Share This Article
Νομίζατε ότι θα σας άφηνα την τελευταία εβδομάδα της νηστείας χωρίς ένα νηστίσιμο γλυκάκι; Όχι βέβαια.
Σας έχω ετοιμάσει το πιο σοκολατένιο, το πιο πλούσιο σε γεύση και το πιο μεστό cupcake σοκολάτας με ταχίνι. Ένα κεκάκι που είναι ιδανικό για οποιαδήποτε περίοδο και όχι μόνο για τώρα που νηστεύουμε.
Έβγαλα λοιπόν τα αγαπημένα μου πιάτα από το σερβίτσιο της μαμάς, στόλισα τα βαζάκια μου με αυτά τα υπέροχα ροζ λουλουδάκια που έφερα σπίτι από τον πρωινό μου περίπατο και ετοίμασα το σκηνικό μου.
Πρόκειται για ένα πλούσιο σοκολατένιο κέικ, όχι πολύ γλυκό, που πραγματικά φτιάχνετε στη στιγμή, χωρίς μίξερ και με απλά υλικά. Η προσθήκη του ταχινιού προσθέτει στο κέικ πλούσια γεύση και άρωμα.
Τώρα, αν δεν έχετε ταχίνι στο σπίτι ή αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να το αντικαταστήσετε. Σίγουρα θα έχετε κάποια μαρμελάδα. Μπορείτε λοιπόν να αντικαταστήσετε το ταχίνι με κάποια μαρμελάδα της επιλογής σας, προτιμήστε όμως μια κόκκινη μαρμελάδα.
Επίσης, μπορείτε να το αντικαταστήσετε και με κάποιο βούτυρο ξηρών καρπών της επιλογής σας. Ιδανικό είναι το φουντουκοβούτυρο και το αμυγδαλοβούτυρο. Μπορείτε ακόμη να παραλείψετε το ταχίνι από τη συνταγή, το κεκάκι θα είναι εξίσου νόστιμο με λίγο πιο bitter γεύση, σε αυτήν την περίπτωση προσθέστε λίγη ζάχαρη ακόμη, το πολύ δέκα με είκοσι γραμμάρια.
Μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα ή να τα καλύψετε με κάποιο γλάσο.
Εγώ, επειδή αγαπώ πολύ το ταχίνι, συνόδευσα τα σοκολατένια κεκάκια μου με ένα γλάσο που ετοίμασα στη στιγμή με ταχίνι, μέλι, κανέλα και πολύ λίγο νερό. Επιπλέον πρόσθεσα στα cupcakes μου λίγο γλυκό του κουταλιού βύσσινο, το οποίο έδεσε εξαιρετικά με το γλυκό μου γλάσο.
Επίσης, μπορείτε να αντικαταστήσετε το γλάσο από ταχίνι με ένα νηστίσιμο γλάσο σοκολάτας, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ ή με απλό γλάσο πορτοκαλιού, σαν αυτό που συνόδευσα να νηστίσιμα κεκάκια με τζίντζερ και πορτοκάλι (θα το βρείτε εδώ).
Η διαδικασία παρασκευής του γλυκού αυτού θα σας πάρει το πολύ δέκα λεπτά, ίσως και λιγότερο, και αυτό γιατί θα πρέπει να ζυγίσετε τα υλικά.
Μετά, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανακατέψετε τα υγρά υλικά με τα στερεά και να περιμένετε να ψηθούν τα κεκάκια σας. Αυτό ήταν!
Πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε, για τα σοκολατένια cupcakes με ταχίνι θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 9 μεγάλα κεκάκια
- 100γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 90γρ αλεύρι βρώμης (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με απλό αλεύρι)
- 1 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
- 40γρ κακάο
- 160γρ ζάχαρη ακατέργαστη
- Μια πρέζα αλάτι
- Μία κάψουλα βανίλιας (προαιρετικά)
- 270ml ζεστό νερό
- 60ml ηλιέλαιο
- 2 κουτ. του γλυκού μηλόξυδο ή λευκό ξύδι
- 2 κουτ. της σούπας ταχίνι
Για το γλάσο με ταχίνι
2 κουτ. της σούπας ταχίνι
1 κουτ. της σούπας μέλι (αν το ταχίνι σας έχει ήδη μέλι ή ζάχαρη μπορείτε να προσθέσετε λιγότερο μέλι) ή σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου για τη vegan εκδοχή της συνταγής
1 κουτ. του γλυκού νερό ή όσο χρειαστεί να να έχετε ένα ωραίο γλάσο που να στέκεται
Μια πρέζα κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βάζουμε τις ειδικές χάρτινες θήκες στο ταψάκι για μάφινς.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο. Προσθέτουμε την μαγειρική σόδα, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά, το ζεστό νερό, το ηλιέλαιο και το μηλόξυδο εκτός από το ταχίνι και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη.
Στη συνέχεια, αδειάζουμε το υγρό μείγμα στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Τέλος, προσθέτουμε και το ταχίνι και ανακατεύουμε για λίγο ακόμη μέχρι να ενσωματωθεί και αυτό στο μείγμα.
Γεμίζουμε τις θήκες κατά τα 2/3 και ψήνουμε τα κεκάκια μας για περίπου 20 λεπτά. Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα το κέντρο από ένα με δυο κεκάκια και αν βγαίνει καθαρή τότε τα κεκάκια μας είναι έτοιμα.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία τους μέσα στο ταψί. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε επάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν τελείως. Αφού κρυώσουν, ετοιμάζουμε το γλάσο.
Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά για το γλάσο. Αν το γλάσο είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη.
Καλύπτουμε τα κεκάκια με το γλάσο και τα σερβίρουμε.
Enjoy!
………………………………………………………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
2 Comments
Eleni
Καλησπέρα !!
Εχουμε κάνει πολλές φορές τη συνταγή,είναι πολύ νόστιμη, αλλά μας βγαίνει μαλλον με αρκετή υγρασία γιατί κολλάει στα δόντια…μπορούμε να κάνουμε/διορθώσουμε κάτι για αυτό??
Κάνουμε κάπου λάθος??
Ευχαριστούμε πολύ!!
Handmadelittletreats
Τα κεκάκια έχουν υγρασία είναι κάτι μεταξύ κέικ και μπράουνις, μην ξεχνάτε πως το μείγμα δεν έχει ούτε αυγό, ούτε βούτυρο. Μειώστε αν θέλετε την ποσότητα από το ταχίνι αλλά και πάλι δεν μπορώ να σας εγγυηθώ για το αποτέλεσμα.