Share This Article
Δε θα μπορούσα να σας αφήσω και φέτος χωρίς Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια…
Αν κάνετε μια βόλτα στο blog μου θα βρείτε άλλες δυο προτάσεις για όμορφα και πάνω απ’όλα πεντανόστιμα και γεμάτα άρωμα και γεύση χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια.
Φέτος ήθελα τα μπισκοτάκια μου να είναι, ναι μεν γεμάτα αρώματα και με πλούσια γεύση, αλλά λιγάκι πιο υγιεινά.
Έτσι λοιπόν, αντικατέστησα την επεξεργασμένη ζάχαρη με ζάχαρη καρύδας, πρόσθεσα λίγο μέλι και λίγο χυμό πορτοκαλιού και αντικατέστησα ένα μέρος από το αλεύρι με αλεύρι βρόμης.
Τα μπισκοτάκια έγιναν τόσο νόστιμα και μυρωδάτα που, για να είμαι ειλικρινής, δυσκολευόμουν να τα στολίσω. Έκανα μεγάλο αγώνα για να μη φάω τα μισά 🙂
Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, ετοιμάζω τα μπισκοτάκια μου, τα βάζω σε σακουλάκια με χριστουγεννιάτικες κορδελίτσες και ένα στολιδάκι για το δέντρο και τα προσφέρω ως δωράκι σε κάποιες μικρές φατσούλες. Η χαρά που μου δίνουν τα χαμόγελα τους δεν περιγράφεται!!
Έτσι έγινε και φέτος. Έψησα τα μπισκοτάκια μου και τα στόλισα. Αυτή τη φορά όμως επέλεξα, εκτός από τα κλασικά σχέδια, όπως δεντράκια, χιονονιφάδες, αστέρια και ανθρωπάκια, να ετοιμάζω και μικρά σπιτάκια και με αυτά να φτιάξω ένα χιονισμένο μπισκοτοχωριό. Και επειδή θα με ρωτήσετε πως έφτιαξα τα σπιτάκια. Ετοίμασα μικρές μακετούλες από χαρτί αντικολλητικό και με ένα μικρό μαχαιράκι έκοψα τα σπιτάκια μου.
Εύχομαι το μπισκοτοχωριό μου να σας αρέσει, όπως το λάτρεψα και εγώ.
Πριν περάσω όμως στη συνταγή, θα σας πω να προσέξετε κάποια μικρά πραγματάκια για να ψηθούν όμορφα τα μπισκοτάκια σας. Θα προσέξετε λοιπόν, κάθε φορά στο ταψί σας, να τοποθετείτε μπισκοτάκια με το ίδιο μέγεθος, για να ψηθούν όλα ομοιόμορφα.
Όταν θα βγάλετε τα μπισκοτάκια από το φούρνο θα είναι μαλακά, μη δοκιμάσετε να τα μετακινήσετε, γιατί θα σπάσουν. Θα πρέπει να τα αφήσετε να κρυώσουν επάνω στο ταψί. Όσο κρυώνουν τα μπισκοτάκια σας, θα σκληρύνουν ελαφρώς.
Τέλος, θα χρειαστεί να πασπαλίσετε πολύ καλά την επιφάνεια που θα ανοίξετε τα μπισκοτάκια με αλεύρι και ενδεχομένως και την επιφάνεια της ζύμης, για να μη σας κολλάει στον πλάστη.
Αν τώρα η ιδέα του αυγόγλασου (royal icing) σας τρομάζει λιγάκι, θα σας δώσω ένα μικρό τιπ.
Τα αυγά σας, αφού τα αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου και αφού τα πλύνετε καλά, θα τα βουτήξετε για 10 δευτερόλεπτα, προσοχή όχι παραπάνω, σε πολύ ζεστό νερό. Τα βγάζετε, στη συνέχεια τα σπάτε και προσεκτικά κρατάτε το ασπράδι για το γλάσο σας. Με αυτό τον τρόπο παστεριώνεται ελαφρώς το ασπράδι. Το αυγόγλασο διατηρείτε καλά σκεπασμένο με μεμβράνη τροφίμων στο ψυγείο για 2 με 3 μέρες.
Μπορείτε, αν δε σας αρέσει το royal icing να χρησιμοποιήσετε και γλάσο ζάχαρης για να στολίσετε τα μπισκότα σας.
Ας περάσουμε τώρα στη συνταγή.
Για τα Χριστουγεννιάτικα Gingerbread μπισκοτάκια θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για περίπου 40 μπισκότα ανάλογα το μέγεθος
- 200γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 240γρ ζάχαρη καρύδας
- 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προσοχή να είναι ακέρωτο)
- 350γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
- 100γρ αλεύρι βρόμης
- 1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ¾ κουτ. του γλυκού σόδα μαγειρική
- 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- 1 κοφτό κουτ. του γλυκού τζίντζερ
- ½ κουτ. του γαρύφαλλο σκόνη
- Μια πρέζα μοσκοκάρυδο
- Μια πρέζα αλάτι
ΥΛΙΚΑ για το royal icing
- Ασπράδι από 1 αυγό
- 250γρ ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη (την προσθέτετε τμηματικά γιατί μπορεί να μη χρειαστεί όλη)
- Μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
- 1 βανίλια σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ για τα μπισκότα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, με το αλεύρι βρόμης, το αλάτι, το μπεικιν πάουντερ, τη σόδα, τα μπαχαρικά και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο, προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε το αυγό, το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε σιγά σιγά και το αλεύρι με τα μπαχαρικά.
Αν θέλουμε στο σημείο αυτό ζυμώνουμε τη ζύμη με το ειδικό εξάρτημα που έχει το μίξερ μας για ζύμες.
Καλύπτουμε το μπολ με τη ζύμη με μια μεμβράνη φαγητού και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και καλύπτουμε 2 ταψιά του φούρνου (θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσετε ξανά κατά τη διάρκεια του ψησίματος) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος περίπου 4 χιλιοστών. Καλό είναι να πασπαλίσετε και την επιφάνεια της ζύμης με λίγο αλεύρι, για να μην κολλάει ο πλάστης σας.
Κόβουμε με τα ειδικά κουπατ τα μπισκότα μας και τα τοποθετούμε στο ταψί, αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε τα μπισκότα για 10 με 15 λεπτά περίπου, σύμφωνα πάντα με το φούρνο μας και με το μέγεθος που θα έχουν τα μπισκότα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και να σταθούν επάνω στο ταψί. Τα μπισκότα θα είναι μαλακά όταν θα βγουν από το φούρνο, γι’αυτό το λόγο δεν τα μετακινούμε.
Αργότερα, τα μεταφέρουμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Αφού κρυώσουν, ετοιμάζουμε το royal icing.
Σε ένα μπολ χτυπάμε μαζί το ασπράδι με το χυμό λεμονιού για περίπου 1 λεπτό.
Ρίχνουμε στη συνέχεια περίπου τη μισή ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη, μέχρι να αποκτήσει το μείγμα μια κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε και τη βανίλια.
Συνεχίζουμε να προσθέτουμε κουτάλι – κουτάλι τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή κρέμα.
Πιθανόν να μη χρειαστεί να προσθέσετε όλη τη ζάχαρη. Αν την προσθέσετε και η κρέμα σας γίνει πολύ σφιχτή προσθέστε ελάχιστο νερό (σταγόνες) ή το αντίθετο, αν η κρέμα σας είναι αραιή προσθέστε λίγη άχνη ζάχαρη ακόμη.
Σκεπάζουμε πολύ καλά το γλάσο με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 20 με 25 λεπτά περίπου να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια, βάζουμε το γλάσο σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και στολίζουμε τα μπισκότα μας.
Τα αφήνουμε στην άκρη για να στεγνώσει το γλάσο και, αν θέλουμε, τα βάζουμε σε σακουλάκια και τα δένουμε με όμορφες χριστουγεννιάτικες κορδελίτσες.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους σας!!
……………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ
2 Comments
Μαρία
Καλησπέρα!εχω δύο ερωτήσεις σχετικά με τα gingerbread μπισκοτάκια με βρώμη..
1η.μπορώ αν δεν έχω ζάχαρη καρύδας να χρησιμοποιήσω ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή;Στην ίδια ποσότητα;;
2η.το μέλι είναι απαραίτητο για τη γεύση ή για την ελαστικότητα του μπισκότου;
Ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινήσεις!!Οι φωτογραφίες σου είναι όσο όμορφες είναι και οι δημιουργίες σου!!Μπράβο σου!!
Handmadelittletreats
Καλησπέρα αγαπητή Μαρία, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Σχετικά με τα μπισκοτάκια, και βέβαια μπορείς να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη καρύδας με κρυσταλλική ή καστανή. Γνώμη μου, προτίμησε την καστανή γιατί αφήνει μία όμορφη καραμελένια γεύση, αλλά και η λευκή λειτουργεί εξίσου καλά. Τώρα σχετικά με το μέλι, προσθέτει από τη μία την επιπλέον γλύκα που χρειάζονται τα μπισκότα, αφήνοντας ένα όμορφο άρωμα και από την άλλη τα κάνει πιο μαστιχωτά. Γιαυτό το λόγο να μπισκοτάκια αυτά δεν είναι σκληρά, ναι μεν κρατάνε το σχήμα τους, αλλά είναι και αφράτα.