Share This Article
Ξέρετε πόσο μου αρέσουν οι τάρτες και κυρίως οι αλμυρές! Η βελούδινη κρεμώδη υφή της γέμισης σε συνδυασμό με την μπισκοτένια ζύμη πάντα με ενθουσίαζε γευστικά.
Η επιτυχία μιας τάρτας για μένα έγκειται τόσο στη ζύμη της, η οποία θα πρέπει να είναι ανάλαφρη αλλά να μη σπάει και να θρυμματίζεται, καθώς και στα υλικά της γέμισης τα οποία θα πρέπει να έχουν μία ισορροπία έτσι ώστε η τάρτα να είναι πλούσια σε γεύση αλλά όχι πολύ βαριά και λιπαρή.
Ορμώμενη λοιπόν από την αλλαγή της εποχής σκέφτηκα να ετοιμάσω αυτή τη φορά μικρά ταρτάκια με εποχιακά λαχανικά, όπως πράσο, φρέσκο κρεμμυδάκι και σπαράγγια και να τα συνδυάσω με αλλαντικά όπως pancetta και prosciutto και επειδή από τις τάρτες μου δε λείπει ποτέ το τυρί επέλεξα ένα από τα πιο γνωστά ιταλικά τυριά που φημίζεται για τη γεύση και τη μοναδικότητά του, το Grana Padano DOP.
Πρόκειται για ένα σκληρό τυρί, αργής ωρίμανσης, ημιλιπαρό με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και διάρκειας ζωής στην αρχική μορφή της ρόδας έως και 2 έτη. Λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του αλλά και της σύστασης του δένει υπέροχα με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και δίνει στα ταρτάκια μου υπέροχη γεύση!
Αν αγαπάς τα ιδιαίτερα τυριά όπως εγώ, πραγματικά αυτό τυρί θα πρέπει να το δοκιμάσεις!
Γιατί;
Γιατί το τυρί Grana Padano DOP κρύβει πίσω του μια ολόκληρη ιστορία. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα σκληρά τυριά του κόσμου! Δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 1000 χρόνια από τους Κινστεριανούς μοναχούς της μονής του Chiaravalle, κοντά στο Μιλάνο.
Το γάλα που χρησιμοποιείτε για την παρασκευή του προέρχεται μόνο από την κοιλάδα του Πάδου και το όνομά του μάλιστα προκύπτει από το συνδυασμό της ιταλικής λέξης grana που υποδηλώνει ένα τυρί με χαρακτηριστική κοκκώδη υφή και το επίθετο Padano, προερχόμενο δηλαδή από την κοιλάδα του Πάδου (Po).
Η Grana Padano DOP χάρη στις πρώτες ύλες είναι ένα τυρί με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες, περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας σε υψηλή συγκέντρωση, αντίστοιχα θρεπτικές με αυτές του γάλατος, αλλά σε συμπυκνωμένη μορφή. Είναι ένα τυρί ευέλικτο σε ποικίλες διατροφικές ανάγκες, εξυψώνοντας κάθε μπουκιά σε ένα τέλειο μείγμα θρεπτικών ουσιών. Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Α, Β2, Β12, ενώ είναι πλήρως απαλλαγμένο από υδατάνθρακες και λακτόζη λόγω της μακράς περιόδου γήρανσης, γι’αυτό το λόγο είναι και εξαιρετικά εύπεπτο, ιδανικό για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.
Το τυροκομείο PLAC είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές της Grana Padano. Δημιουργήθηκε το 1933 στην καρδιά της κοιλάδας του Πάδου, στη Βόρειο Ιταλία ως πρωτοβουλία μιας ομάδας 19 γαλακτοπαραγωγών της περιοχής. Το 2018 η PLAC ανανεώθηκε με το νέο της brand Fattorie Cremona όπως το βρίσκουμε σήμερα.
Ισχυρό σημείο της Grana Padano Fattorie Cremona είναι το γάλα, το οποίο μπαίνει στη διαδικασία της παραγωγής τη στιγμή που συλλέγεται από τους στάβλους των συνεταιριστών. Αξιοποιούνται περίπου 150 εκατομμύρια λίτρα γάλα τον χρόνο από μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή, που εξασφαλίζει και τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης.
Αν το δοκιμάσεις θα το αγαπήσεις τόσο για την πλούσια γεύση του όσο και για την πολυχρησιμότητά του καθώς είναι ιδανικό για να συνοδεύσει όλες τις συνταγές σου. Δοκίμασέ το ακόμη και σε συνδυασμό με μια γλυκιά μαρμελάδα ή ένα αλμυρό chutney και θα το λατρέψεις!
Λίγα λόγια για τη συνταγή
Η συγκεκριμένη συνταγή δε θα σας κουράσει καθόλου. Η ζύμη δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία και μπορείτε πολύ εύκολα να την ετοιμάσετε είτε σε ένα multi, είτε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Την αφήνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο και στη συνέχεια την ανοίγουμε με έναν πλάστη στην επιφάνεια εργασίας σε ένα μεγάλο φύλλο περίπου 2 με 3 χιλιοστά για να κόψουμε τα ταρτάκια σας.
Για τη γέμιση θα ακολουθήσουμε τρία απλά βήματα. Αρχικά σοτάρουμε χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία την pancetta, προσθέτουμε και το prosciutto και στη συνέχεια αφού αφαιρέσουμε από το τηγάνι τα αλλαντικά σοτάρουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν και αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης και συναρμολογούμε την τάρτα.
Όπως θα δείτε στα υλικά της συνταγής δεν υπάρχει αλάτι. Όχι δεν έχω κάνει κάποιο λάθος, όλη τη γεύση και την ένταση που χρειάζονται τα ταρτάκια μου την παίρνουν από το τυρί Grana Padano DOP.
Τέλος, όπως βλέπετε, έδωσα στα ταρτάκια μου μια ανοιξιάτικη εικόνα χρησιμοποιώντας τις κορυφές από τα σπαράγγια ως κοτσανάκια, λίγο prosciutto για να δώσει την εικόνα από ένα λουλουδάκι και δύο φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης. Για να είμαι ειλικρινής πίστευα ότι με το ψήσιμο θα χαλάσει εντελώς η διακόσμησή μου αλλά προς μεγάλη μου έκπληξη, παρόλο που στο ψήσιμο οι τάρτες φούσκωσαν, όλα έμειναν στη θέση τους, εκτός από τα φυλλαράκια ρίγανης που μετακινήθηκαν ελαφρώς.
Να μην παραλείψω να σας πω το εξής, τόσο τα κοτσάνια από τα σπαράγγια όσο και το πράσο αλλά και το κρεμμύδι που θα μας περισσέψει, τα αποθηκεύουμε καλά συσκευασμένα στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε τα ανοιξιάτικα, λαχταριστά και με την πλούσια γεύση ταρτάκια;
Για τα ταρτάκια με τυρί Grana Padano DOP, αλλαντικά, πράσο και σπαράγγια θα χρειαστούμε:
Υλικά για περίπου 8 ταρτάκια (ανάλογα το μέγεθος που έχουν οι ταρτιέρες σας)
Για τη ζύμη
- 125γρ βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό
- ¼ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
- 100γρ pancetta ή μπέικον κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 80γρ prosciutto συν λίγο επιπλέον για το γαρνίρισμα
- Ελάχιστο ελαιόλαδο (αν χρειαστεί)
- 1/3 από ένα πράσο κομμένο σε μικρές ροδέλες, μόνο το λευκό μέρος
- 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο, το λευκό μέρος
- Μισό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 4 αυγά
- 60ml κρέμα αμυγδάλου ή κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
- 50γρ τυρί Grana Padano DOP τριμμένο στον τρίφτη συν επιπλέον για το γαρνίρισμα
- 1 κ.γ. αποξηραμένη ή ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη
- ¼ κ.γ πιπέρι
- 12 σπαράγγια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το αδειάζουμε σε ένα multi ή σε έναν επεξεργαστή τροφίμων.
Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο στο αλεύρι και το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο.
Τη διαδικασία αυτή μπορούμε να την κάνουμε και με τα χέρια τρίβοντας το βούτυρο με το αλεύρι.
Προσθέτουμε και το αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.
Αδειάζουμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο ακόμη μέχρι να ενσωματωθεί. Της δίνουμε με τα χέρια μας στρογγυλό σχήμα και την καλύπτουμε καλά με μια μεμβράνη.
Τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Μπορούμε να φτιάξουμε τη ζύμη και από την προηγούμενη μέρα και πριν την ανοίξουμε να την αφήσουμε για λίγα λεπτά εκτός ψυγείου.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Κόβουμε και πετάμε περίπου 2 εκ από τη βάση των σπαραγγιών ή μέχρι το σημείο εκείνο που είναι σκληρό. Καθαρίζουμε με το peeler το κοτσάνι από τα σπαράγγια για να αφαιρέσουμε τις εξωτερικές ίνες φροντίζοντας να μην πειράξουμε καθόλου τις κορυφές τους.
Ζεματίζουμε σε νερό που βράζει τα σπαράγγια για 3 με 4 λεπτά το πολύ και στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα βουτάμε κατευθείαν σε πολύ παγωμένο νερό για να κόψουμε το βρασμό τους και να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους. Αν θέλουμε στο νερό μπορούμε να προσθέσουμε και παγάκια. Τα στραγγίζουμε ξανά πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε ελαφρώς τη pancetta χωρίς λιπαρή ουσία μέχρι να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο prosciutto και ανακατεύουμε συνεχώς για πολύ λίγο.
Αδειάζουμε τα αλλαντικά σε ένα πιάτο και στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το πράσο, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το ξερό κρεμμύδι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα λαχανικά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν διάφανο χρώμα. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε λίγο στην άκρη μέχρι να πέσει η θερμοκρασία τους.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να σπάσουν τα αυγά και να ενσωματωθούν με την κρέμα.
Προσθέτουμε τα αλλαντικά, τα σοταρισμένα λαχανικά, το πιπέρι και τη ρίγανη και τέλος το τυρί Grana Padano Dop και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Ανοίγουμε σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια τη ζύμη για τα ταρτάκια σε ένα μεγάλο φύλλο περίπου 3 με 4 χιλιοστά. Κόβουμε με το μαχαίρι ή με ένα κουπάτ μικρούς κύκλους ζύμης σε μέγεθος τέτοιο έτσι ώστε να καλυφθούν η βάση και τα τοιχώματα από τις φόρμες μας. Τη ζύμη που θα περισσέψει τη ζυμώνουμε και την ανοίγουμε ξανά.
Γεμίζουμε προσεκτικά με τη γέμιση στις τάρτες και από πάνω τοποθετούμε τις κορυφές από τα σπαράγγια και λίγο prosciutto το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε σαν τριανταφυλλάκι. Επίσης, αν έχουμε φρέσκια ρίγανη τοποθετούμε δυο φυλλαράκια κοντά στα σταράγγια.
Ψήνουμε τις τάρτες για περίπου 30 με 35 λεπτά ανάλογα το φούρνο.
Οι τάρτες μας είναι έτοιμες όταν ψηθεί η ζύμη και πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα στην επιφάνεια.
Βγάζουμε τις τάρτες από το φούρνο, τις αφήνουμε να πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία τους και τις σερβίρουμε ζεστές.
Καλή απόλαυση!
……………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ
Η ανάρτηση αυτή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με τo Grana Padano Dop.