Share This Article
Και να λοιπόν που φτάσαμε στο Πάσχα, ένα Πάσχα διαφορετικό φέτος, ιδιαίτερο και ίσως λίγο μελαγχολικό.
Μελαγχολικό γιατί πολύ θα το περάσουν μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους. Όμως αγαπημένοι μου, το μόνο που έχει σημασία είναι να είμαστε όλοι υγιείς. Θα έρθουν και οι όμορφες εκείνες μέρες που θα ανταμώσουμε πάλι όλοι μαζί στα νησιά μας, στα χωριά μας, στα εξοχικά μας, παππούδες, εγγόνια, συγγενείς και φίλοι.
Ας έχουμε λοιπόν υπομονή και ας φροντίσουμε να περάσουμε αυτές τις Άγιες μέρες σπίτι μας όμορφα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, ίσως έτσι νιώσουμε την αξία των ημερών αυτών περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Φέτος, για να είμαι ειλικρινής, έλεγα να μην ψήσω κουλουράκια, όπως συνηθίζω να κάνω κάθε χρόνο, όμως ευτυχώς την τελευταία στιγμή άλλαξα γνώμη.
Η όλη διαδικασία, από τη μία μου έφτιαξε τη διάθεση και απ’την άλλη η μυρωδιά από τα φρεσκοψημένα κουλουράκια στο σπίτι μου θύμισε πραγματικά ότι διανείμουμε την όμορφη αυτήν εορταστική περίοδο.
Τα κουλουράκια μου είναι αυτά που συνηθίζω να φτιάχνω κάθε χρόνο. Πρόκειται για τα κουλουράκια που μας έφτιαχνε η μαμά μου. Επειδή λοιπόν, τόσο η γεύση τους, όσο και η μυρωδιά τους με συντροφεύουν χρόνια, δεν αλλάζω τη συνταγή. Κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί να κάνω τα πειράματα μου, όχι όμως αυτήν τη φορά.
Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ήθελα να γεμίσει το σπίτι από τη γνώριμη αυτή μυρωδιά τους.
Με βάση λοιπόν αυτές τις σκέψεις, έστησα και το σκηνικό μου.
Ήθελα οι φωτογραφίες μου, ως επί το πλείστον να είναι φωτεινές και ανοιξιάτικες. Ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι στρώνετε με λευκό τραπεζομάντηλο, κεντημένο στο χέρι. Επάνω του, ένας σκαλιστός λευκός δίσκος γεμάτος με φρεσκοψημένα κουλουράκια, επιβεβαιώνει ότι η μέρα είναι εορταστική.
Κάποια μάλιστα κουλουράκια ξεχωρίζουν, καθώς έχουν μεταμορφωθεί σε λαγουδάκια και είναι στολισμένα με όμορφες κορδελίτσες, ειδικά φτιαγμένα για κάποια μικρά, ανυπόμονα χεράκια. Το παλιό φλιτζάνι της γιαγιάς, έχει βγει από το ντουλάπι και δένει τόσο όμορφα με την κουρτίνα με τα λουλουδάκια που κρέμεται στον τοίχο.
Δε θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν, τα αυγουλάκια. Βαμμένα όμως διαφορετικά αυτήν τη φορά, με μια πιο παιχνιδιάρικη νότα. Ένα σκηνικό που μας θυμίζει περισσότερο εικόνες από τα χωριά μας και τα εξοχικά μας.
Εύχομαι λοιπόν, να σας ταξίδεψα νοερά με τις εικόνες μου, έστω και για λίγο, στα δικά σας αγαπημένα μέρη.
Φτιάξτε λοιπόν τα κουλουράκια σας, ακολουθώντας ο καθένας όποια συνταγή θέλει, αρκεί που θα μυρίσει το σπίτι από τις μοναδικές αυτές πασχαλινές μυρωδιές.
Να σας ευχηθώ φίλοι μου να έχετε Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με Υγεία και Χαρά στα σπιτικά σας.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε τα δικά μου Πασχαλινά Κουλουράκια
ΥΛΙΚΑ για 30 περίπου κουλουράκια*
- 200γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 125γρ βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
- 50ml γάλα (προτιμήστε εβαπορέ με ελάχιστο νεράκι)
- 50ml χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 ακέρωτο μεγάλο πορτοκάλι
- 600γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (θα χρειαστεί και λίγο παραπάνω, έως ότου η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας)
- 2 κοφτά κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια σκόνη ή 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 κουτ.γλυκού σόδα μαγειρική
- 1/4 κουτ.γλυκού αλάτι
Για το άλειμμα:
- 1 αυγό
- Πολύ λίγο νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τη βανίλια. Αφήνουμε στην άκρη.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά, μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα τη φορά, το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε συνεχώς με το μίξερ μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι στο μείγμα με τα αυγά και ζυμώνουμε συνεχώς με τη βοήθεια αρχικά του εξαρτήματος γάντζου-ζυμώματος του μίξερ και στη συνέχεια με το χέρι.
Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμη έως ότου έχουμε μια απαλή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Εγώ πρόσθεσα επιπλέον περίπου 3 με 4 κουτάλια της σούπας αλεύρι, θα το δείτε στην πράξη πόσο θα χρειαστεί (έχει να κάνει με το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε). Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν δε θα σας κολλάει.
Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί. Μπορούμε να τη βάλουμε και για λίγο στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και καλύπτουμε 2 ρηχά ταψιά του φούρνου με χαρτί ψησίματος αντικολλητικό.
Στη συνέχεια πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε, όχι πολύ μεγάλα, και τα τοποθετούμε με απόσταση μεταξύ τους στο ταψί γιατί θα φουσκώσουν. Φροντίζουμε να έχουν τα κουλουράκια μας το ίδιο μέγεθος περίπου έτσι ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
Χτυπάμε ελαφρώς το αυγό με λίγο νεράκι και με ένα πινελάκι περνάμε τα κουλουράκια από πάνω, φροντίζοντας να τα αλείψουμε καλά για να αποκτήσουν όμορφη γυαλιστερή όψη.
Τα ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο για 15 με 20 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος και το φούρνο μας.
Σε μένα βγήκαν μεγαλούτσικα και χρειάστηκαν περίπου 25 λεπτά. Τα κουλουράκια είναι έτοιμα όταν αποκτήσουν ένα χρυσό χρώμα εξωτερικά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε πάνω στο ταψί για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. Αφού κρυώσουν τα διατηρούμε σε σακουλάκια κλεισμένα αεροστεγώς ή σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
Τα συγκεκριμένα κουλουράκια βγαίνουν αφράτα, φουσκώνουν αρκετά και δεν τρίβονται.
Σημειώσεις
*Η συνταγή που σας δίνω σήμερα είναι η μισή από αυτήν που συνήθως φτιάχνω. Αν θέλετε να φτιάξετε περισσότερα από 30 κουλουράκια, μπορείτε απλά να διπλασιάσετε τα υλικά. Όσον αφορά τη μαγειρική σόδα, αν διπλασιάσετε τα υλικά, θα προσθέσετε 1/2 κουταλάκι του γλυκού, το ίδιο θα κάνετε και με το αλάτι.
Επίσης, εδώ θα βρείτε αναλυτικά τον τρόπο που έφτιαξα τα λαγουδάκια.
Καλό Πάσχα με Υγεία και Χαρά.
…………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ