Share This Article
Η σημερινή συνταγή για αυτά τα υπέροχα μηλοπιτάκια υπάρχει στο αρχείο του blog από το 2018! Έχει αγαπηθεί όσο καμία, ειδικά την περίοδο της νηστείας διότι είναι εύκολη, περιέχει απλά υλικά και εννοείται είναι πεντανόστιμη.
Τα δικά σας και τα δικά μου αγαπημένα γεμιστά μηλοπιτάκια λοιπόν ετοιμάστηκαν ξανά, όπως κάθε χρόνο άλλωστε. Πρόκειται για μια απλή μοναστηριακή συνταγή που συνηθίζω να φτιάχνω πάντα κατά την περίοδο της νηστείας.
Τα υλικά που θα χρειαστείς πιθανόν να τα έχεις ήδη στην κουζίνα σου. Για την υπέροχη αφράτη και μπισκοτένια ζύμη θα χρειαστείς, χυμό πορτοκαλιού, ηλιέλαιο (θα μπορούσες να το αντικαταστήσεις με ένα ελαφρύ ελαιόλαδο αλλά σίγουρα η γεύση τους θα είναι πιο βαριά και θα βγάζουν έντονη τη γεύση του λαδιού) μπέκιν πάουντερ, λίγη κανελίτσα και αλεύρι και για τη γέμιση μήλο, σταφίδες, κανέλα, καρύδι και λίγη ζαχαρίτσα της επιλογής σου.
Όσον αφορά τη ζάχαρη εγώ προτιμώ ζάχαρη από χουρμά ή ζάχαρη καρύδας, εσύ μπορείς να διαλέξεις όποια ζάχαρη θέλεις. Μη ξεχνάς όμως πως τα μηλοπιτάκια αποκτούν περισσότερη γλυκύτητα πασπαλίζοντάς τα με άχνη ζάχαρη.
Αν δε τα έχεις δοκιμάσει, φτιάξτα και είμαι σίγουρη πως θα γίνουν και τα δικά σου αγαπημένα.
Για τα νηστίσιμα Μηλοπιτάκια θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη (περίπου 16 μεγάλα μηλοπιτάκια)
- 300 γρ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 230 γρ φυτικό λάδι – ηλιέλαιο
- 600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Μια πρέζα κανέλα ή παραπάνω (μάξιμουμ 1 κ.γ.)
ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση
- 3 μήλα καθαρισμένα και τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη
- ¾ φλιτζανιού του τσαγιού σταφίδες, περίπου 90γρ
- ¾ φλιτζανιού του τσαγιού καρύδια χοντροσπασμένα, περίπου 70γρ
- 50 γραμμάρια ζάχαρη από χουρμά ή ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη
- 1/2 κουτ.γλυκού κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Καλύπτουμε δυο ρηχά ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τα υλικά για τη γέμιση. Αν στην κουζίνα έχουμε ζέστη, τη βάζουμε στο ψυγείο.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Μη σας τρομάξει αν η ζύμη έχει βγάλει λίγο λάδι, ζυμώστε την λίγο ελαφρά και θα επανέλθει.
Παίρνουμε κάθε φορά μια μικρή ποσότητα ζύμης και την ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας πάνω στην παλάμη μας με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να σχηματίσουμε έναν στρογγυλό δίσκο (η ζύμη θα είναι αρκετά εύπλαστη).
Τοποθετούμε λίγη γέμιση στο κέντρο του δίσκου και κλείνουμε με το χέρι τη ζύμη γύρω-γύρω εγκλωβίζοντας τη γέμιση στο εσωτερικό της δημιουργώντας έτσι ένα στρογγυλό πιτάκι.
Στη συνέχεια τοποθετούμε το μηλοπιτάκι στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω.
Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα μηλοπιτάκια, φροντίζοντας να έχουν μια μικρή απόσταση το ένα από το άλλο στο ταψί.
Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια τους και οι πάτοι τους. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη.
Έτοιμα!!!!
Tip : Αν σας περισσέψει γέμιση, βάλτε την στο ψυγείο και απολαύστε την με γιαούρτι, pancakes, κρέμα βρώμης ή πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί. Αν πάλι σας περισσέψει ζύμη (πράγμα απίθανο) μπορείτε να τη γεμίσετε με μαρμελάδα και ξηρούς καρπούς.
Καλό είναι να πασπαλίσετε τα μηλοπιτάκια με τη ζάχαρη άχνη λίγο πριν τα σερβίρετε, γιατί αν η ζάχαρη άχνη μείνει για ώρα επάνω στα μηλοπιτάκια θα λιώσει. Θα μου πεις τώρα η ζάχαρη άχνη στο μιλφέιγ του ζαχαροπλαστείου πως μένει αναλλοίωτη στο ψυγείο! Θα σου πω ένα μυστικό, αυτή που βλέπεις είναι υποκατάστατο άχνης ζάχαρης που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία και δε λιώνει!
…………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ
11 Comments
Μαριλενα
Φαινονται υπέροχα!
Handmadelittletreats
Σας ευχαριστώ πολύ! Είναι μαγεία όταν με απλά υλικά μπορείς να φτιάξεις κάτι τόσο νόστιμο!
Nicol Marinou
Πραγματικά είναι υπέροχα και με την πρώτη ευκαιρία θα τα δοκιμάσω!!!!Μπράβο Ευγενία!
Handmadelittletreats
Αν αγαπάς το μήλο με την κανέλα σίγουρα θα λατρέψεις Νικόλ μου αυτά τα μηλοπιτάκια..
Χριστίνα
Θα τα δοκιμάσω for sure Ευγενία μου!
Handmadelittletreats
Τέλεια!! Περιμένω εντυπώσεις..Αν σας αρέσει το μήλο σε συνδυασμό με τις σταφίδες και το καρύδι, τότε θα τα λατρέψετε!
Μαίρη
Ευγενία μου πόσα κομμάτια βγαίνουν περίπου;;
Handmadelittletreats
Ανάλογα το μέγεθος που θα τα φτιάξετε, σίγουρα πάνω από δέκα μηλοπιτάκια.
Αγγελική
Εμένα μου βγήκαν 20.
Αγγελική
Τα έφτιαξα για την περίοδο της νηστείας! Τέλεια!!! Δεν έχουν να ζηλέψουν τπτ από ένα κανονικό γλυκάκι!!!!
Handmadelittletreats
Πράγματι είναι πολύ νόστιμα και πολύ εύκολα!