Share This Article
Πάμε να φτιάξουμε την πρώτη γλυκιά συνταγή για φέτος;
Θα ξεκινήσουμε με ένα απλό αλλά πολύ νόστιμο κεκάκι, το οποίο έχει πλούσια μεστή γεύση, είναι νηστίσιμο αλλά και vegan, δεν περιέχει επεξεργασμένη ζάχαρη και είναι έτοιμο στη στιγμή. Πώς σας φαίνεται;
Μικρά κεκάκια λοιπόν με μπανάνα και αμυγδαλοβούτυρο. Ευτυχώς που είναι υγιεινά, γιατί έτσι όπως είναι μικρούλικα τρώγονται δυο δυο 😉
Γιατί να δοκιμάσετε αυτά τα κεκάκια.
Πρώτον, τα υλικά είναι απλά και με ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Είμαι σίγουρη πως τα έχετε όλοι στην κουζίνα σας.
Δεύτερον, τα κεκάκια τα αγαπούν ιδιαίτερα τα παιδιά. Γιατί λοιπόν να μην έχουν στη διάθεσή τους, ως σνακ, ένα υγιεινό αλλά και συνάμα νόστιμο γλυκάκι;
Και τρίτον, η διαδικασία παρασκευής τους είναι πολύ απλή που μπορείτε κάλλιστα να τα φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας, χωρίς καν να χρησιμοποιήσετε μίξερ. Λιγότερα σκεύη, λιγότερο πλύσιμο μετά 😉
Για αυτούς λοιπόν τους λόγους αξίζει να τα δοκιμάσετε.
Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε στη συνταγή είναι να μην ανακατέψετε υπερβολικά το μείγμα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αγαπημένο σας βούτυρο ξηρών καρπών. Εγώ προτίμησα αμυγδαλοβούτυρο το οποίο αγαπώ ιδιαίτερα, μπορείτε όμως κάλλιστα να το αντικαταστήσετε με φυστικοβούτυρο, ταχίνι ή φουντουκοβούτυρο. Προτιμήστε όμως βούτυρο ξηρών καρπών χωρίς ζάχαρη και συντηρητικά.
Επίσης, μπορείτε να παραλείψετε τόσο τις σταγόνες σοκολάτας, όσο και τη σοκολάτα επικάλυψης. Είναι νόστιμα εξίσου και σκέτα αλλά, πως να το κάνουμε, η σοκολάτα τους προσθέτει ένα twist νοστιμιάς παραπάνω.
Φτιάχνοντας τα κεκάκια σκέφτηκα να τα ψήσω στο ειδικό ταψάκι για ντόνατς φούρνου που έχω εδώ και καιρό και δεν είχα χρησιμοποιήσει, έτσι λοιπόν τους έδωσα μια πιο παιχνιδιάρικη εμφάνιση.
Εσείς μπορείτε, αν δεν το διαθέτετε, να τα ψήσετε σε ατομικές φόρμες σιλικόνης ή στο ειδικό ταψάκι για μάφινς, αφού πρώτα τοποθετήσετε στις ειδικές θήκες αντικολλητιτικό χαρτί ψησίματος. Απλά να έχετε υπόψιν σας πως θα βγουν λιγότερα σε αριθμό.
Πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε.
Περιμένω με πολύ χαρά να δω τα δικά σας, μην ξεχάσετε να με κάνετε mention προκειμένου να τα δω και να μοιραστώ τις φωτογραφίες σας.
Για τα υγιεινά κέικ με μπανάνα και αμυγδαλοβούτυρο θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 12 μικρά κεκάκια- ντόνατς ή περίπου 10 απλά μάφινς
- 1 πολύ ώριμη μπανάνα μεσαίου μεγέθους, περίπου 90γρ (περίπου 1/2 cup)
- 2 κουτ. της σούπας αμυγδαλοβούτυρο ή άλλο βούτυρο ξηρών καρπών της επιλογής σας
- 180ml ρόφημα αμυγδάλου
- 2 κουτ. της σούπας φυτικό λάδι, ηλιέλαιο ή λιωμένο λάδι καρύδας
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100γρ ζάχαρη καρύδας ή ζάχαρη από χουρμά
- 2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. του γλυκού κανέλα
- Μια πρέζα αλάτι
- 40γρ σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρας (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη (προαιρετικά)
- Περίπου 100γρ λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο
- Λίγο φυτικό λάδι
- Τριμμένο αμύγδαλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 με 190 βαθμούς και αν διαθέτουμε το ειδικό ταψάκι για ντόνατς το ψεκάζουμε με αντικολλητικό σπρέι. Αν δεν το διαθέτουμε, τοποθετούμε ειδικές χάρτινες θήκες ή αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί για μάφινς.
Σέ ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ πολτοποιούμε την μπανάνα πολύ καλά με ένα πιρούνι και προσθέτουμε το αμυγδαλοβούτυρο, το ρόφημα αμυγδάλου, το φυτικό λάδι και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αδειάζουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και προσθέτουμε και τις σταγόνες σοκολάτας. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν. Προσοχή δεν ανακατεύουμε για αρκετή ώρα και δυνατά γιατί τα κεκάκια μας δεν θα γίνουν τόσο αφράτα.
Γεμίζουμε με το μείγμα μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και το μοιράζουμε στις ειδικές θήκες για ντόνατς. Αν τώρα θέλουμε να φτιάξουμε μικρά μάφινς, μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες με τη βοήθεια ενός scoop παγωτού ή με ένα κουτάλι.
Ψήνουμε τα κεκάκια για περίπου 15 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν ψηθεί, κάνουμε τη δοκιμή με την οδοντογλιφίδα. Την τοποθετούμε το κέντρο από ένα κεκάκι και αν βγει καθαρή τότε τα μάφινς μας είναι έτοιμα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για λίγο στο ταψί. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε από το ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε μια σχάρα.
Για την επικάλυψη
Λιώνουμε τη σοκολάτα με ελάχιστο φυτικό λάδι σε μπεν μαρί και βουτάμε σε αυτή την επιφάνεια από τα κέικ-ντοντς. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το τριμμένο αμύγδαλο.
Σημειώσεις
Αν θελήσετε να φτιάξετε μικρά κέικ η ζύμη είναι αρκετή για περίπου 10 κεκάκια. Θα χρειαστεί ενδεχομένως λίγος περισσότερος χρόνος για να ψηθούν.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια ζάχαρη θέλετε, απλά προτιμήστε να μη χρησιμοποιήσετε επεξεργασμένη ζάχαρη έτσι ώστε τα κεκάκια σας να είναι πιο υγιεινά.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε, όποιο φυτικό έλαιο θέλετε σε υγρή μορφή, ηλιέλαιο, λάδι καρύδας ή πολύ ελαφρύ ελαιόλαδο, αν σας αρέσει η γεύση του στα γλυκά.
Μπορείτε να παραλείψετε τις σταγόνες σοκολάτας ή ακόμη και να τις αντικαταστήσετε με σταφίδες στο μείγμα σας.
Enjoy!
………………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ