη και το θυμάρι. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε τις γλυκοπατάτες με τα παραπάνω υλικά και τις απλώνουμε σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε τις γλυκοπατάτες, μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 35 λεπτά, ανάλογα το φούρνο.
Όταν ψηθούν, τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε το χούμους.
Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τα βρασμένα ρεβίθια, τη ψημένη γλυκοπατάτα μαζί με το ψημένο σκόρδο, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, τη γλυκιά πάπρικα, το χυμό λεμονιού και το χυμό πορτοκαλιού.
Χτυπάμε με το μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση και 4 κουτάλια της σούπας νερό. Αν το επιθυμούμε προσθέτουμε επιπλέον λίγη ρίγανη αποξηραμένη.
Πολτοποιούμε όλα τα υλικά ξανά στο μπλέντερ, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Αν το χούμους είναι πηχτό, προσθέτουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού ακόμη.
Σερβίρουμε το χούμους σε ένα πιάτο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και το γαρνίρουμε με λίγο σουσάμι, κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Μπορούμε να συνοδεύσουμε το χούμους με ψημένο ψωμάκι και μια σαλάτα με ανάμεικτα λαχανικά.
Διατηρούμε το χούμους στο ψυγείο, σε ένα καλά σκεπασμένο μπολ, αφού πρώτα έχουμε ραντίσει ελαφρώς την επιφάνεια του με λίγο ελαιόλαδο.
Enjoy!
………………………………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.
2 Comments
ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Αν κ εβαλα φασολια γιγατες αντι για ρεβυθια,ειναι απο τα ωραιοτερα χουμους που εχω δοκιμασει!Συγχαρητηρια!
Handmadelittletreats
Χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε… Εξαιρετική η επιλογή σας να αντικαταστήσετε τα ρεβίθια με φασόλια γίγαντες. Θα το δοκιμάσω και εγώ την επόμενη φορά.