Share This Article
Αν είναι κάτι που θα πρέπει να φτιάξεις για το Πάσχα αυτό είναι κουλουράκια. Ακόμη και λίγο χρόνο να έχω διαθέσιμο φροντίζω τη Μ. Εβδομάδα να ψήνω τα κουλουράκια μου. Η μυρωδιά τους είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την εορταστική αυτή περίοδο. Η μαμά φρόντιζε πάντα να φτιάχνουμε τα δικά μας κουλουράκια για το Πάσχα και εμείς συνήθως είμασταν οι βοηθοί της.
Πως και πως περιμέναμε να βγουν τα πρώτα κουλουράκια από το φούρνο για να τα δοκιμάσουμε. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και τώρα περιμένω με ανυπομονησία να βγει η πρώτη φουρνιά. Πολλές φορές μάλιστα δεν τα αφήνω καν να κρυώσουν.
Έτσι λοιπόν και φέτος φτιάξαμε τα κουλουράκια μας. Κάθε χρόνο ακολουθώ τη συνταγή της μαμάς για αφράτα κουλουράκια την οποία θα βρείτε εδώ. Φέτος είπα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό και να φτιάξω μια παλιά συνταγή για κουλουράκια τα οποία είναι πιο τραγανά εξωτερικά και ελαφρώς αφράτα στο εσωτερικό τους.
Η συνταγή είναι από ένα πολύ παλιό βιβλίο που έχω και τα έφτιαξα δύο φορές για να είμαι ευχαριστημένη και να καταλήξω στην συνταγή που θα σας παρουσιάζω σήμερα.
Τα κουλουράκια βγήκαν υπέροχα, ελαφρώς αφράτα αλλά και τραγανά συγχρόνως. Η ζύμη είναι εύπλαστη και μαλακή. Δε σπάει ενώ φτιάχνουμε τα κορδόνια και τα κουλουράκια κρατάνε το σχήμα τους ενώ ψήνονται. Τα βλέπετε άλλωστε και στις φωτογραφίες.
Τι θα πρέπει να προσέξουμε στη συνταγή.
-Τα κουλουράκια θα πρέπει να έχουν πάνω κάτω όλα το ίδιο μέγεθος στο ταψί για να ψηθούν ομοιόμορφα. Για τα κουλουράκια μου χρησιμοποίησα περίπου 31 με 32γρ ζύμης κάθε φορά. Εκτός βέβαια από τα λαγουδάκια που πρόσθεσα επιπλέον ζύμη για το κεφάλι και την ουρά. Επειδή λοιπόν τα λαγουδάκια ήταν πιο μεγάλα, τα έψησα ξεχωριστά μόνα τους.
-Μόλις αρχίσουν να ροδίζουν, τα βγάζουμε από το φούρνο. Όταν θα τα βγάλουμε θα πρέπει να είναι μαλακά και καθώς κρυώνουν θα σκληρύνουν ελαφρώς.
– Δεν προσθέτουμε παραπάνω αλεύρι για να πλάσουμε τα κορδόνια. Αν κριθεί αναγκαίο, πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι τα χέρια μας.
-Στη συνταγή χρησιμοποίησα μαγειρική αμμωνία, την οποία βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ στο ράφι με τα μπαχαρικά. Η μαγειρική αμμωνία μπορεί να αντικατασταθεί μόνο με σόδα φαγητού, μην την αντικαταστήσετε με μπέικιν πάουντερ.
Στο τέλος του άρθρου σας παρουσιάζω αναλυτικά τη διαδικασία για να φτιάξετε αυτά τα υπέροχα λαγουδάκια που θα λατρέψουν τα πιτσιρίκια.
Για τα Πασχαλινά παραδοσιακά κουλουράκια θα χρειαστούμε:
Υλικά για 45 περίπου κουλουράκια
- 750γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 220γρ ζάχαρη
- 220γρ βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
- 70ml γάλα, χλιαρό
- 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική αμμωνία ή σόδα φαγητού
- 2 φακελάκια βανίλια ή κάψουλες βανίλιας
- Ξύσμα από ένα μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι
- Μια πρέζα αλάτι
Για το άλειμμα
- 1 κρόκος αυγού
- Λίγο νερό
Εκτέλεση
Καλύπτουμε δυο ρηχά ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια. Ανοίγουμε στο κέντρο μια γουβίτσα και το αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Δε θέλουμε να ζεσταθεί, απλά να λιώσει. Αν χρειαστεί το αφήνουμε λίγο στην άκρη να πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία του.
Σε ένα μπολ χτυπάμε πολύ καλά τη ζάχαρη με τα αυγά και τα ρίχνουμε στο αλεύρι (στη γουβίτσα). Διαλύουμε στο γάλα την μαγειρική αμμωνία ή τη σόδα φαγητού και μαζί με το λιωμένο βούτυρο τα προσθέτουμε και αυτά στο αλεύρι.
Ανακατεύουμε τη ζύμη με μίξερ απαλά με το ειδικό εξάρτημα για τις ζύμες και στο τέλος ζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη με το χέρι για να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι. Η ζύμη θα είναι απαλή και θα σου δίνει την αίσθηση ότι κολλάει. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι.
Την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για λίγο και ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε. Αν χρειαστεί, αλευρώνουμε ελάχιστα τα χέρια μας για να πλάσουμε τα κουλουράκια. Φροντίζουμε τα κουλουράκια να έχουν το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Επίσης, μην ξεχνάτε πως τα κουλουράκια θα φουσκώσουν, οπότε δεν χρειάζεται να τα φτιάξετε μεγάλα.
Τοποθετούμε τα κουλουράκια στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους και τα αλείφουμε με τον κρόκο τον οποίο έχουμε ανακατέψει με λίγο νερό.
Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, πάντα ανάλογα το φούρνο και το μέγεθος που θα έχουνε τα κουλουράκια σας.
Τα κουλουράκια είναι έτοιμα όταν αρχίσουν να παίρνουν ένα χρυσό χρώμα. Μην τα παραψήσετε, γιατί βγαίνοντας από το φούρνο θα σκληρύνουν κι άλλο ενώ κρυώνουν.
Σημειώσεις
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαγειρική αμμωνία με σόδα φαγητού.
Για να φτιάξουμε τα λαγουδάκια αρχικά φτιάχνουμε ένα κορδόνι και στη συνέχεια το τυλίγουμε φτιάχνοντας με αυτό τον τρόπο ένα σαλιγκάρι, αυτό θα είναι το σώμα από το λαγουδάκι. Το μεταφέρουμε στο ταψί.
Στη συνέχεια, φτιάχνουμε μια μπαλίτσα μακρόστενη (σαν αυγουλάκι) και με ένα μαχαιράκι κόβουμε προσεκτικά στη μέση μόνο την μια πλευρά, με αυτόν τον τρόπο θα σχηματίσουμε τα αυτιά. Παίρνουμε το κεφαλάκι και το τοποθετούμε προσεκτικά πάνω στο σώμα από το λαγουδάκι. Για να κολλήσει καλά χρησιμοποιούμε λίγο από το άλειμμα αυγού. Για το ματάκι θα χρειαστούμε σταγόνες σοκολάτας ή μαύρη σταφίδα. Με τον ίδιο τρόπο που φτιάξαμε το κεφάλι από το λαγουδάκι φτιάχνουμε και την ουρά του, ετοιμάζουμε μια μπαλίτσα και την κολλάμε και αυτήν στο σώμα από το λαγουδάκι μας.
Καλό Πάσχα!
……………………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ
2 Comments
Eleni
Χρονια πολλα!!
Μπορουμε να αντικαταστησουμε τη ζαχαρη με ζαχαρη Καρυδας?
Ευχαριστω πολυ
Handmadelittletreats
Καλησπέρα σας και Χρόνια Πολλά! Φαντάζομαι ότι μπορείτε απλά τα κουλουράκια σας θα έχουν πιο σκούρο χρώμα.