Share This Article
Θέλεις ένα γλυκάκι που να μπορείς να το φτιάξεις στη στιγμή, να είναι σοκολατένιο, να μπαίνει και στο ψυγείο, τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει, να είναι υγιεινό και να το απολαμβάνεις χωρίς τύψεις; Ε τότε φτιάξε αυτά τα crunchy σοκολατένια γεμιστά cups με αλατισμένη καραμέλα!
Σου ακούγονται δελεαστικά; Σε διαβεβαιώνω πως είναι! Πρόκειται για σοκολατένια cups τα οποία έχουν μια crunchy σοκολατένια επικάλυψη και μια πλούσια καραμελένια γέμιση.
Ακούς καραμελένια γέμιση και αμέσως πάει το μυαλό σου σε ζάχαρη και κρέμα γάλακτος, όοοχι, αυτή τη φορά η καραμέλα μας είναι φυσική, με φυσικά γλυκαντικά.
Η καραμέλα μας λοιπόν, με την οποία είναι γεμιστά τα σοκολατένια cups είναι φτιαγμένη από χουρμάδες στους οποίους έχουμε προσθέσει ελάχιστο θαλασσινό αλάτι. Μην το παραλείψεις το αλατάκι γιατί αναδεικνύει τη γεύση της καραμέλας.
Όσον αφορά την crunchy σοκολατένια επικάλυψη, θα χρειαστούμε μόνο δυο υλικά, σοκολάτα, επίλεξε μία σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο ή την αγαπημένη σου σοκολάτα και ένα επιπλέον υλικό που πάλι έχεις την επιλογή να χρησιμοποιήσεις το αγαπημένο σου, όπως ποπ φαγόπυρο, ποπ κινόας, σπασμένες ρυζογκοφρέτες ή ακόμη και χοντροσπασμένους ξηρούς καρπούς για να δώσει σώμα στη σοκολάτα και crunchy υφή στα cups σου.
Αν επιλέξεις ρυζογκοφρέτες θα τις σπάσεις σε μικρά κομμάτια όπως και τους ξηρούς καρπούς, αν τώρα χρησιμοποιήσεις ποπ κινόας ή ποπ φαγόπυρο θα τα χρησιμοποιήσεις ως έχουν. Επίσης αν προορίζονται και για μικρά παιδιά θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις βιολογικές ρυζογκοφρέτες χωρίς ζάχαρη ή ποπ κινοας που προτιμούν περισσότερο τα παιδιά.
Τέλος, όσον αφορά την καραμέλα καλό είναι να χρησιμοποιήσεις μαλακούς βασιλικούς χουρμάδες που έχουνε έντονη καραμελένια γεύση. Ανάλογα πόσο μαλακοί είναι οι χουρμάδες θα προσθέσεις και το αντίστοιχο νερό. Μην το παρακάνεις με το νερό, ξεκίνα με τη λιγότερη ποσότητα και ανάλογα τη σύσταση της καραμέλας προσθέτεις λίγο ακόμη. Γι ‘αυτό το λόγο στα υλικά σου γράφω 100 με 120γρ νερό, έχει να κάνει με το πόσο μαλακοί είναι οι χουρμάδες που θα επιλέξεις. Εγώ χρειάστηκα γύρω στα 100 με 110γρ νερό.
Αυτά τα υπέροχα καραμελένια σοκολατένια cups θα καλύψουν και με το παραπάνω την επιθυμία σου για γλυκό, πάμε να τα φτιάξουμε;
Για τα γεμιστά Σοκολατένια Cups με καραμέλα χωρίς ζάχαρη θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 8 cups
- 120γρ βασιλικούς χουρμάδες απύρηνους (τους ζυγίζουμε χωρίς το κουκούτσι)
- 100 με 120γρ νερό
- 1 κ/γ εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
- 270γρ σοκολάτα κουβερτούρα, τουλάχιστον 52% περιεκτικότητας σε κακάο ή και παραπάνω (ή vegan σοκολάτα)
- 30γρ ποπ φαγόπυρου ή ποπ κινόας ή ρυζογκοφρέτες σπασμένες σε μικρότερα κομμάτια ή ακόμη και ξηρούς καρπούς χοντροσπασμένους.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ρίχνουμε τους χουρμάδες μαζί με το νερό*, τη βανίλια και το αλάτι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα ραβδομπλέντερ. (* Ξεκινάμε με τη μικρότερη ποσότητα νερού και αν κρίνουμε αναγκαίο προσθέτουμε λίγο ακόμη)
Πολτοποιούμε το μείγμα πολύ καλά. Αν χρειαστεί, σταματάμε το ανακάτεμα και καθαρίζουμε με μια σπάτουλα τα τοιχώματα από το δοχείο. Συνεχίζουμε την ανάμιξη των υλικών μέχρι να έχουμε μια ωραία κρέμα καραμέλας.
Αδειάζουμε την κρέμα καραμέλας σε ένα δοχείο, τη σκεπάζουμε και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη σοκολάτα.
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπέν μαρί και στη συνέχεια την αδειάζουμε πάνω από το ποπ φαγόπυρου ή τις σπασμένες ρυζογκοφρέτες.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Παίρνουμε ένα ταψάκι για μάφινς και τοποθετούμε στις θήκες αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή χάρτινες θήκες. Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε θήκες σιλικόνης ή μικρότερες θήκες για να φτιάξουμε μικρότερες σοκολατένιες μπουκίτσες.
Με τη βοήθεια ενός κουταλιού, ρίχνουμε λίγο από το σοκολατένιο μείγμα σε κάθε θήκη, την απλώνουμε καλά στη βάση και λίγο στα τοιχώματα φροντίζοντας να δημιουργήσουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία σε όλες τις θήκες.
Στη συνέχεια βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για να παγώσει η βάση της σοκολάτας για περίπου 10 λεπτά.
Αφού περάσουν τα 10 λεπτά, βγάζουμε το ταψί με τη σοκολάτα από το ψυγείο καθώς και την καραμέλα.
Με ένα μικρό κουταλάκι παίρνουμε μια γενναία ποσότητα από την καραμέλα και την τοποθετούμε επάνω από την παγωμένη βάση σοκολάτας.
Στη συνέχεια σκεπάζουμε την καραμέλα με την υπόλοιπη σοκολάτα, φροντίζοντας να καλυφθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η καραμέλα.
Αν χρειαστεί απλώνουμε τη σοκολάτα προσεκτικά με ένα κουτάλι.
Βάζουμε τα σοκολατένια cups στο ψυγείο και τα αφήνουμε να παγώσουν καλά πριν τα σερβίρουμε.
Αφού παγώσουν τα βγάζουμε από το ταψί και αφαιρούμε προσεκτικά τις χάρτινες θήκες ή τα ξεφορμάρουμε από τις θήκες σιλικόνης.
Μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για μια εβδομάδα.
Αυτό το σοκολατένιο γλυκάκι είναι ιδανικό για όλους, μεγάλους και μικρούς! 😉
Η συνταγή είναι από το αρχείο του blog, ανανεωμένη.
………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ
2 Comments
Ελένη Χατζηπετρου
Καλημέρα
Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην μαλακώσει η ρυζογκοφρετα;
Handmadelittletreats
Η ρυζογκοφρέτα δε μαλακώνει, θωρακίζεται από τη σοκολάτα και μένει ως έχει.