Share This Article
Θα μπορούσα να φτιάχνω τρούφες κάθε εβδομάδα. Αυτά τα μικρά σοκολατένια μπαλάκια είναι ιδανικά για να καλύψουν την ανάγκη σου για γλυκό.
Αν τώρα είναι και υγιεινά, ακόμη καλύτερα.
Και το καλύτερο απ’όλα, γίνονται με απλά υλικά, εύκολα και γρήγορα.
Για τις τρούφες, που σας ετοίμασα σήμερα, εκμεταλλεύτηκα τα υλικά που είχα στα ντουλάπια μου. Πρόκειται για μία ακόμη leftover συνταγή η οποία δημιουργήθηκε με υλικά που ήδη υπήρχαν στα ντουλάπια της κουζίνας μου και έπρεπε με κάποιο τρόπο να τα εκμεταλλευτώ.
Από τις γιορτές λοιπόν, μου είχε περισσέψει ένα ολόκληρο σχεδόν σακουλάκι με αμύγδαλο φιλέ, το χρησιμοποίησα για τα τσουρεκάκια μου.
Επειδή λοιπόν θα ήταν κρίμα να μείνει και να χαλάσει, γιατί ως γνωστό, δεν πετάμε ποτέ φαγητό, αλλά φροντίζουμε να το εκμεταλλευόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποφάσισα να το αλέσω σε σκόνη και με αυτό, ως βασικό υλικό, να φτιάξω τρούφες, προσθέτοντας και λίγη καρύδα τριμμένη, η οποία και αυτή μου είχε περισσέψει από παλαιότερη συνταγή.
Και για να μπορέσει το μείγμα μου να αποκτήσει σώμα και να μεταμορφωθεί σε μικρά μπαλάκια, πρόσθεσα λίγο φυστικοβούτυρο. Τόσο το φυστικοβούτυρο, όσο και το αμυγδαλοβούτυρο ακόμη και το ταχίνι, λειτουργούν πολύ καλά σε αυτή τη συνταγή. Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως πως, ανάλογα ποιο υλικό θα χρησιμοποιήσετε, θα επηρεαστεί και η γεύση.
Είμαι σίγουρη όμως πως, όποιο βούτυρο ξηρών καρπών ή σπόρων και αν χρησιμοποιήσετε, τα τρουφάκια σας θα είναι παντανόστιμα. Να μην παραλείψω να σας πω πως, οι συγκεκριμένες τρούφες, εκτός του ότι είναι vegan και νηστίσιμες, είναι και υγιεινές.
Για τις Τρούφες αμυγδάλου με σοκολάτα θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 14 τρούφες
- 170γρ αμύγδαλο φιλέ ή ολόκληρο αμύγδαλο, ωμό και ανάλατο
- 20γρ καρύδα (η συμπληρώνουμε την καρύδα με επιπλέον αμύγδαλο)
- 2 με 3 κουτ. της σούπας σιρόπι αγαύης ( ή μέλι για τους μη vegan)
- 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας αμυγδαλοβούτυρο ή φυστικοβούτυρο ή ταχίνι
- 1 κουτάλι της σούπας ηλιέλαιο ή λάδι καρύδας σε ρευστή μορφή, αν το βούτυρο ξηρών καρπών που θα χρησιμοποιήσετε είναι αρκετά κρεμώδη μπορείτε να αντικαταστήσετε με αυτό το φυτικό λάδι.
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 70γρ σταγόνες σοκολάτας υγείας
ΥΛΙΚΑ για την επικάλυψη
- 110γρ σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο
- 1 κ.γ. ηλιέλαιο (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα multi ρίχνουμε αρχικά τα αμύγδαλα και τα σπάμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
Προσθέτουμε και την καρύδα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο ξηρών καρπών, το έλαιο και τη βανίλια.
Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί μια ενιαία πάστα.
Αδειάζουμε το μείγμα για τις τρούφες σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενσωματωθούν οι σταγόνες σοκολάτας στο μείγμα για τις τρούφες.
Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα τοποθετούμε επάνω σε ένα ταψάκι που έχουμε καλύψει τη βάση του με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σκεπάζουμε τις τρούφες και τις τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
Αφού παγώσουν τα τρουφάκια, ετοιμάζουμε τη σοκολάτα για την επικάλυψη.
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και προσθέτουμε και το έλαιο για να γίνει πιο λεπτόρρευστη.
Αφού λιώσει η σοκολάτα, βγάζουμε τα τρουφάκια από το ψυγείο, αδειάζουμε τη σοκολάτα σε ένα μπολάκι και βουτάμε ένα ένα τα τρουφάκια στη σοκολάτα.
Φροντίζουμε να φύγει η περίσσια σοκολάτα και τα τοποθετούμε επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα ή στο ψυγείο για να παγώσουν πιο γρήγορα.
Διατηρούνται καλά κλεισμένα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο ή σε εκτός ψυγείο αν το περιβάλλον δεν είναι πολύ ζεστό.
Enjoy!
………………………………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.
Αν σας αρέσουν οι τρούφες ρίξτε μια ματιά στα Σοκολατένια Υγιεινά Τρουφάκια με φουντούκια και χουρμάδες καθώς και στις Υγιεινές σοκολατένιες τρούφες με αμύγδαλο και βρώμη.