Share This Article
Αχ αυτά τα cookies!
Αφράτα, μαλακά, σοκολατένια και λαχταριστά που δύσκολα μπορεί να τους αντισταθεί κάποιος.
Θα μπορούσα να τα ονομάσω τα σοκολατένια cookies του καλοκαιριού και αυτό γιατί κρύβουν μέσα ένα καλοκαιρινό λαχανικό!
Ναι, ναι καλά διαβάσατε, ένα λαχανικό που ταιριάζει τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές παρασκευές και δεν είναι άλλο από το κολοκυθάκι!
Το ταπεινό καταπράσινο κολοκυθάκι είναι ένα υλικό που μπορείς να το εκμεταλλευτείς σε πολλές παρασκευές όπως σε πίτες, τάρτες, μακαρονάδες, μπισκότα ακόμη και κέικ. Αν λοιπόν μπείτε στη διαδικασία να φτιάξετε τα σημερινά μαλακά σοκολατένια μπισκοτάκια, είμαι σίγουρη ότι δε θα έχετε πλέον καμία αμφιβολία για την προσθήκη του λαχανικού αυτού σε μια γλυκιά παρασκευή.
Λίγα λόγια για τη συνταγή
Η συνταγή είναι απλή και δεν κρύβει καμμιά ιδιαίτερη δυσκολία. Έχετε την επιλογή να χρησιμοποιήσετε απλό λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι ολικής αλέσεως.
Επίσης τα έχω δοκιμάσει τόσο με καστανή ζάχαρη, όσο και με ζάχαρη καρύδας και ζάχαρη από χουρμά. Λειτουργούν εξαιρετικά όλες, να λάβετε όμως υπόψιν πως ανάλογα τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσετε θα υπάρξει και μια μικρή διαφοροποίηση στη γεύση χωρίς όμως να αλλοιωθεί το τελικό αποτέλεσμα.
Αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι με ζάχαρη από χουρμά.
Σημαντικό βήμα στη συνταγή είναι να μη ξεχάσετε να στραγγίξετε καλά το κολοκυθάκι από τα υγρά του και να το ζυγίσετε αφού το έχετε στραγγίξει.
Τέλος, έχετε την επιλογή να χρησιμοποιήσετε σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας ή να κόψετε μικρά κομμάτια από ολόκληρη σοκολάτα, όπως έκανα εγώ στα δικά μου μπισκότα.
Πέρα όμως από τα cookies θέλω να μοιραστώ μαζί σας και το behind the scene- το παρασκήνιο της σημερινής φωτογράφισης.
Αλήθεια έχει τύχει ποτέ σε όσους από εσάς ασχολείστε με τη φωτογραφία φαγητού και όχι μόνο να πάθετε burn out, το λεγόμενο κάψιμο; Να κολλήσεις δηλαδή και να μην έχεις έμπνευση αλλά ούτε και τη διάθεση ή το κουράγιο να προχωρήσεις στην φωτογράφιση και το food styling τη δεδομένη στιγμή;
Η αλήθεια είναι πως μου έχει τύχει στο παρελθόν, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό όπως την ημέρα που έπρεπε να φωτογραφίσω τα συγκεκριμένα cookies.
Ενώ είχα κάνει το πλάνο μου και ξεκίνησα να στήνω το σκηνικό μου, θες λίγο τα cookies που όπως και να το κάνουμε εμφανισιακά δεν είναι τόσο δυνατά για να σου τραβήξουν την προσοχή, θες λίγο η κούραση μου καθώς έβγαινα από ένα μεγάλο project που απαιτούσε εντελώς διαφορετικό concept φωτογράφισης και από την άλλη η υπερβολική ζέστη εκείνη την ημέρα, έπαθα το απόλυτο burn out. Τι βάσεις άλλαξα, τι props χρησιμοποίησα, τίποτα, δεν μπορούσα να προχωρήσω!
Και τότε πήρα ένα cookies στο χέρι, κάθισα, έφαγα αργά το μπισκότο μου για να το απολαύσω και πήρα τα πράγματα από την αρχή. Άφησα τα ίδια τα cookies να με οδηγήσουν. Σκέφτηκα λοιπόν, όταν έχω ένα μπισκοτάκι στο χέρι ποια εικόνα μου έρχεται στο μυαλό και αμέσως σκέφτηκα μια κούπα με καφέ. Το πρώτο βήμα έγινε!
Έστησα λοιπόν το τραπέζι μου και σέρβιρα με το δίσκο μου, ο οποίος ήταν και αυτός που με οδήγησε στην επιλογή των υπόλοιπων props, τον καφέ με τα cookies. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το σημερινό σκηνικό. Απλό, χωρίς ιδιαίτερα χρώματα και φωτεινό για να μπορέσουν να αναδειχθούν τα σοκολατένια cookies όσο γίνεται καλύτερα, τουλάχιστον μέσα από τη δική μου ματιά.
Όταν λοιπόν νιώθεις κουρασμένος, χωρίς έμπνευση και πιεσμένος, κάνε ένα βήμα πίσω, χαλάρωσε και άσε τον ίδιο τον πρωταγωνιστή να σε οδηγήσει.
Επιστέφω λοιπόν μετά από αυτήν τη σύντομη παρένθεση στα σοκολατένια cookies και στη συνταγή.
Νομίζω πως ήρθε η ώρα να τα φτιάξουμε!
Για τα Σοκολατένια μαλακά cookies με βρώμη και κολοκυθάκι θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ (για 18 cookies)
- 115γρ βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
- 130γρ έως 150γρ καστανή μαλακή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας, ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλετε.
- 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 100γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. της σούπας κακάο
- ½ κουτ. του γλυκού μπεικιν πάουντερ
- Μια πρέζα αλάτι
- 135γρ βρώμη
- 70γρ κολοκυθάκι (ζυγισμένο αφού το έχετε τρίψει και το έχετε στραγγίξει καλά)
- 80γρ σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας συν επιπλέον για μετά το ψήσιμο ή τεμαχισμένη σοκολάτα κουβερτούρα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά το κολοκύθι, χρειαζόμαστε 70γρ.Το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το αλεύρι μαζί με το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ πολύ καλά τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και προσθέτουμε το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε και το μείγμα με το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το τριμμένο κολοκύθι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Τέλος ρίχνουμε και τη βρώμη μαζί με τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε. Η ζύμη μας θα είναι κολλώδες.
Απλώνουμε χαρτί αντικολλητικό σε δύο ρηχά ταψιά και με τη βοήθεια ενός scoop παγωτού (του εξαρτήματος που σερβίρουμε το παγωτό) παίρνουμε λίγη ζύμη και την αδειάζουμε πάνω στο ταψί, φροντίζοντας να αφήσουμε απόσταση από το ένα μπισκότο στο άλλο.
Βάζουμε για 20 με 30 λεπτά στο ψυγείο το ταψί με τα μπισκότα.
Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Βγάζουμε τα μπισκότα από το ψυγείο και τα ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο και το μέγεθός τους.
Δεν τα αφήνουμε να παραψηθούν. Όταν θα τα βγάλουμε από το φούρνο θα είναι πολύ μαλακά Στο σημείο αυτό μπορούμε προσεκτικά να προσθέσουμε επιπλέον σταγόνες σοκολάτας στην επιφάνειά τους.
Τα αφήσουμε πάνω στο ταψί να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια τα αφαιρούμε από το ταψί και τα αποθηκεύουμε σε δοχείο καλά κλεισμένο.
Διατηρούνται αποθηκευμένα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς σε δροσερό μέρος. Αν το περιβάλλον της κουζίνας σας είναι πολύ ζεστό, λόγω καλοκαιριού, καλό είναι να μην μείνουν χωρίς να καταναλωθούν πάνω από 3 μέρες.
Εγώ προσωπικά όσα μας περίσσεψαν τα έβαλα σε ένα μπολ και τα αποθήκευσα στο ψυγείο, στο σημείο εκείνο που έχει τη λιγότερη ψύξη.
Καλή σας απόλαυση!
…………………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.
2 Comments
Ειρήνη Τζολάκη
Υπέροχα φαίνονται Ευγενία!! Και η συνταγή και οι φωτογραφίες!!
Handmadelittletreats
Σε ευχαριστώ πολύ Ειρήνη! Δοκίμασέ τα θα σας αρέσουν πολύ!