Share This Article
Αυτές τις εορταστικές μέρες αλλά και όλα τα χειμωνιάτικα κρύα βράδια που είμαστε σπίτι είναι ιδανικά για να απολαύσουμε μία ωραία ταινία μαζί με νόστιμα μεζεδάκια. Και επειδή όλο και κάποια μάζωξη θα κάνεις στο σπίτι έχω να σου προτείνω να φτιάξεις καναπεδάκια με βάση από αλμυρό μπισκότο.
Εύκολα και νόστιμα αλμυρά μπισκοτάκια με απλά υλικά που θα ετοιμάσεις και θα ψήσεις στη στιγμή και με αυτά θα φτιάξεις μικρά αλμυρά καναπεδάκια. Μικρές, νόστιμες μπουκίτσες για να συνοδεύσεις το κρασί ή το ποτό σου.
Αυτά τα καναπεδάκια είναι ιδανικά για μπουφέ, πάρτι ακόμη και για ένα εορταστικό τραπέζι. Μπορείς να τα συνοδεύσεις τόσο με αλμυρές όσο και με γλυκές γεύσεις.
Άσε που αρέσουν σε όλους και σε μικρούς και σε μεγάλους. Οι μεγάλοι τα απολαμβάνουν με το κρασί τους σε συνδυασμό με αλμυρά chutneys, σολομό, αλλαντικά και οι μικροί από την άλλη, επειδή τα μπισκοτάκια αυτά δεν είναι πολύ αλμυρά, μπορούν άνετα να τα συνδυάσουν με γλυκά αλείμματα, όπως μαρμελάδες ή ακόμη και βούτυρα ξηρών καρπών.
Μπορείς επίσης να τα προσθέσεις σε ένα εορταστικό πλατό με τυριά και αλλαντικά ή ακόμη και να τα προσφέρεις στο εορταστικό τραπέζι για να συνοδεύσεις με αυτά τις βελουτέ σούπες σου ή τις σαλάτες εντυπωσιάζοντας τους καλεσμένους.
Με απλά υλικά, που σίγουρα υπάρχουν στην κουζίνα, φτιάχνουμε μια εύπλαστη αλμυρή ζύμη και με κουπατ διαμέτρου 5,5 με 6 εκ. κόβουμε μικρά μπισκοτάκια.
Για τα αλμυρά μπισκοτάκια μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ημίσκληρο τυρί της επιλογής σου αρκεί να μην είναι πολύ αλμυρό. Το έμενταλ, το milner ακόμη και το χαλούμι είναι ιδανικά.
Πάμε λοιπόν να τα ετοιμάσουμε.
Για τα αλμυρά μπισκοτάκια με τυρί θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 20 περίπου μικρά μπισκοτάκια (5,5 εκ. διάμετρο)
- 160γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100γρ κρύο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
- 1 μεγάλο κρόκο αυγού
- 100γρ τριμμένο ημίσκληρο τυρί της επιλογής σου
- ½ κουτ. του γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
- ½ κουτ. του γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
- Λίγο πιπέρι
Για την επιφάνεια
- Ασπράδι από ένα αυγό
- 1 κουτ. της σούπας νερό
- Μαύρο σουσάμι ή παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα
- κρέμα τυριού
- σολομός
- άνηθος ή βασιλικός
- ημίσκληρο τυρί της επιλογής σου
- μαρμελάδα, προτίμησε μία κόκκινη μαρμελάδα ή chutney
- ρόδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη ρίγανη, το θυμάρι και το πιπέρι.
Προσθέτουμε στο αλεύρι το παγωμένο βούτυρο, το οποίο έχουμε κόψει σε κυβάκια και το έχουμε βάλει ξανά στο ψυγείο για να παγώσει. Φροντίζουμε να το ρίξουμε διασκορπισμένο στο αλεύρι, έτσι ώστε να μην κολλήσει μεταξύ του.
Τρίβουμε με τα δάχτυλα το βούτυρο με το αλεύρι, μέχρι να μοιάζει η ζύμη μας με ψίχουλα.
Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά με το πιρούνι.
Τέλος, προσθέτουμε και τον κρόκο αυγού και ανακατεύουμε πάλι με το πιρούνι.
Όταν η ζύμη αρχίζει να αποκτά ένα σώμα, συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι, μέχρι να ομογενοποιηθεί και πλέον να μη κολλάει στα τοιχώματα του μπολ ή στο χέρι μας.
Αν η ζύμη κολλάει συνεχίστε να ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο αλεύρι ακόμη, αν αντιθέτως η ζύμη είναι στεγνή και δεν ομογενοποιείται, προσθέστε επιπλέον μισό κρόκο αυγού, όχι παραπάνω.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος περίπου 0,5 εκ. και με ένα κουπατ διαμέτρου 5,5 ή 6εκ. κόβουμε μικρά μπισκοτάκια. Ομογενοποιούμε τη ζύμη που έχει περισσέψει και συνεχίζουμε να κόβουμε τα μπισκότα.
Τα τοποθετούμε στο ταψί με μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ασπράδι αυγού με ένα κουτάλι της σούπας νερό και με ένα πινέλο περνάμε με αυτό την επιφάνεια από τα μπισκότα. Πασπαλίζουμε με λίγο μαύρο σουσάμι.
Ψήνουμε τα μπισκοτάκια σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 15 με 20 λεπτά, ανάλογα πάντα με το φούρνο σας. Τα μπισκότα θα είναι έτοιμα όταν αρχίσουν να χρυσίζουν ελαφρώς.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν επάνω στο ταψί. Στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν τελείως.
Τα διατηρούμε σε καλά κλεισμένο σκεύος για τουλάχιστον 4 ημέρες.
Για τα καναπεδάκια
Αφού κρυώσουν πολύ καλά τα μπισκοτάκια φτιάχνουμε τα καναπεδάκια. Τοποθετούμε επάνω από ένα μπισκοτάκι τυρί κρέμα το οποίο μπορούμε να έχουμε ανακατέψει με λίγο πιπέρι και λίγο άνηθο και προσθέτουμε το σολομό.
Σε άλλο μπισκοτάκι τοποθετούμε ημίσκληρο τυρί, μαρμελάδα και ρόδι.
Μπορούμε να προσθέσουμε αλλαντικά, chutneys, ντοματάκι, μοτσαρέλα, γαρίδες, κάποια σαλάτα τύπου ρώσικη, coleslaw ή ακόμη και χούμους.
*Σημειώσεις:
-Αν το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε δεν είναι πολύ αλμυρό όπως το χαλούμι θα χρειαστεί να προσθέσετε ελάχιστο αλάτι στη συνταγή στη ζύμη. Προσοχή μην το παρακάνετε. Καλύτερα να είναι ελαφρώς γλυκά τα μπισκότα, παρά πολύ αλμυρά.
-Αν ζυμώσετε τη ζύμη για αρκετή ώρα και μαλακώσει, μπορείτε αφού της δώσετε τη μορφή δίσκου, να την τυλίξετε πολύ καλά σε μια μεμβράνη και να τη βάλετε για λίγο στο ψυγείο, πριν την ανοίξετε με τον πλάστη.
-Αν η ζύμη σας κολλάει (πράγμα που δεν νομίζω να συμβεί) μπορείτε να την ανοίξετε ανάμεσα από 2 φύλλα αντικολλητικού χαρτιού.
-Αν ξεχαστείτε και ψήσετε τα μπισκότα σας λίγο παραπάνω και σας σκληρύνουν, μη στεναχωρηθείτε καθόλου, θα είναι το ίδιο νόστιμα και την επόμενη μέρα θα έχουν μαλακώσει.
Enjoy!
………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.