Share This Article
Η αλήθεια είναι ότι έχω καιρό να φτιάξω ένα γλυκάκι και το είχα επιθυμήσει. Κάτι νόστιμο, σοκολατένιο και χωρίς ζάχαρη, γιατί, όπως σας έχω πει, μου αρέσει πολύ το παγωτό και αυτές τις μέρες το έχω παρακάνει λιγάκι 😉 Όλα χρειάζονται όμως στη διατροφή μας, αλλά με μέτρο, αυτή είναι η δική μου άποψη.
Έτσι λοιπόν ήθελα μια λιχουδιά όσο γίνεται πιο αθώα. Αυτές τις τρουφίτσες τις σκέφτομαι εδώ και καιρό. Ευκαιρία λοιπόν τώρα, που κάνει ζέστη και δεν έχω τη διάθεση να ανάψω το φούρνο, να τις φτιάξω.
Σας έχω παρουσιάσει κατά καιρούς υγιεινές τρουφίτσες που ομολογουμένως έχετε αγαπήσει. Όπως τις τρούφες αμυγδάλου με σοκολάτα, τα τρουφάκια με φουντούκια και χουρμάδες , τις σοκολατένιες τρούφες με αμύγδαλο & βρώμη και τις τρούφες σοκολάτας με καρύδι και ινδοκάρυδο.
Όλες όμως περιέχουν ξηρούς καρπούς. Σκέφτηκα λοιπόν, αυτήν τη φορά, να φτιάξω μία σοκολατένια μπουκίτσα που δε θα περιέχει καθόλου ξηρούς καρπούς. Αυτά λοιπόν τα τρουφάκια είναι ιδανικά για όλους, ακόμη και γι’αυτούς που αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς λόγω αλλεργίας.
Τα υλικά μας απλά. Οι χουρμάδες και οι σταφίδες από τη μια ευθύνονται για την γλυκιά γεύση που έχει το τρουφάκι μας, την οποία ισορροπεί το κακάο και η σοκολάτα και από την άλλη, οι ηλιόσποροι και οι κολοκυθόσποροι προσθέτουν στο τρουφάκι μια crunchy υφή. Τώρα, αν επιλέξετε να τα καλύψετε ολόκληρα με σοκολάτα μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό κέρασμα 😉
Πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε!
Για τις σοκολατένιες τρούφες χωρίς ζάχαρη και ξηρούς καρπούς θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 14 τρουφίτσες
- 140γρ βασιλικοί χουρμάδες (καθαρό βάρος χωρίς τα κουκούτσια)
- 50γρ σταφίδες ξανθές
- 50γρ ηλιόσποροι (ωμοί και ανάλατοι)
- 50γρ κολοκυθόσποροι (ωμοί και ανάλατοι)
- 10γρ κακάο
- 1 πρέζα αλάτι
- 50γρ σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη (τουλάχιστον 52% περιεκτικότητα σε κακάο)
Για την επικάλυψη
- Λίγη λιωμένη σοκολάτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα multi ρίχνουμε τους ηλιόσπορους και τους κολοκυθόσπορους και τους χτυπάμε μέχρι να σπάσουν. Αν δεν θέλουμε να φαίνονται μέσα στα τρουφάκια μας, τους σπάμε σε πολύ μικρά κομμάτια, διαφορετικά τους σπάμε σε μεγαλύτερα.
Αδειάζουμε τους ηλιόσπορους και τους κολοκυθόσπορους σε ένα μπολ και ρίχνουμε στο multi τους χουρμάδες και τις σταφίδες. Τους χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν μια ενιαία πάστα. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα, το κακάο και το αλάτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τους σπασμένους σπόρους και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα ξύλινο κουτάλι ή με το χέρι.
Παίρνουμε με το χέρι μας κάθε φορά λίγο από το μείγμα και πλάθουμε μικρές μπάλες στο μέγεθος ενός καρυδιού. Τοποθετούμε τις τρούφες σε ένα σκεύος που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τις βάζουμε στο ψυγείο.
Αφού παγώσουν ελαφρώς, λιώνουμε λίγη σοκολάτα σε μπεν μαρί και τις γαρνίρουμε εξωτερικά. Εναλλακτικά τις βουτάμε ολόκληρες σε λιωμένη σοκολάτα και τις βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τις καταναλώσουμε.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διατηρούνται στο ψυγείο. Κατά τους χειμερινούς μήνες μπορούν να διατηρηθούν αποθηκευμένες αεροστεγώς σε ένα σκεύος, εκτός ψυγείου, σε δροσερό μέρος.
Enjoy!
…………………………………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ