Share This Article
Δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα από το να συνοδεύεις τον καφέ ή το απογευματινό τσάι σου με μια φέτα από αφράτο σοκολατένιο κέικ. Πόσο μάλλον όταν ξέρεις ότι το κέικ αυτό είναι ελαφρύ, πλούσιο σε γεύση και πάνω απ΄όλα υγιεινό.
Το κέικ λοιπόν που θα σου παρουσιάσω σήμερα είναι σοκολατένιο, είναι νηστίσιμο, είναι vegan, είναι πλούσιο σε γεύση, όχι πολύ γλυκό, με ελαφρώς υγρή υφή, αφράτο και παραμένει αφράτο και μεστό σε γεύση και μετά από 2 μέρες (δεν νομίζω πως θα μείνει τόσο, αλλά λέμε τώρα).
Αν τώρα δε σου αρέσει η γεύση της μπανάνας να σου πω πως δεν την καταλαβαίνει καθόλου. Τέλος όσον αφορά τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσετε επιλέξτε καστανή ζάχαρη ή ακόμη και ζάχαρη καρύδας ή απλή κρυσταλλική, εγώ επέλεξα να σας παρουσιάσω την πιο υγιεινή εκδοχή αυτού του κέικ και επέλεξα ζάχαρη καρύδας.
Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε και το γάλα αμυγδάλου με άλλο φυτικό γάλα ή για τους μη vegan μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό γάλα με χαμηλά λιπαρά.
Για το κέικ σοκολάτας με μπανάνα θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ
- 270γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)
- 30γρ κακάο σκόνη (κοσκινισμένο)
- ½κουτ. του γλυκού σόδα μαγειρική
- ½κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 125γρ ζάχαρη καρύδας
- 1 μεσαίου μεγέθους ώριμη μπανάνα
- 240ml ρόφημα αμυγδάλου
- 120ml φυτικό λάδι (π.χ. ηλιέλαιο)
- 1κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την Επικάλυψη (προαιρετικά)
- Λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα
- Φουντούκια χοντροσπασμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Μια φόρμα σιλικόνης θα ήταν ιδανική για αυτό το κέικ, διαφορετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κλασική φόρμα. Θα πρέπει να την καλύψετε καλά με λίγη φυτική μαργαρίνη ή vegan βούτυρο και να την αλευρώσετε ή ακόμη καλύτερα να τη πασπαλίσετε με κακάο.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά, το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ λιώνουμε την μπανάνα καλά και προσθέτουμε το ρόφημα αμυγδάλου, το φυτικό λάδι και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά σε αυτό με τα στερεά και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης ή με μια ξύλινη κουτάλα. Προσοχή δεν ανακατεύουμε αρκετή ώρα γιατί θα χάσει τον αέρα του το μείγμα μας και δε θα φουσκώσει ωραία το κέικ μας.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και στρώνουμε αν χρειάζεται την επιφάνεια του κέικ. Ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου, ανάλογα πάντα με το φούρνο.
Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κέικ δοκιμάζοντας με ένα σουβλί στο κέντρο του, αν βγαίνει καθαρό τότε το κέικ είναι έτοιμο.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στη φόρμα. Στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα.
Προαιρετικά αφού κρυώσει το κέικ, λιώνουμε λίγη σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρι και την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στην επιφάνεια του και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με χοντροσπασμένα φουντούκια.
Καλή Απόλαυση!
………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.
10 Comments
angela
Φαινεται και ακουγεται υπέροχο! Θα το φτιαξω οπωσδήποτε!!!
Handmadelittletreats
Περιμένω εντυπώσεις, είμαι σίγουρη ότι θα προσθέσεις και τη δική σου πινελιά! 😉
ΚΟΝ
ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ. ΤΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ !
Handmadelittletreats
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Είναι από τα αγαπημένα μου.
eleni
Μπορώ να αντικαταστήσω την ζάχαρη καρύδας με κάτι άλλο; και αν ναι, με τι; με μέλι; και τι ποσότητα;
Handmadelittletreats
Καλησπέρα σας. Δεν μπορείτε στη συνταγή να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη καρύδας με μέλι γιατί η ζάχαρη είναι στερεό υλικό και το μέλι υγρό και δεν θα σας πετύχει το κέικ. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη καρύδας με καστανή ζάχαρη, αν θέλετε.
Eleni
Καλησπέρα! Μπορω να παραλείψω την μπανάνα?? Δύσκολο δεν άρεσει στην κόρη μου…
Handmadelittletreats
Καλησπέρα σας, δυστυχώς στο συγκεκριμένο κέικ δεν μπορείτε να παραλείψετε την μπανάνα, δένει το μείγμα και προσθέτει και τη γλυκύτητα που χρειάζεται. Να σας πω πως δεν την καταλαβαίνετε ιδιαίτερα στη γεύση. Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε το κέικ σοκολάτας με μαρμελάδα.
Eleni
Καλησπέρα!
Μπορούμε να παραλειψουμε της μπανάνα από τη συνταγή??
Ευχαριστώ πολύ!!
Handmadelittletreats
Δυστυχώς δεν μπορείτε, η μπανάνα είναι βασικό υλικό γιαυτό το κέικ προσθέτει την απαιτούμενη γλυκύτητα και δένει το μείγμα.