Share This Article
Οι τελευταίες μέρες έχουν πάρα πολύ τρέξιμο, είναι όμως αυτό το δημιουργικό τρέξιμο που ενώ στο τέλος της ημέρας έχεις μια απίστευτη κούραση που δε σε κρατάνε τα πόδια σου, νιώθεις μια χαρά και μία ικανοποίηση που τα έχεις προλάβει όλα!
Μέσα σε όλα αυτά ήταν και η ανανέωση του blog μου. Ήταν καιρός να ανανεωθεί τόσο για λειτουργικούς λόγους αλλά και για αισθητικούς. Όλοι χρειαζόμαστε που και που μια ανανέωση και τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή.
Ακόμη θυμάμαι πριν περίπου 5 χρόνια που προσπαθούσα εντελώς μόνη χωρίς καμία γνώση να στήσω ένα blog, πράγμα αδύνατο φυσικά. Έτσι με τη βοήθεια ενός καλού φίλου σιγά σιγά το στήσαμε.
Ένα blog , εκτός από το τεχνικό κομμάτι κρύβει πίσω του πολύ δουλειά, μπορεί σε κάποιους να φαίνεται απλό αλλά πιστέψτε με δεν είναι. Κρύβει όμως και μια μαγεία! Είναι ο δικός σου χώρος, το δικό σου ημερολόγιο μέσα από το οποίο έχεις τη δυνατότητα να μοιραστείς εικόνες, συναισθήματα και όλα αυτά που σε κάνουν να νιώθεις δημιουργική. Με αυτό το συναίσθημα ξεκίνησα και έτσι συνεχίζω!
Πέντε χρόνια μετά μου φαίνεται απίστευτο πως εξελίχθηκε τόσο το blog μου, όσο και η δική μου επαγγελματική πορεία μέσα από αυτό. Όλα πήραν το δρόμο τους σιγά- σιγά, χωρίς υπερβολές, με υπομονή, πολύ δουλειά και αγάπη πάνω απ΄όλα γι΄αυτό το δημιουργικό ταξίδι που ακόμη θεωρώ πως είμαι στην αρχή.
Τίποτα όμως δε θα γινόταν χωρίς την αγάπη και τη στήριξη όλων εσάς που παρακολουθείτε τη δουλειά μου και με στηρίζετε όλο αυτόν τον καιρό. Ένα θετικό σας σχόλιο, μια συνταγή μου που αγαπήσατε, μια φωτογραφίας σας στα social με τη συνταγή μου είναι αρκετά για να μου δώσουν δύναμη να συνεχίσω.
Έτοιμο λοιπόν το blog μου ανανεωμένο με νέο αέρα! Θα χαρώ πολύ να κάνετε τη βόλτα σας και να μου πείτε τη γνώμη σας.
Για τη σημερινή λοιπόν ανάρτηση επέλεξα ένα κέικ πορτοκαλιού το οποίο φτιάχνω κάθε χρόνο τέτοια εποχή και είναι από τις πρώτες συνταγές που είχα αναρτήσει όταν πρωτοξεκίνησα.
Και αν αναρωτιέστε τι το διαφορετικό έχει αυτό το κέικ πορτοκαλιού, θα σας πω πως, είναι νηστίσιμο, έχει απίστευτα λίγα και απλά υλικά, έχει μεστή γεύση και είναι αρωματικό και αφράτο. Τι άλλο να θέλεις από ένα κέικ!
Ένα αφράτο και μυρωδάτο κέικ που μπορεί να μας κρατήσει συντροφιά την περίοδο της νηστείας παρέα με τον καφέ ή το τσάι μας.
Λίγα λόγια για τη συνταγή
Το κέικ μου περιέχει vegan βούτυρο, το οποίο πλέον μπορείς να βρεις σε όλα τα σούπες μάρκετ. Μπορείτε όμως κάλλιστα να το φτιάξετε και με φυτική μαργαρίνη. Το βούτυρο ή η μαργαρίνη θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και να έχουν μαλακώσει αρκετά.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, καστανή, ακατέργαστη ή ακόμη και ζάχαρη καρύδας. Θέλω όμως να λάβετε υπόψη σας ότι με τη ζάχαρη καρύδας θα επηρεαστεί τόσο το χρώμα του κέικ αλλά και ελαφρώς η γεύση του. Επίσης, καλό είναι να προτιμήσετε ψιλή ζάχαρη ή αν δε βρείτε καστανή ψιλή ζάχαρη μπορείτε να τη σπάσετε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων.
Επίσης, το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη θα πρέπει να αφρατέψουν πολύ καλά πριν προχωρήσετε στα υπόλοιπα υλικά που είναι το αλεύρι και ο χυμός πορτοκαλιού, τα οποία θα πρέπει να τα προσθέσετε εναλλάξ στη ζύμη.
Τέλος, θα χρησιμοποιήσετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ξέρετε αυτό που είναι στην κόκκινη συσκευασία, αλλά και μπέικιν πάουντερ καθώς η συνταγή δεν περιέχει αυγά για να αφρατέψει το μείγμα.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε το πιο απλό αρωματικό κέικ πορτοκαλιού;
Για το νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού θα χρειαστούμε:
Υλικά για τo κέικ
- 130γρ vegan βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου, αρκετά μαλακό.
- 280γρ ακατέργαστη ψιλή ζάχαρη
- 450γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 3κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. αλάτι
- 2 κουτάλια της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού από βιολογικό ή ακέρωτο πορτοκάλι
- 250ml φρεσκοστημένος χυμός πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή ½ σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι ή μανταρίνι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και βουτυρώνουμε με λίγο λιωμένο vegan βούτυρο ή μαργαρίνη μια φόρμα του κέικ. Την πασπαλίζουμε με αλεύρι και την αφήνουμε στην άκρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε δυνατά το βούτυρο ή τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το χυμό πορτοκαλιού μαζί με το αλεύρι. Ρίχνουμε και το εκχύλισμα βανίλιας ή το λικέρ.
Ανακατεύουμε για πολύ λίγο σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τη διαδικασία αυτή μπορούμε να την κάνουμε και με μία σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ και απλώνουμε με μια σπάτουλα καλά την επιφάνεια.
Ψήνουμε το κέικ για περίπου 50 λεπτά, ανάλογα πάντα με το φούρνο μας, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Μόλις περάσουν τα 45 λεπτά δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα ξύλινο σουβλί στο κέντρο, αν βγαίνει καθαρό, βγάζουμε το κέικ από το φούρνο. Δεν το παραψήνουμε.
Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο μέσα στη φόρμα και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε. Αφού κρυώσει, αν θέλουμε, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή με ένα γλάσο σοκολάτας που του πηγαίνει πολύ!
Καλή απόλαυση!
…………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ