Share This Article
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα δε σου έχω συνταγή, σου έχω όμως την πιο νόστιμη και αγαπημένη μακαρονάδα μου.
Σε μπέρδεψα λιγάκι; Πάμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ένα από τα φαγητά που ετοιμάζουμε συχνά είναι το κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες ή ενίοτε χοιρινό. Είμαι σίγουρη πως και εσύ το φτιάχνεις τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Υπέροχο φαγάκι με μελωμένες πατατούλες, ελαιόλαδο, σκόρδο, μυρωδικά και καλοψημένο ζουμερό κρέας.
Αφού λοιπόν απολαμβάνουμε το φαγητό μας, στο ταψί μένει όλη η νοστιμιά. Αρωματισμένο λαδάκι με όλα τα αρώματα και τις γεύσεις από το φαγητό μας.
Αυτό λοιπόν το ζουμάκι εμείς στο νησί μου την Κέρκυρα το ονομάζουμε σούγο από το ιταλικό sugo (σούγκο) που σημαίνει, το ζουμί, η ουσία, η νοστιμιά!
Το πολύτιμο λοιπόν αυτό σούγο είναι η σάλτσα που προκύπτει από το ψητό κοτόπουλο ή το χοιρινό και το οποίο οι νοικοκυρές χρησιμοποιούν τις επόμενες μέρες για να φτιάξουν μια μακαρονάδα υπέροχη.
Αλήθεια το έχεις δοκιμάσει; Αν όχι, πραγματικά δοκίμασέ το! Θα απολαύσεις την ωραιότερη και συγχρόνως την πιο απλή μακαρονάδα ever, άσε που σου λύνει και τα χέρια όταν θέλεις να φτιάξεις κάτι γρήγορο.
Πρόκειται και για μια εξαιρετική leftover συνταγή καθώς εκτός του ότι δεν πετάς το λαδάκι που περίσσεψε από το φαγητό, δημιουργείς και ένα νέο πεντανόστιμο φαγητό.
Το σούγο μπορείς να το αποθηκεύσεις για λίγες μέρες στο ψυγείο και να το ζεστάνεις καλά πριν το χρησιμοποιήσεις ή μπορείς να το βάλεις στην κατάψυξη και να το διατηρήσεις για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Η μακαρονάδα αυτή το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μπόλικο τριμμένο τυρί.
Αυτή τη φορά επέλεξα να προσθέσω και ψητά ντοματάκια τα οποία πολτοποίησα και ανακάτεψα με τα μακαρόνια μόλις τελείωσα τη φωτογράφιση. Δεν μπορώ να σου περιγράψω τη νοστιμιά! Δεν ήθελα να τελειώσουν! Μπορώ να πω πως γευόμουν την 5η γεύση, γνωστή και ως umami, άλλωστε η ντομάτα και η παρμεζάνα είναι από τις πιο χαρακτηριστικές τροφές που είναι πλούσιες σε umami γεύση. Περισσότερο για το umami μπορείτε να μάθετε στο άρθρο μου εδώ.
Παρακάτω λοιπόν δε θα βρεις αναλυτικά κάποια συνταγή αλλά τα βήματα για να απολαύσεις την πιο νόστιμη μακαρονάδα με σούγο.
Διαδικασία
Αφού μαγειρέψεις και σερβίρεις το ψητό σου, φρόντισε να έχεις προσθέσεις σκόρδο, μυρωδικά, αρκετό ελαιόλαδο και λεμόνι μαζί με νερό στο φαγητό σου, κράτησε τη σάλτσα, το σούγο, σε ένα μπολ και αφού κρυώσει διατήρησέ το στο ψυγείο.
Όταν έρθει η ώρα να φτιάξεις τη μακαρονάδα, βγάζεις το σούγο από το ψυγείο και το ζεσταίνεις πολύ καλά σε ένα κατσαρολάκι.
Βράζεις τα μακαρόνια τις επιλογής σου σε μπόλικο αλατισμένο νερό, θα σου πρότεινα να επιλέξεις σπαγγέτι, και στη συνέχεια αφού τα στραγγίξεις, τα ρίχνεις μέσα στο ζεστό σούγο. Τα ανακατεύεις πολύ καλά και σερβίρεις τη μακαρονάδα σου αμέσως με μπόλικο τριμμένο τυρί.
Για τα ψητά ντοματάκια
Ραντίζεις τα ντοματάκια με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και προαιρετικά λίγο τριμμένο σκόρδο ή σκόνη σκόρδου και τα ψήνεις σε ένα ταψάκι που έχεις καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Τα βγάζεις από το φούρνο και τα πολτοποιείς ελαφρά με ένα πιρούνι.
Προσθέτεις τα πολτοποιημένα ντοματάκια μαζί με τους χυμούς τους στα μακαρόνια και απολαμβάνεις.
…………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.