Share This Article
Αυτή η εποχή είναι γεμάτη από υπέροχα ζουμερά φρούτα αλλά και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά στην εποχή τους έχουν υπέροχο άρωμα και γεύση. Συνήθως αυτήν την περίοδο μου αρέσει να ετοιμάζω κάτι εύκολο και ελαφρύ στην κουζίνα μου γιατί, πώς να το κάνεις, όταν κάνει ζέστη δεν έχεις και πολύ διάθεση να μείνεις αρκετή ώρα σε αυτήν. Από την άλλη θέλεις και κάτι νόστιμο για να συνοδεύσεις το κρασάκι ή την παγωμένη μπύρα σου το βραδάκι στο μπαλκόνι.
Γι’αυτές λοιπόν τις βραδιές σου έχω μια εύκολη, νόστιμη και ελαφριά Caprese Galette, όπως την έχω ονομάσει, με πέστο βασιλικού, ντοματίνια και μοτσαρέλα.
Η galette είναι ένα είδος ανοιχτής μπισκοτένιας τάρτας, η οποία δεν χρειάζεται ειδική ταρτιέρα για να τη φτιάξετε. Ανοίγετε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, απλώνετε στο εσωτερικό της τη γέμιση, γλυκιά ή αλμυρή, αφήνοντας ένα μικρό κενό περιμετρικά και στην συνέχεια διπλώνετε τη ζύμη προς τα μέσα αγκαλιάζοντας τη γέμιση στις άκρες.
Η ζύμη είναι βουτυρένια, λεπτή και μπισκοτένια, ψήνετε όμως όμορφα, παίρνοντας ένα χρυσό χρώμα και κόβετε εύκολα σε κομμάτια. Να σας πω την αλήθεια επειδή μου έμειναν δυο κομματάκια, τα έβαλα στο ψυγείο και την επόμενη μέρα τα ζέστανα λιγάκι, σας διαβεβαιώνω ότι δεν είχαν χάσει τίποτα από τη γεύση και το άρωμα τους.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι λίγα και ο χρόνος προετοιμασίας μικρός. Απλά θα πρέπει το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσετε να μην είναι μαλακό και να είναι αρκετά παγωμένο, όπως επίσης και το νερό θα πρέπει να είναι παγωμένο (από το ψυγείο). Θα κάνετε επίσης υπομονή τουλάχιστον 1 ώρα για να παγώσει η ζύμη σας στο ψυγείο έτσι ώστε να αποκτήσει αυτήν την μπισκοτένια υφή.
Στο blog σας έχω κατά καιρούς παρουσιάσει διάφορες συνταγές για εύκολη ζύμη για τάρτες. Έχετε λοιπόν την επιλογή αντί για την σημερινή μπισκοτένια ζύμη να διαλέξετε να φτιάξετε τη ζύμη από την τάρτα με το σπανάκι και το ανθότυρο (θα τη βρείτε εδώ) ή οποία είναι και πιο εύπλαστη.
Ας επιστρέψω όμως στην υπέροχη σημερινή μας τάρτα με το άκρως αρωματικό πέστο βασιλικού.
Αν έχετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας ωραίο πλατύφυλλο βασιλικό σας έχω και συνταγή για υπέροχο πέστο εδώ. Δεν συγκρίνεται η νοστιμιά του σπιτικού πέστο βασιλικού, άσε που προσαρμόζεις τις γεύσεις σύμφωνα με τα δικά σου γούστα.
Θα σας αποκαλύψω όμως και ένα ακόμη μυστικό. Για να θωρακίσετε τη ζύμη της τάρτας έτσι ώστε να μη μαλακώσει πολύ από τα υγρά της γέμισης, αλείψτε την με λίγο ασπράδι αυγού 😉
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε την ανοιχτή τάρτα με ντομάτα, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού ή αλλιώς Caprese galette.
ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη
- 280γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 140γρ βούτυρο(αρκετά σκληρό) παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
- 60ml παγωμένο νερό (από το ψυγείο)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση
- Ντομάτες ώριμες και σφιχτές κομμένες σε φέτες ή ντοματάκια κομμένα στη μέση
- Μοτσαρέλα κομμένη σε φέτες (περίπου 370γρ – 3 μικρές μπάλες)
- Σάλτσα πέστο βασιλικού
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Φρέσκα φύλλα βασιλικού
- Ένα αυγό, χωριστά ο κρόκος από το ασπράδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ για τη ζύμη
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα μεγάλο multi ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο.
Χτυπάμε δυνατά μέχρι να έχουμε μια ζύμη που μοιάζει με βρεγμένη άμμος. Τη διαδικασία αυτή μπορούμε να την κάνουμε και με το χέρι τρίβοντας το βούτυρο μαζί με το αλεύρι, απλά θα χρειαστούμε λίγο χρόνο παραπάνω.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό σιγά σιγά και χτυπάμε για λίγο μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε πολύ λίγο με το χέρι δίνοντάς της το σχήμα ενός δίσκου.
Την τυλίγουμε με μια μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μία τουλάχιστον ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Αν η ζύμη έχει παγώσει πολύ, την αφήνουμε για πολύ λίγο εκτός ψυγείου για να είναι πιο εύπλαστη. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια δίνοντάς της κυκλικό σχήμα διαμέτρου περίπου 35 εκατοστών. Μεταφέρουμε τη ζύμη μας προσεκτικά στο ταψί που θα την ψήσουμε και αλείφουμε τη βάση της με το ασπράδι από το αυγό. Με αυτόν τον τρόπο θα θωρακίσουμε τη ζύμη και δε θα μαλακώσει πολύ από τα υγρά της γέμισης.
Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης, επάνω από το ασπράδι με λίγη σάλτσα πέστο βασιλικού, αφήνοντας ένα κενό 5 με 6 εκατοστά περίπου περιμετρικά.
Προσθέτουμε πάνω από το πέστο τις φέτες ντομάτας (φροντίζουμε να μην έχει πολλά υγρά η ντομάτα μας) εναλλάξ με τις φέτες μοτσαρέλας. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ξανά λίγη σάλτσα πέστο σε ορισμένα σημεία. Τέλος, γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού.
Γυρίζουμε περιμετρικά τις άκρες από τη ζύμη μας προς τα μέσα, έτσι ώστε να αγκαλιάζει τη γέμιση μας.
Περνάμε με ένα πινελάκι τη ζύμη γύρω γύρω με λίγο αυγό που έχουμε χτυπήσει ελαφρά, αν θέλουμε, με λίγο νερό ή γάλα.
Βάζουμε την τάρτα μας στο φούρνο και την ψήνουμε για περίπου 35 με 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να ψηθεί η γέμιση (σας προειδοποιώ, η μυρωδιά της, καθώς ψήνετε, θα σας σπάσει τη μύτη)
Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.
Σημείωση
Όταν θα τη βγάλετε από το φούρνο ενδεχομένως να δείτε ότι έχει ξεχωρίσει ελαφρώς το ελαιόλαδο από το πέστο, αυτό συμβαίνει λόγο της υψηλής θερμοκρασίας, αν την αφήσετε ελαφρώς να σταθεί και να πέσει η θερμοκρασία της θα επανέλθει.
Enjoy!
………………………………………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.