Share This Article
Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από αυτές τις μπάρες; Η πιο απλή! Εκμεταλλεύτηκα υλικά που είχα ήδη στο σπίτι θέλοντας να φτιάξω κάτι γρήγορο, νόστιμο, νηστίσιμο και χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη.
Οι μπάρες έχουν συνήθως ξηρούς καρπούς και αρκετά crunchy υφή, ήθελα αυτή τη φορά όμως να φτιάξω μια μπάρα με ζύμη που θα είναι πιο μαλακή και οι ξηροί καρποί να είναι ένα δευτερεύον υλικό, όχι απαραίτητο στη συνταγή, έτσι ώστε να μπορεί και κάποιος που έχει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς να τους αποφύγει.
Ένα από τα βασικά υλικά για τις συγκεκριμένες μπάρες είναι το σιμιγδάλι. Ναι ναι καλά διαβάσατε, πρόκειται για σιμιγδαλένιες μπάρες με μια μαρμελάδα της στιγμής.
Αν λοιπόν σας έχει περισσέψει σιμιγδάλι από το χαλβά που φτιάξατε, να λοιπόν ένα απλός και εύκολος τρόπος να το αξιοποιήσετε. Επίσης για τις συγκεκριμένες μπάρες μπορείτε είτε να αξιοποιήσετε την μαρμελάδα σας ή να φτιάξετε εκ νέου μία στα γρήγορα με φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα, όπως μούρα ή φράουλες ή ακόμη να αξιοποιήσετε αποξηραμένα φρούτα.
Για τις μπάρες μου αξιοποίησα λίγα μύρτιλα και λίγα μούρα που μου είχαν ξεμείνει στην κατάψυξη και έφτιαξα μια γρήγορη μαρμελάδα. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε μαρμελάδα με φράουλες που έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Αν τώρα έχετε αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκα, μπορείτε να τα ψιλοκόψετε και να τα βράσετε με 4 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού, αν χρειαστεί τα στραγγίζετε και στη συνέχεια τα χρησιμοποιείτε όπως τη μαρμελάδα.
Τώρα σχετικά με τη ζύμη της τάρτας αρκούν τέσσερα υλικά. Ένα έλαιο, εγώ έβαλα έλαιο καρύδας το οποίο μπορείτε να το αντικαταστήσετε με vegan βούτυρο ή μαργαρίνη, σιμιγδάλι, μέλι ή σιρόπι σφενδάμου και αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Αν πάλι αγαπάτε τους ξηρούς καρπούς μπορείτε να προσθέσετε λίγο σπασμένο αμύγδαλο μόνο στην επιφάνεια.
Πάμε να τις φτιάξουμε;
Για τις σιμιγδαλένιες μπάρες με μαρμελάδα θα χρειαστούμε:
Υλικά για 6 μπάρες (για ένα ταψάκι 20Χ20)
Για τη μαρμελάδα μούρων
- 250γρ μύρτιλα και μούρα
- 40ml μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 10γρ λιναρόσπορος σκόνη ή σπόρους chia
- Λίγες σταγόνες λεμονιού (προαιρετικά)
Για τη ζύμη
- 55γρ έλαιο καρύδας ή vegan βούτυρο ή μαργαρίνη
- 70 με 80γρ μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (ανάλογα πόσο γλυκιές τις θέλετε, εγώ στις μπάρες μου έβαλα 80γρ γιατί η μαρμελάδα με τα μούρα δεν είναι τόσο γλυκιά)
- 70γρ σιμιγδάλι
- 145γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20γρ χοντροσπασμένα αμύγδαλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για τη μαρμελάδα
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τα μούρα μαζί με το μέλι και το λεμόνι και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Πολτοποιούμε τα μούρα με ένα πιρούνι και ρίχνουμε και τον σπασμένο λιναρόσπορο.
Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μαρμελάδα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Καλύπτουμε ένα ταψάκι με διαστάσεις 20εκ Χ 20εκ με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή το βουτυρώνουμε και το αλευρώνουμε ελαφρώς και το αφήνουμε στην άκρη.
Για τη ζύμη
Σε μια κατσαρολίτσα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το έλαιο καρύδας ή το vegan βούτυρο μαζί με το μέλι ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Κατεβάζουμε τη ζύμη από τη φωτιά και ρίχνουμε περίπου τη μισή ζύμη ίσως και λίγο παραπάνω στο ταψάκι μας. Απλώνουμε καλά πιέζοντας τη ζύμη στη βάση του ταψιού και από πάνω με ένα κουτάλι απλώνουμε τη μαρμελάδα. Στη συνέχεια ανακατεύουμε τη ζύμη σιμιγδαλιού που έχουμε αφήσει στην άκρη με το χοντροσπασμένο αμύγδαλο και την απλώνουμε με το χέρι επάνω από τη μαρμελάδα πιέζοντάς την ελαφρώς.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 35 λεπτά, ανάλογα το φούρνο, μέχρι να φουσκώσει ελαφρώς και να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 10 με 15 λεπτά. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά και αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά οι μπάρες πριν τις κόψουμε.
Κόβουμε σε 6 κομμάτια και σερβίρουμε.
Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις μπάρες σε ένα αεροστεγές δοχείο. Διατηρούνται εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 4 μέρες.
Enjoy!
……………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ