Share This Article
Σήμερα θα σας ταξιδεύσω γευστικά στο παρελθόν, τότε που οι νοικοκυρές σέρβιραν φρουτοσαλάτα μετά από ένα επίσημο γεύμα. Όχι φρουτάκια κομμένα σε πιατέλες, όπως συνηθίζουμε σήμερα αλλά μια υπέροχη πλούσια φρουτοσαλάτα βουτηγμένη σε αρωματικό γλυκό σιρόπι.
Μάλιστα φρόντιζαν και μετέφεραν τη φρουτοσαλάτα παγωμένη σε ένα γυάλινο βαθύ σκεύος στη μέση του τραπεζιού, μοίραζαν στους καλεσμένους μικρά γυάλινα μπολάκια ή ποτηράκια και με μία μικρή κουτάλα σέρβιραν τη φρουτοσαλάτα.
Αυτήν τη φρουτοσαλάτα την έχω στο μυαλό μου εδώ και καιρό.
Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια είχαμε επισκεφτεί με τη μαμά μου μία φίλη της, η οποία μας πρόσφερε σε ατομικά μπολάκια φρουτοσαλάτα σε ένα υπέροχο αρωματικό σιρόπι.
Ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασα φρούτα έτσι σερβιρισμένα. Παρόλο που ήμουν μικρό παιδάκι, μου έκανε εντύπωση, πέρα από την υπέροχή της γεύση, το πόσο ωραία έδεναν όλα τα φρούτα μεταξύ τους βουτηγμένα σε εκείνο το υπέροχο και δροσερό σιρόπι.
Μάλιστα τα φρούτα ήταν τόσο ψιλοκομμένα που μπερδεύονταν όλες οι γεύσεις σε μία κουταλιά. Έχοντας εκείνη τη φρουτοσαλάτα στο μυαλό μου ήθελα οπωσδήποτε να φτιάξω τη δική μου.
Κι αν δεν είναι τώρα η κατάλληλη εποχή με όλον αυτόν το φρουτένιο θησαυρό που έχουμε στη διάθεσή μας, τότε πότε είναι! Σαφώς και μπορείς να φτιάξεις φρουτοσαλάτα με φθινοπωρινά φρούτα όπως επίσης και με τα φρούτα του χειμώνα αλλά πως να το κάνουμε, τα καλοκαιρινά φρούτα έχουν άλλη χάρη.
Κάπως έτσι λοιπόν προέκυψε η άκρως καλοκαιρινή και δροσερή φρουτοσαλάτα που θα σας παρουσιάσω σήμερα.
Αν λοιπόν θέλεις να δοκιμάσεις πραγματικά αυτό το υπέροχο φρουτένιο επιδόρπιο θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου τα παρακάτω.
Ποια φρούτα να χρησιμοποιήσω για τη φρουτοσαλάτα μου.
Εδώ οι επιλογές είναι πάρα πολλές. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι φρούτο θέλεις και στις ποσότητες που θέλεις. Κεράσια, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, καρπούζι, πεπόνι, μούρα, σταφύλια, ακτινίδιο, μπανάνα και φυσικά μούρα. Τα φρούτα θα πρέπει να είναι ώριμα αλλά με σφιχτή σάρκα.
Καθαρίζεις τα φρούτα, όπου απαιτείται, και τα κόβεις σε κομμάτια. Εσύ επιλέγεις το μέγεθος που θα τα κόψεις. Μπορείς να τα ψιλοκόψεις ή να αφήσεις μεγαλύτερα κομμάτια. Εγώ τα έκοψα τόσο όσο να μπερδεύονται μεταξύ τους σε μία κουταλιά.
Τι χυμό να χρησιμοποιήσω για το σιρόπι;
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις από φυσικό χυμό πορτοκάλι μέχρι και ανάμικτους φυσικούς χυμούς με φυσικά σάκχαρα. Αν χρησιμοποιήσεις φυσικό χυμό πορτοκαλιού φρόντισε ο χυμός να είναι γλυκός ή πρόσθεσε, αν χρειαστεί, λίγο περισσότερο γλυκαντικό της επιλογής σου. Για τη φρουτοσαλάτα μου επέλεξα ανάμεικτο χυμό με μήλο, πορτοκάλι και καρότο.
Προσοχή, το σιρόπι θα πρέπει να είναι κρύο όταν το προσθέσουμε στα φρούτα.
Είναι απαραίτητο το λικέρ;
Η προσθήκη κάποιου λικέρ στο σιρόπι προσθέτει μια πολύ ωραία σπιρτάδα. Μπορείτε φυσικά να παραλείψετε το αλκοόλ ειδικά αν πρόκειται η φρουτοσαλάτα να καταναλωθεί και από παιδιά.
Επίσης, για να γλυκάνω ελαφρώς το σιρόπι πρόσθεσα λίγο μέλι, το οποίο αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε ή να το αντικαταστήσετε με σιρόπι αγαύης ή καστανή ζάχαρη. Αν χρησιμοποιήσετε ζάχαρη θα προσέξετε να ενσωματωθεί πλήρως στο σιρόπι, πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά. Η μικρή αυτή ποσότητα γλυκαντικού κρίνεται αναγκαία καθώς έρχεται να ισορροπήσει τη γλυκύτητα λόγω της προσθήκης του λεμονιού.
Μπορείς επίσης να τη αρωματίσεις προσθέτοντας λίγα φύλλα δυόσμου ή μέντας.
Τέλος, προσθέτοντας φιλέ αμυγδάλου στο σερβίρισμα δίνουμε στη φρουτοσαλάτα μια επιπλέον crunchy υφή.
Σερβίρουμε τη φρουτοσαλάτα πάντα παγωμένη σε ατομικό ποτήρι ή μπολάκι με κουταλάκι.
Πάμε να τη φτιάξουμε;
Για την καλοκαιρινή vintage φρουτοσαλάτα με σιρόπι θα χρειαστούμε:
Υλικά για 4 μερίδες
Για το σιρόπι
- 300ml χυμό της επιλογής μας με φυσικά σάκχαρα, εγώ επέλεξα μήλο, πορτοκάλι, καρότο
- 1 κ.σούπας χυμό λεμόνι
- 1 κ.σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης
- 1 σφηνοπότηρο λικέρ από εσπεριδοειδή ή ρούμι
Για τη φρουτοσαλάτα
- 1 γεμάτη χούφτα κεράσια
- 1 ροδάκινο
- 2 βανίλιες
- 4 βερίκοκα
- 1 με 2 νεκταρίνια
- 1 με 2 ακτινίδια
Για το σερβίρισμα
- Φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
Ρίχνουμε το χυμό σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε το μέλι και το χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά μέχρι να ενσωματωθεί το μέλι στο χυμό. Δε θέλουμε να βράσουμε το σιρόπι.
Λίγο πριν κατεβάσουμε το σιρόπι από τη φωτιά προσθέτουμε και το λικέρ ή το ρούμι.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και στο μεταξύ καθαρίζουμε τα φρούτα και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Τα κεράσια τα κόβουμε στη μέση.
Ρίχνουμε τα φρούτα σε ένα βαθύ μπολ και τα σκεπάζουμε με το κρύο σιρόπι ανακατεύοντάς τα ελαφρώς.
Σκεπάζουμε πολύ καλά το σκεύος με μεμβράνη ή ένα καπάκι και βάζουμε τη φρουτοσαλάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να παγώσει και να δέσουν οι γεύσεις.
Σερβίρουμε τη φρουτοσαλάτα σε ατομικά ποτήρια/μπολάκια προσθέτοντας φιλέ αμυγδάλου.
Καλή απόλαυση!
……………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.