Share This Article
Ποιος δεν αγαπάει αυτά τα μικρά ατομικά αλμυρά κεκάκια, τα οποία μπορείς να τα πάρεις μαζί σου για κολατσιό, να τα πάρουν τα παιδιά στο σχολείο ή να τα συμπεριλάβεις σε ένα μπουφέ ακόμη και να τα απολαύσεις το βράδυ μαζί με ένα ποτήρι κρασί και την αγαπημένη σου ταινία.
Αν σου πω κιόλας ότι δε χρειάζεται καν να χρησιμοποιήσεις μίξερ νομίζω θα σε πείσω να τα δοκιμάσεις. Και πρέπει να τα δοκιμάσεις γιατί αυτά τα αλμυρά muffins με μανιτάρια, μυρωδικά και τυρί Grana Padano DOP είναι τόσο νόστιμα και εθιστικά που θα τα φτιάχνεις ξανά και ξανά.
To τυρί Grana Padano Dop με τη πλούσια γεύση και την πολυχρησιμότητά του είναι ιδανικό για να συγκεκριμένα muffins καθώς προσθέτει υπέροχη γεύση παρά την απλότητα των υλικών.
Όσοι δε γνωρίζετε το συγκεκριμένο ιταλικό τυρί θα σας πω ότι πρόκειται για ένα από τα πρώτα σκληρά τυριά του κόσμου που κρύβει πίσω του μια ολόκληρη ιστορία. Περισσότερα για την ιστορία του και τον τρόπο παρασκευής του μπορείτε να μάθετε σε προηγούμενη ανάρτηση μου, εδώ.
Θα σταθώ όμως για μια ακόμη φορά στην θρεπτική του αξία. Ισχυρό σημείο της Grana Padano Fattorie Cremona είναι το γάλα, το οποίο μπαίνει στη διαδικασία της παραγωγής τη στιγμή που συλλέγεται από τους στάβλους των συνεταιριστών. Αξιοποιούνται περίπου 150 εκατομμύρια λίτρα γάλα τον χρόνο από μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή, που εξασφαλίζει και τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης.
Έτσι η Grana Padano DOP είναι ένα τυρί με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες, περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας σε υψηλή συγκέντρωση, αντίστοιχα θρεπτικές με αυτές του γάλατος, αλλά σε συμπυκνωμένη μορφή. Είναι ένα τυρί ευέλικτο σε ποικίλες διατροφικές ανάγκες, εξυψώνοντας κάθε μπουκιά σε ένα τέλειο μείγμα θρεπτικών ουσιών. Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Α, Β2, Β12, ενώ είναι πλήρως απαλλαγμένο από υδατάνθρακες και λακτόζη λόγω της μακράς περιόδου γήρανσης, γι’αυτό το λόγο είναι και εξαιρετικά εύπεπτο, ιδανικό για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.
Και βέβαια με τη χαρακτηριστική κοκκώδη υφή του είναι ιδανικό για όλες τις παρασκευές. Τα αλμυρά muffins λοιπόν που θα σας παρουσιάσω σήμερα έχουν υπέροχη γεύση αλλά και άρωμα.
Λίγα λόγια για τη συνταγή
Η συνταγή είναι πολύ απλή, απαιτούνται μόνο 3 στάδια προετοιμασίας.
Αρχικά μαγειρεύουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά και σε ένα άλλο αναμειγνύουμε όλα τα υγρά.
Ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά σε αυτό με τα στερεά και ανακατεύουμε ελαφρώς με μια σπάτουλα.
Τέλος προσθέτουμε και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε. Προσοχή, δεν υπερβάλουμε με το ανακάτεμα. Για να γίνουν τα muffins αφράτα και αέρινα δε θα πρέπει να ανακατέψουμε για πολύ ώρα τη ζύμη. Γι’αυτό καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο μπολ για να ανακατέψετε τα υλικά εύκολα με λίγες κινήσεις.
Αν τώρα ανακατέψετε το μείγμα αρκετά, μην ανησυχείτε, απλά τα muffins θα βγουν λίγο πιο βαριά σε σύσταση, θα παραμείνουν όμως αφράτα.
Επίσης, για να ξεφορμάρουμε πολύ εύκολα τα muffins ακόμη και ζεστά, χρησιμοποιούμε φόρμες σιλικόνης ή αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και όχι τις χάρτινες θήκες για muffins του εμπορίου. Εγώ χρησιμοποίησα ειδικά αντικολλητικά φορμάκια μιας χρήσης.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το έτοιμο τριμμένο τυρί στη συσκευασία Grana Padano DOP, να το τρίψουμε εμείς ή να το χρησιμοποιήσουμε σε μικρά κομμάτια.
Για έξτρα νοστιμιά τοποθετούμε λίγα μικρά κομματάκια τυρί στην επιφάνεια και πασπαλίζουμε τα muffins με μαύρο σουσάμι και ηλιόσπορους.
Ψήνουμε και απολαμβάνουμε!
Για τα αλμυρά με μανιτάρια και τυρί Grana Padano Dop θα χρειαστούμε
Υλικά για 12 muffins
Για τα μανιτάρια:
- 140γρ λευκά μικρά μανιτάρια
- 1 κρεμμύδι ξερό μεσαίου μεγέθους ή δυο πολύ μικρά
- ¾ κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
- Μία πρέζα αλάτι και λίγο πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι
Για τα muffins
- 375γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
- 1/3 κ.γ. πιπέρι
- 2 πρέζες αλάτι
- 1 ½ κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- 3 αυγά
- 50ml ηλιέλαιο
- 180ml γάλα πλήρες
- 180γρ γιαούρτι στραγγιστό 2%
- 150γρ τυρί Grana Padano Dop τριμμένο ή κομμένο σε μικρά κυβάκια συν λίγο επιπλέον για την επιφάνεια
- Μαύρο σουσάμι και ηλιόσπορους για την επιφάνεια των muffins
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις καλύπτουμε το ειδικό ταψί για muffins με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή τοποθετούμε φόρμες σιλικόνης.
Ετοιμάζουμε τα μανιτάρια
Καθαρίζουμε με ένα πανάκι τα μανιτάρια ή τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες, ομοίως καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε και το κρεμμύδι.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε πολύ λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το θυμάρι, μια πρέζα αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να μαγειρευτούν τα μανιτάρια
Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ρίγανη, το πιπέρι, το αλάτι και το τριμμένο τυρί Grana Padano DOP. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το ηλιέλαιο, το γάλα και το γιαούρτι και ανακατεύουμε πολύ καλά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αδειάζουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και το τυρί και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα τόσο, όσο χρειάζεται για να αναμειχθούν ελαφρώς τα υλικά.
Προσθέτουμε και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε για λίγο ακόμη. Προσοχή δεν ανακατεύουμε για πολύ ώρα.
Γεμίζουμε τις θήκες των muffins κατά τα 2/3 και τοποθετούμε στην επιφάνεια 3 με 4 μικρά κυβάκια τυρί Grana Padano DOP.
Πασπαλίζουμε με λίγο μαύρο σουσάμι και λίγους ηλιόσπορους και ψήνουμε τα muffins για 30 με 35 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.
Δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα τρυπώντας στο κέντρο από ένα muffin και αν βγαίνει καθαρή τότε τα βγάζουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε τα muffins να κρυώσουν ελαφρώς στις θήκες και στη συνέχεια τα ξεφορμάρουμε.
Διατηρούνται για κάποιες μέρες στο ψυγείο και τα σερβίρουμε ή σε θερμοκρασία δωματίου ή τα ζεσταίνουμε ελαφρώς.
Καλή απόλαυση!
……………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ
Η ανάρτηση αυτή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με τo Grana Padano Dop.