Share This Article
Το σωστό πρωινό είναι το «Α» και το «Ω» για τα ξεκινήσει κανείς τη μέρα του γεμάτος ενέργεια και αυτές οι νόστιμες τηγανίτες – pancakes είναι ό,τι καλύτερο!
Ιδανική επιλογή για το πρωινό μας τα σαββατοκύριακα.
Πρόκειται για υγιεινά pancakes με βρώμη, αλεύρι ολικής και γάλα αμυγδάλου.
Και θα μου πείτε τώρα, εγώ που δεν έχω γάλα αμυγδάλου στην κουζίνα μου ή που δε μου αρέσει, τι μπορώ να κάνω;
Αυτή η συνταγή δεν είναι καθόλου δεσμευτική, μπορείτε να παίξετε με τις δικές σας γεύσεις. Εγώ σας παρουσιάζω τη vegan – νηστίσιμη εκδοχή της και θα σας δώσω επιπλέον και κάποιες εναλλακτικές επιλογές.
Το μυστικό για να φτιάχνετε ωραία pancake είναι, κατά τη γνώμη μου, η χαμηλή θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας σας, έτσι ώστε να ψήνονται ομοιόμορφα χωρίς να αρπάζουν.
Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι το τηγάνι που θα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να είναι αντικολλητικό καλής ποιότητας έτσι ώστε να χρειαστεί ελάχιστη έως και μηδενική λιπαρή ουσία για να ψηθούν τα pancakes σας.
Τα pancakes αγαπούν πολύ το μέλι, τη μαρμελάδα, το σιρόπι σφενδάμου καθώς και το σιρόπι αγαύης, όπως επίσης και τη σοκολάτα και τα φρούτα, οπότε καλό είναι να μην είναι ιδιαίτερα γλυκά, καθώς η προσθήκη των παραπάνω θα δώσουν στα pancakes μας την απαιτούμενη γλυκύτητα που πρέπει.
Η παρακάτω συνταγή δεν έχει καθόλου επεξεργασμένη ζάχαρη, τη θέση της έχει πάρει το μέλι ή το σιρόπι αγαύης. Το σιρόπι αγαύης το χρησιμοποιώ συχνά, πρόκειται για ένα φυσικό γλυκαντικό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μεγάλη γλυκύτητα.
Συνδύασα όπως βλέπετε τα pancakes μου με μια ελαφριά κομπόστα μήλου, η οποία γίνεται στη στιγμή και αποτελεί τέλειο συνοδευτικό τόσο για τις τηγανίτες όσο και για το γιαούρτι, το παγωτό και την κρέμα βρώμης.
Το μόνο χρονοβόρο στην παρακάτω συνταγή είναι η διαδικασία ψησίματος των pancakes.
Να μη ξεχάσω να σας πω για τις εναλλακτικές επιλογές που έχετε σε ορισμένα υλικά της συνταγής.
Λοιπόν, όπως σας είπα πιο πάνω για τη συνταγή θα χρειαστούμε γάλα αμυγδάλου το οποίο μπορείτε να το αντικαταστήσετε, αν θέλετε, με ένα απλό ελαφρύ γάλα (για τη μη vegan εκδοχή της συνταγής) ή ακόμη και με φρεσκοστημένο χυμό πορτοκαλιού, σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει τα πορτοκάλια σας να είναι γλυκά, διαφορικά θα πρέπει να αυξήσετε λίγο τη δόση της γλυκαντικής ουσίας που θα χρησιμοποιήσετε.
Επίσης, στη συνταγή έχω χρησιμοποιήσει αλεσμένο λιναρόσπορο τον οποίο έχω αφήσει για 10 λεπτά σε νερό πριν τον χρησιμοποιήσω στο μείγμα μου. Το μείγμα αυτό μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ασπράδι από ένα μεγάλο αυγό (για τη μη vegan εκδοχή της συνταγής).
Τέλος, μπορείτε να προσθέσετε αν θέλετε και σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας στο μείγμα σας.
Όσο αναφορά τώρα τη κομπόστα μήλου που σας προτείνω, επέλεξα να μαγειρέψω τα μήλα μου με νερό χωρίς να προσθέσω καθόλου βούτυρο ή μαργαρίνη και για να τα γλυκάνω χρησιμοποίησα μέλι. Η ποσότητα του μελιού που σας δίνω είναι ενδεικτική και σύμφωνα με τα δικά μου γούστα (η κομπόστα δεν θα είναι πολύ γλυκιά), είναι δική σας επιλογή η ποσότητα του μελιού που θα χρησιμοποιήσετε και εξαρτάται από το πόσο γλυκιά θέλετε να είναι η κομπόστα σας.
Η άλλη επιλογή που έχετε για την κομπόστα είναι να μαγειρέψετε τα μήλα προσθέτοντας βούτυρο ή φυτική μαργαρίνη και καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας χωρίς να προσθέσετε νερό. Πολύ νόστιμη και αυτή η εκδοχή αλλά με λίγες παραπάνω θερμίδες (ε… δε χάθηκε και ο κόσμος)!!
Τέλος μπορείτε να σερβίρετε τα pancakes σας με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, με ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας ακόμη και με σοκολάτα.
Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και προσφέρετε στους αγαπημένους σας και στον εαυτό σας ένα ιδιαίτερο πρωινό.
Νομίζω ότι σας έγραψα όλα όσα είχα κατά νου, αν θέλετε να με ρωτήσετε κάτι ή αν έχετε κάποια απορία θα χαρώ να απαντήσω στα σχόλια σας. Ας περάσω λοιπόν στη συνταγή:
ΥΛΙΚΑ για τα pancakes
- 100γρ βρώμη αλεσμένη στο μούλτι
- 70γρ αλεύρι ολικής αλέσεως για όλες τις χρήσεις
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μπεικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 300 ml γάλα αμυγδάλου
- 2 ½ κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι ή λιωμένη φυτική μαργαρίνη ή λάδι καρύδας
- 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι αγαύης
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
- 1 κουταλιά της σούπας σπασμένο λιναρόσπορο – τον ανακατεύουμε με 2 ½ κουταλιές της σούπας νερό και αφήνουμε 10 λεπτά το μείγμα στην άκρη να δέσει.
ΥΛΙΚΑ για την κομπόστα μήλου
- 2 μήλα
- 100 ml νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ¼ κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο ή μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- ½ κουταλ. του γλυκού βανίλια (προαιτερικά)
- 1 κουτάλι της σούπας σιρόπι αγαύης.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ για τα pancakes
Σε ένα μικρό μπολάκι ρίχνουμε τον αλεσμένο λιναρόσπορο με 2,5 κουταλιές της σούπας νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά, το αλεύρι, τη βρώμη, την κανέλα, το μπείκιν πάουντερ και το αλάτι.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά, το γάλα αμυγδάλου, το φυτικό λάδι, το μέλι, το μείγμα με το λιναρόσπορο και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα μας και στη συνέχεια το ρίχνουμε στο μείγμα με τα στερεά.
Ανακατεύουμε να δημιουργηθεί ένας ωραίο χυλός και τον αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε προαιρετικά λίγη λιπαρή ουσία (εγώ δεν πρόσθεσα καθόλου).
Ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα από το χυλό μας στο τηγάνι και αφήνουμε να σχηματιστεί ένας δίσκος. Όταν θα αρχίσει να φουσκώνει και να σχηματίζονται μικρές φυσαλίδες στην επιφάνεια από το pancake μας τότε προσεκτικά με μια σπάτουλα το γυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
Τα απολαμβάνουμε ζεστά.
Μπορούμε επίσης αφού κρυώσουν να τα τυλίξουμε με μια μεμβράνη τροφίμων, να τα αποθηκεύσουμε σε ένα μπολ και να τα βάλουμε στο ψυγείο για την επόμενη μέρα. Τα βγάζουμε από το ψυγείο και τα ζεσταίνουμε πριν τα σερβίρουμε.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ για την κομπόστα μήλου
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κομμάτια, όχι πολύ μικρά.
Ρίχνουμε τα μήλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά για 10 με 15 λεπτά περίπου, ανάλογα με το πόσο μαλακά τα θέλουμε και αφού έχει σχηματιστεί ένα ωραίο σιρόπι.
Κατά τη γνώμη μου μην τα αφήσετε να μαλακώσουν πολύ είναι ωραία να κρατήσουν λίγο από τη ζωντάνια τους.
Τα αφαιρούμε από τη φωτιά και σερβίρουμε τη κομπόστα μας ζεστή πάνω από τα ζεστά pancakes.
Καλή σας απόλαυση!
And remember …All happiness depends on a leisurely breakfast!
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @handmadelittletreats ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.
Αν σας αρέσουν τα pancakes μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα : Chocolate pancake cake, Pancakes με βρώμη και γιαούρτι, Υγιεινά pancakes με μπανάνα και βρώμη.
4 Comments
Λινα
Αν φτιάξουμε τη ζύμη από το προηγούμενο βράδυ για να κάνουμε τις τηγανιτές το πρωί , υπάρχει πρόβλημα;
Handmadelittletreats
Καλησπέρα σας! Να σας πω την αλήθεια δεν το έχω δοκιμάσει. Αν το κάνετε όμως θα πρέπει μόλις την βγάλετε από το ψυγείο να την ανακατέψετε λίγο για να αφρατέψει. Θα ήθελα να μάθω το αποτέλεσμα αν το επιχειρήσετε.
Εφη
Τέλεια συνταγή εγώ έβαλα γάλα φουντουκιού και ήταν ΑΠΊΣΤΕΥΤΑ νόστιμα τα pan cakes … Τα παιδιά ξετρελάθηκαν.
Για πενταμελή οικογένεια χρειάζεται διπλή ποσότητα.
Handmadelittletreats
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν!