Share This Article
Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να συνοδεύεις τον καφέ ή το απογευματινό τσάι σου με μια φέτα από αφράτο σοκολατένιο κέικ. Πόσο μάλλον όταν ξέρεις ότι το κέικ αυτό είναι ελαφρύ, πλούσιο σε γεύση και πάνω απ΄όλα υγιεινό.
Υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που ακολουθούν τη Vegan διατροφή. Έχουν επιλέξει δηλαδή να αφαιρέσουν από την διατροφή τους το κρέας και το ψάρι και να απέχουν συνειδητά από οποιοδήποτε προϊόν έχει παραχθεί από ζώο. Αυτό δε σημαίνει ότι η διατροφή τους υστερεί, αντίθετα μάλιστα συχνά προκαλεί και το ενδιαφέρον ατόμων που χρησιμοποιούν συμβατικά υλικά. Άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη vegan διατροφή είναι πιο υγιεινά.
Έτσι λοιπόν και στη ζαχαροπλαστική μπορούμε με απλά υλικά να φτιάξουμε όμορφες, πεντανόστιμες και υγιεινές παρασκευές χωρίς να στερούν ούτε σε εμφάνιση ούτε σε υφή.
Θα σας παρουσιάσω λοιπόν σήμερα ένα σοκολατένιο vegan και νηστίσιμο κέικ που είναι πλούσιο σε γεύση, όχι πολύ γλυκό, με ελαφρώς υγρή υφή που ακόμη και μετά από 2 μέρες (αν και δεν θα αντέξει τόσο) παραμένει αφράτο και μεστό σε γεύση.
Για την παρακάτω συνταγή θα χρειαστείτε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το αλεύρι αυτό μπορείτε να το αντικαταστήσετε και με αλεύρι ολικής που φουσκώνει μόνο του. Αν τώρα θέλετε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι χωρίς γλουτένη να θυμάστε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να αυξήσετε τη δόση του μπείκιν πάουντερ, διαφορετικά το κέικ σας δεν θα σας φουσκώσει και δεν θα γίνει αφράτο.
Τέλος μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη καρύδας με καστανή ζάχαρη ή με απλή κρυσταλλική, απλά εγώ επέλεξα να σας παρουσιάσω την πιο υγιεινή εκδοχή αυτού του κέικ. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε και το γάλα αμυγδάλου με άλλο φυτικό γάλα ή για τους μη vegan μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό γάλα με χαμηλά λιπαρά.
ΥΛΙΚΑ
- 270 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)
- 30 γρ κακάο σκόνη (κοσκινισμένο)
- ½ κουτ. του γλυκού σόδα μαγειρική
- ½ κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 125 γρ ζάχαρη καρύδας
- 1 μεσαίου μεγέθους ώριμη μπανάνα
- 240ml γάλα αμυγδάλου
- 120ml φυτικό λάδι (π.χ. ηλιέλαιο)
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την Επικάλυψη (προαιρετικά)
- Λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα
- Φουντούκια χοντροσπασμένα
- Φρέσκα κόκκινα φραγκοστάφυλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Μια φόρμα σιλικόνης θα ήταν ιδανική για αυτό το κέικ, διαφορετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κλασική φόρμα. Θα πρέπει να την καλύψετε καλά με λίγη φυτική μαργαρίνη και να την αλευρώσετε.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά, το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ λιώνουμε την μπανάνα καλά και προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου, το φυτικό λάδι και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά σε αυτό με τα στερεά και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης ή με μια ξύλινη κουτάλα. Προσοχή δεν ανακατεύουμε αρκετή ώρα γιατί θα χάσει τον αέρα του το μείγμα μας και δε θα φουσκώσει ωραία το κέικ μας.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και στρώνουμε αν χρειάζεται την επιφάνεια του κέικ. Ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο.
Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κέικ δοκιμάζοντας με ένα σουβλί στο κέντρο του, αν βγαίνει καθαρό τότε το κέικ είναι έτοιμο.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο μέσα στη φόρμα. Στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα.
Προαιρετικά αφού κρυώσει το κέικ, λιώνουμε λίγη σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρι και την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στην επιφάνεια του.
Γαρνίρουμε αν θέλουμε με τα χοντροσπασμένα φουντούκια και τα κόκκινα φραγκοστάφυλα.
Καλή Απόλαυση!
And remember…Happiness is knowing there is a cake in the oven!
4 Comments
angela
Φαινεται και ακουγεται υπέροχο! Θα το φτιαξω οπωσδήποτε!!!
Handmadelittletreats
Περιμένω εντυπώσεις, είμαι σίγουρη ότι θα προσθέσεις και τη δική σου πινελιά! 😉
ΚΟΝ
ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ. ΤΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ !
Handmadelittletreats
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Είναι από τα αγαπημένα μου.