Share This Article
Η ιδέα για αυτήν τη συνταγή ήρθε μία μέρα που ήθελα να μαγειρέψω κάτι στα γρήγορα και να είναι θρεπτικό και χορταστικό. Η αλήθεια είναι πως είχα στην κατάψυξη λίγες φακές που μου είχαν περισσέψει αλλά η ποσότητα δεν ήταν μεγάλη, έτσι αναγκαστικά έπρεπε να μαγειρέψω και λίγες ακόμη για να τις συμπληρώσω. Τότε λοιπόν μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω φακόρυζο. Όχι όμως αυτό που έχεις συνηθίσει.
Αν με ακολουθείς θα ξέρεις πως μου αρέσει να εκμεταλλεύομαι απλά υλικά που ήδη έχω στην κουζίνα μου και να φτιάχνω κάτι καινούργιο, έτσι λοιπόν αυτήν τη φορά συνδύασα τις αγαπημένες μου φακές με ρύζι αλλά δεν τις άφησα μόνες τους, πρόσθεσα και μανιτάρια που μου είχαν περισσέψει από άλλη συνταγή.
Στην ουσία έφτιαξα μία ωραία σάλτσα με μανιτάρια και λαχανικά, την ανακάτεψα με τις φακές που είχα και έφτιαξα μία πλούσια κοκκινιστή σάλτα για να συνοδεύσω το ρύζι μου.
Ένα πιάτο νηστίσιμο με υψηλή διατροφική αξία. Το ρύζι έρχεται να συμπληρώσει τα αμινοξέα που λείπουν από τις φακές οι οποίες παρόλο που αποτελούν άριστη πηγή φυτικής πρωτεΐνης δεν αποτελούν πλήρη πρωτεΐνη. Εδώ έρχονται να προστεθούν τα μανιτάρια που αν συνδυαστούν με το ρύζι αποτελούν άριστη πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Αν τώρα το ρύζι είναι και ολικής αλέσεως, ακόμη καλύτερα.
Το αποτέλεσμα; Ένα πιάτο με υψηλή θρεπτική αξία και το κυριότερο πεντανόστιμο γιατί αυτό είναι που παίζει και το σημαντικότερο ρόλο. Την επόμενη λοιπόν φορά που θα μαγειρέψεις φακές δοκίμασέ το. Αν δεν κρατήσεις μία μικρή ποσότητα στην κατάψυξη δοκίμασε να φτιάξεις αυτό το φακόρυζο με μανιτάρια την ίδια στιγμή.
Αν δεν έχεις λοιπόν έτοιμες φακές αυτό που θα κάνεις, πέραν από τη διαδικασία για να φτιάξεις τη σάλτσα με τα μανιτάρια, είναι να ρίξεις τις φακές σου σε μία ξεχωριστή αρχικά κατσαρόλα με ζεστό νερό και να τις αφήσεις να πάρουν μία βράση. Στη συνέχεια θα τις σουρώσεις, θα τις ξεπλύνεις με ζεστό νερό και θα τις ρήξεις μέσα στην κατσαρόλα με τα μανιτάρια και τα υπόλοιπα υλικά για να βράσουν μαζί. Σε αυτήν την περίπτωση ίσως χρειαστεί να προσθέσεις λίγο περισσότερο ζεστό νερό. Μπορείς φυσικά να τις αφήσει να βράσουν χωριστά και στο τέλος να τις προσθέσεις στα μανιτάρια αλλά για πιο λόγο να μην το κάνεις από την αρχή.
Όσον αφορά τώρα τα λαχανικά μπορείς να προσθέσεις όσα θες, μη τσιγκουνευτείς το καροτάκι ειδικά αν θα φτιάξεις τις φακές μαζί με τα μανιτάρια. Επίσης, αν δεν έχεις έτοιμες μαγειρεμένες κοκκινιστές φακές πρόσθεσε στα υλικά της συνταγής, αν θες, ένα φύλλο δάφνης.
Πάμε να φτιάξουμε αυτό το ξεχωριστό φακόρυζο;
Για το φακόρυζο με μανιτάρια θα χρειαστούμε:
Υλικά για 2 με 3 μερίδες
- 300γρ μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- 1 μικρό κρεμμύδι άσπρο ψιλοκομμένο
- 2 καρότα μεσαίου μεγέθους κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κοτσανάκι σέλερι κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 κ/σ ελαιόλαδο
- 150γρ ντομάτα τριμμένη σε συσκευασία
- 30ml κρασί λευκό
- 1/2 κ/γ ρίγανη
- 1/2 κ/γ γλυκιά πάπρικα
- Λίγο ζεστό νερό ή ζωμός λαχανικών
- Φακές κοκκινιστές που μας έχουν περισσέψει
- Ρύζι για σπυρωτό πιλάφι
Εκτέλεση
Σε μία πλασοτέ κατσαρόλα (ρηχή και φαρδιά) σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και το σέλερι. Ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να θωρακιστούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τη ρίγανη και τη γλυκιά πάπρικα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την ντομάτα και τόσο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα λαχανικά μαζί με τα μανιτάρια.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τα λαχανικά μαζί με τα μανιτάρια να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Στο μεταξύ βράζουμε το ρύζι, αφού πρώτα το πλύνουμε καλά.
Προς το τέλος προσθέτουμε την έτοιμη κοκκινιστή φακή που έχουμε στην άκρη και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν μαζί με τα μανιτάρια και τα λαχανικά.
Σερβίρουμε το ρύζι με τη σάλτσα με τις φακές, τα μανιτάρια και τα λαχανικά και αν θέλουμε προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Αν δεν έχουμε έτοιμες μαγειρεμένες φακές, ρίχνουμε τις φακές σε ζεστό νερό και τις αφήνουμε να πάρουν μία βράση και να μαλακώσουν ελαφρώς. Τις στραγγίζουμε, τις ξεπλένουμε με ζεστό νερό και στη συνέχεια τις προσθέτουμε στα μανιτάρια μαζί με το ζεστό νερό. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ακόμη.
Μαγειρεύουμε τις φακές μαζί με τα λαχανικά και τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα.
…………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ