Share This Article
Τα σαββατοκύριακα ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες σε προδιαθέτουν για χουζούρεμα, αλλά και αν ακόμη ξυπνήσεις νωρίς έχεις την τέλεια ευκαιρία να ετοιμάσεις ένα νόστιμο πρωινό για σένα και τους αγαπημένους σου.
Και επειδή το πρωινό του σαββατοκύριακου ετοιμάζεται συνήθως αργούτσικα σας έχω σήμερα μια εύκολη και γρήγορη πρόταση για αλμυρό πρωινό, brunch ή και ελαφρύ γεύμα.
Πρόκειται για ατομικά cups – θήκες που φτιάχνονται με φέτες του τόστ και γεμίζονται με τυρί, αλλαντικά, ντομάτα και αυγό, αποτελώντας τέλειες ατομικές μερίδες. Τα σερβίρεις με τη σαλάτα της επιλογής σου και έχεις ένα εύκολο, νόστιμο και γρήγορο ελαφρύ γεύμα στη στιγμή.
Οι επιλογές των υλικών είναι πολλές, εγώ επέλεξα σήμερα υλικά που όλοι, λίγο ή πολύ, έχουμε στην κουζίνα μας, όπως κίτρινο τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα και βέβαια αυγό.
Μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε το τυρί της επιλογής μας, κόκκινη ή κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη και όποιο αλλαντικό θέλουμε ή να το παραλείψετε ή ακόμη να το αντικαταστήσετε με βραστό ή ψητό κοτόπουλο που σας έχει περισσέψει.
Αυτό που θα πρέπει όμως να προσέξουμε είναι η επιλογή του σκεύους που θα ψήσουμε τα cups μας. Ιδανικές είναι οι μεγάλες θήκες σιλικόνης ή ένα ταψί με μεγάλες θήκες αντικολλητικό. Εναλλακτικά θα πρέπει να καλύψουμε πολύ καλά το ειδικό ταψάκι για μάφινς με χαρτί αντικολλητικό το όποιο θα πρέπει να προεξέχει από τις θήκες του ταψιού έτσι ώστε τα υλικά και ειδικά το αυγό να μην χυθεί έξω από τις θήκες. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό σημείο της συνταγής.
Η ποσότητα των υλικών εξαρτάται από το πόσα cups θέλετε να φτιάξετε, για παράδειγμα αν θέλετε 4 θα χρειαστείτε 4 φέτες ψωμιού και 4 αυγά. Εγώ θα σας παρουσιάσω τη συνταγή και την εκτέλεσή της και εσείς στη συνέχεια θα υπολογίσετε τα υλικά που θα χρειαστείτε.
Για τα αλμυρά cups με ψωμί του τοστ και αυγό θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ (για 4 cups)
- 4 φέτες ψωμί του τοστ της επιλογής μας
- Λίγο ελαιόλαδο
- Ρίγανη
- Τυρί κίτρινο με χαμηλά λιπαρά
- Γαλοπούλα ψητή ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- Ντομάτα ψιλοκομμένη χωρίς τα υγρά της
- 4 αυγά
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γαρνίρισμα :
Φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Καλύπτουμε τις θήκες από το ειδικό ταψί για μάφινς με αντικολλητικό χαρτί (προσοχή να προεξέχει το χαρτί από τις θήκες) ή χρησιμοποιούμε μεγάλες θήκες σιλικόνης.
Παίρνουμε μία – μία τις φέτες του τοστ και με έναν πλάστη τις ανοίγουμε ελαφρώς να λεπτύνουν, προσοχή όχι πολύ γιατί θα τρυπήσουν. Τις αλείφουμε από τη μία πλευρά με λίγο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με ρίγανη και λίγο αλάτι.
Στη συνέχεια τις κόβουμε διαγώνια και τοποθετούμε τα δύο κομμάτια από την κάθε φέτα του τόστ σε μία θήκη προσέχοντας να καλυφθεί η βάση της με το ψωμί και οι γωνίες να προεξέχουν από τα πλαϊνά τοιχώματα της θήκης.
Κατά τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και τις υπόλοιπες θήκες ψωμιού. Ψήνουμε το ψωμί για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια, βγάζουμε τις ελαφρώς ψημένες θήκες από το φούρνο και τις γεμίζουμε πρώτα με το τριμμένο τυρί και τη γαλοπούλα, στη συνέχεια προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη ντομάτα και τέλος πολύ προσεκτικά σπάμε τα αυγά και τα τοποθετούμε στην επιφάνεια από την κάθε θήκη. Πασπαλίζουμε τα αυγά με αλάτι και πιπέρι και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο.
Ψήνουμε για 18 με 22 λεπτά, ανάλογα το φούρνο και το πως θέλουμε να είναι ψημένα τα αυγά μας.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ξεφορμάρουμε προσεκτικά τα αλμυρά cups από το ταψί και τα σερβίρουμε αμέσως, όσο είναι ακόμη ζεστά, με τη σαλάτα της επιλογής μας.
…………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.