Share This Article
Αφράτα και μυρωδάτα Πασχαλινά κουλουράκια για να μοσχομυρίσει η κουζίνα!
Υπάρχουν κάποιες μυρωδιές που αναμφίβολα είναι συνδεδεμένες με τις γιορτές και τα κουλουράκια δε θα μπορούσαν να λείπουν από τις εορταστικές μας προετοιμασίες.
Μπορεί η μαμά να μην έφτιαχνε τσουρέκια για το Πάσχα, άλλωστε εμείς στο νησί μου την Κέρκυρα αγαπάμε πολύ τη φογάτσα, κουλουράκια όμως έφτιαχνες πάντα στις γιορτές.
Και μεταξύ μας, μπορεί τσουρέκια να βρίσκεις πολύ νόστιμα στην αγορά, σπάνια όμως θα βρεις νόστιμα και γεμάτα γεύση κουλουράκια.
Τα κουλουράκια που θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι αυτά που μας έφτιαχνε η μαμά μου κάθε χρόνο. Τα αγαπώ αυτά τα κουλουράκια γιατί είναι τραγανά απέξω, αφράτα στο εσωτερικό τους και μοσχομυρίζουν πορτοκάλι.
Αν τώρα προτιμάς τα κλασικά πασχαλινά κουλουράκια χωρίς πορτοκάλι θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις αυτά εδώ τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια που είναι εξίσου πεντανόστιμα και αρωματικά.
Για τα Πασχαλινά Κουλουράκια με πορτοκάλι θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 30 περίπου κουλουράκια*
- 200γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 125γρ βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
- 50ml γάλα (προτιμήστε εβαπορέ με ελάχιστο νεράκι)
- 50ml χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 ακέρωτο μεγάλο πορτοκάλι
- 600γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (θα χρειαστεί και λίγο παραπάνω, έως ότου η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας, περίπου 3κ.σ.)
- 2 κοφτά κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια σκόνη ή 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 κουτ.γλυκού σόδα μαγειρική
- 1/4 κουτ.γλυκού αλάτι
Για το άλειμμα:
- 1 αυγό
- Λίγο νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τη βανίλια. Αφήνουμε στην άκρη.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά, μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα τη φορά, το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε συνεχώς με το μίξερ μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι στο μείγμα με τα αυγά και ζυμώνουμε συνεχώς με τη βοήθεια αρχικά του εξαρτήματος γάντζου-ζυμώματος του μίξερ και στη συνέχεια με το χέρι.
Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμη έως ότου έχουμε μια απαλή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Εγώ πρόσθεσα επιπλέον 3 κουτάλια της σούπας αλεύρι, θα το δείτε στην πράξη πόσο θα χρειαστεί (έχει να κάνει με το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε). Η ζύμη θα είναι έτοιμη όταν δε θα σας κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί. Μπορούμε να τη βάλουμε και για λίγο στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και καλύπτουμε 2 ρηχά ταψιά του φούρνου με χαρτί ψησίματος αντικολλητικό.
Στη συνέχεια πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε, όχι πολύ μεγάλα, και τα τοποθετούμε με απόσταση μεταξύ τους στο ταψί γιατί θα φουσκώσουν. Φροντίζουμε να έχουν τα κουλουράκια μας το ίδιο μέγεθος περίπου έτσι ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
Χτυπάμε ελαφρώς το αυγό με λίγο νεράκι και με ένα πινελάκι περνάμε τα κουλουράκια από πάνω φροντίζοντας να τα αλείψουμε καλά για να αποκτήσουν όμορφη γυαλιστερή όψη.
Τα ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο 20 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος και το φούρνο.
Σε μένα βγήκαν μεγαλούτσικα και χρειάστηκαν περίπου 25 λεπτά. Τα κουλουράκια είναι έτοιμα όταν αποκτήσουν ένα χρυσό χρώμα εξωτερικά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε πάνω στο ταψί για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. Αφού κρυώσουν τα διατηρούμε σε σακουλάκια κλεισμένα αεροστεγώς ή σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
Τα συγκεκριμένα κουλουράκια βγαίνουν αφράτα, φουσκώνουν αρκετά και δεν τρίβονται.
Σημειώσεις
*Η συνταγή που σας δίνω σήμερα είναι η μισή από αυτήν που συνήθως φτιάχνω. Αν θέλετε να φτιάξετε περισσότερα από 30 κουλουράκια, μπορείτε απλά να διπλασιάσετε τα υλικά. Όσον αφορά τη μαγειρική σόδα, αν διπλασιάσετε τα υλικά, θα προσθέσετε 1/2 κουταλάκι του γλυκού, το ίδιο θα κάνετε και με το αλάτι.
Καλό Πάσχα με Υγεία και Χαρά.
…………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ