Share This Article
Η πρώτη συνταγή μετά τις γιορτές δε θα μπορούσε να είναι άλλη από μια ανοιξιάτικη σαλάτα!
Ύστερα λοιπόν από την έντονη κρεατοφαγία των ημερών μια πλούσια σαλάτα αποτελεί την ιδανική επιλογή για να νιώσουμε ελαφρύτεροι και να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας.
Τις σαλάτες τις αγαπώ πολύ! Πολύ συχνά τις απολαμβάνω ως κυρίως γεύμα προσθέτοντας τους ό,τι μπορείς να φανταστείς, λαχανικά, φρούτα, διάφορους σπόρους μαζί με αλλαντικά & τυριά, τόνο, σολομό και όσπρια σε συνδυασμό πάντα με πολύχρωμες σάλτσες με ελαιόλαδο, μουστάρδα, ξύδι και γιαούρτι.
Πάντα όμως προσέχω οι σαλάτες μου να μην έχουν λιπαρά ντρέσινγκ, να είναι ελαφριές και δροσερές, άλλωστε αυτός είναι και ο ρόλος τους.
Μια τέτοια σαλάτα θα σας παρουσιάσω σήμερα, πολύχρωμη, φρουτένια, δροσερή και ελαφριά, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η φράουλα. Βέβαια, την έκπληξη στη σαλάτα μου την κάνει το ακτινίδιο που έχω επιλέξει να προσθέσω. Δοκιμάστε την και θα εκπλαγείτε από το πόσο δροσερή και νόστιμη είναι αυτή η σαλάτα. Αποτελεί ιδανική επιλογή ακόμη και για ένα γιορτινό τραπέζι!
Η ποσότητα των λαχανικών, όπως και το ποια λαχανικά θα χρησιμοποιήσετε στη σαλάτα σας είναι δική σας επιλογή. Επίσης, τα υλικά για το ντρέσινγκ που θα σας δώσω είναι αρκετά για μια μεγάλη σαλάτα 4 ατόμων. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε όλο το ντρέσινγκ μπορείτε να το βάλετε σε ένα δοχείο, να το κλείσετε αεροστεγώς και να το φυλάξετε στο ψυγείο, για να το ρίξετε στη σαλάτα σας την επόμενη μέρα.
Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για να απολαμβάνετε τις σαλάτες σας φρέσκιες
Θα πρέπει να θυμάστε πως όταν κόβουμε τα λαχανικά αρχίζουν να οξειδώνονται. Συγκεκριμένα, η οξείδωση αρχίζει από τη στιγμή που το φύλλο κόβεται επειδή το εσωτερικό του έρχεται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα.
Μια ψιλοκομμένη σαλάτα θα χάσει τις θρεπτικές της ουσίες πιο γρήγορα από μια χοντροκομμένη είτε έχει κοπεί με το χέρι, είτε με το μαχαίρι. Χρησιμοποιώντας όμως το μαχαίρι μπαίνουμε στον πειρασμό να ψιλοκόψουμε τα φύλλα της σαλάτας. Για να κρατήσει λοιπόν περισσότερο τις θρεπτικές της ουσίες και να είναι και πιο νόστιμη καλό θα είναι να κόβουμε τα φύλλα σε μέγεθος μπουκιάς, όχι με το μαχαίρι αλλά με το χέρι, έτσι ώστε να είναι σχετικά μεγάλα τα κομμάτια και να οξειδώνονται πιο αργά. Προσοχή όμως, όχι πολύ μεγάλα και δυσκολευόμαστε να τα φάμε! 😉
Τέλος, να θυμάστε πως το ντρέσινγκ το προσθέτουμε στη σαλάτα λίγο πριν τη σερβίρουμε, έτσι ώστε να παραμείνει ζωντανή και να διατηρήσει τον όγκο της.
Η σαλάτα λοιπόν που θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι μία από της αγαπημένες μου. Κάθε χρόνο, όταν έρθει η εποχή της φράουλας, τη φτιάχνω τουλάχιστον δυο με τρεις φορές. Επειδή λοιπόν την έφτιαξα και φέτος, την φρέσκαρα και οπτικά φωτογραφίζοντάς την ξανά.
Πάμε να τη φτιάξουμε;
Για τη σαλάτα με φράουλες και ακτινίδιο θα χρειαστούμε:
Υλικά για μια μεγάλη σαλάτα ( έως 2 άτομα περίπου)
- Λόλα κόκκινη (ποσότητα της επιλογής σας)
- Λόλα πράσινη (ποσότητα της επιλογής σας)
- Γαλλική σαλάτα (ποσότητα της επιλογής σας)
- Ντοματάκια κομμένα στα τέσσερα (όσα θέλετε)
- Φράουλες κομμένες σε φέτες
- 2 ακτινίδια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες (προαιρετικά)
- 1 κουτάλι της σούπας ανάμικτους-ανάλατους ηλιόσπορους & κολοκυθόσπορους
- 1 κουτάλι της σούπας μαύρο σουσάμι
Υλικά για τη σάλτσα φράουλας
- 30 γρ ελαιόλαδο
- 10 γρ μουστάρδα απαλή
- 10 γρ ξύδι βαλσάμικο
- 15 γρ μέλι ή σιρόπι αγαύης
- 70 γρ φράουλες
- Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τις σαλάτες. Στην συνέχεια τις κόβουμε κατά προτίμηση με το χέρι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στα δύο, τις φράουλες σε φέτες, το ακτινίδιο σε φέτες, τούς ηλιόσπορους μαζί με τους κολοκυθόσπορους και το μαύρο σουσάμι. Αφήνουμε τη σαλάτα στην άκρη.
Σε ένα μπλέντερ ή ραβδομπλέντερ βάζουμε τις φράουλες για τη σάλτσα και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα και ανάλογα με την οξύτητα που θέλουμε να έχει προσθέτουμε λίγο ακόμη μέλι. Δεν θα χρειαστεί παραπάνω μέλι αν οι φράουλες που θα επιλέξετε είναι αρκετά ώριμες.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα τη σαλάτα και την ανακατεύουμε να πάει παντού, σερβίρουμε αμέσως. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη παρμεζάνα ή γραβιέρα.
Enjoy!
……………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ