Share This Article
Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το Πάσχα και τα τσουρέκια έχουν την τιμητική τους. Όχι δε θα σου δώσω άλλη μια συνταγή για τσουρέκια, υπάρχουν τόσες πολλές για να διαλέξεις, ούτε θα κάνω το γνωστό τεστ τραβώντας το τσουρέκι για να σου δείξω τις ίνες του αλλά μπορώ, αν θέλεις, να τραβήξω το αυτί από το λαγουδάκι μου 🙂
Κάθε χρόνο ετοιμάζω ένα σακουλάκι με λιχουδιές για τα ανίψια μου, κουλουράκια, αυγά σοκολατένια και μπισκοτάκια. Φέτος λοιπόν είπα το δωράκι τους να έχει και κάτι διαφορετικό. Ένα λαγουδάκι, αφράτο και γεμάτο με τα αρώματα του τσουρεκιού. Ένα λαγουδάκι που θα το απολαύσουν σκέτο ή με το αγαπημένο τους άλειμμα.
Έτσι λοιπόν προέκυψαν αυτά τα πασχαλινά γλυκά μπριός, που μεταξύ μας δεν είναι πολύ γλυκά, αλλά είναι φουλ αρωματικά και πολύ αφράτα.
Τα υλικά είναι απλά, όπως άλλωστε απλά είναι και τα υλικά για το τσουρέκι και η συνταγή δεν έχει ιδιαίτερη δυσκολία. Θεωρώ πως ακόμη κι αν είσαι αρχάριος στην κουζίνα και φοβάσαι τις ζύμες θα μπορέσεις άνετα να τα φτιάξεις.
Το μυστικό γι’αυτά τα αφράτα πασχαλινά μπριός κρύβεται στην ξεκούραση της ζύμης. Αφού περάσει το πρώτο φούσκωμα, τη βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες να ξεκουραστεί και να φουσκώσει με την ησυχία της. Την επόμενη μέρα σχηματίζουμε τα λαγουδάκια και τα ψήνουμε.
Τι θα πρέπει να προσέξεις για να σου πετύχουν τα πασχαλινά μπριός
Θα σου πρότεινα, ειδικά αν είσαι αρχάριος με τις ζύμες, να χρησιμοποιήσεις ξηρή μαγιά που δε χρειάζεται διάλυση (το γράφει έξω από το σακουλάκι) έτσι δε θα χρειαστεί να την ενεργοποιήσεις και θα αποφύγεις το ενδεχόμενο να την κάψεις με αποτέλεσμα να μη φουσκώσουν τα ψωμάκια σου.
Δεύτερο σημαντικό σημείο στη συνταγή είναι το γάλα που θα χρησιμοποιήσεις. Προτίμησε γάλα εβαπορέ αδιάλυτο γι’αυτή τη συνταγή, είναι αυτό που θα δώσει στα μπριός μια πιο μεστή γεύση και υφή.
Ζυμώνεις στο μίξερ πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να έχεις μια συμπαγής, αφράτη και ελαστική ζύμη, την αφήνεις να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για τουλάχιστον 2 ώρες και στη συνέχεια τη ζυμώνεις ξανά για λίγο και τη βάζεις στο ψυγείο για 12 ώρες μέχρι να φουσκώσει ξανά.
Επίσης καλό είναι το σκεύος που θα βάλεις τη ζύμη να είναι αρκετά βαθύ γιατί η ζύμη φουσκώνει αρκετά.
Βγάζεις τη ζύμη από το ψυγείο και φτιάχνεις τα λαγουδάκια. Θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι τα μπριός θα φουσκώσουν αρκετά οπότε θα πρέπει να τα τοποθετήσεις στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους.
Τέλος φρόντισε να αλείψεις τα αυτάκια με το άλειμμα της επικάλυψης για να κολλήσουν καλά με το στρογγυλό ψωμάκι που θα φτιάξεις για το κεφάλι.
Και μη ξεχνάς πως τα υλικά θα πρέπει να είναι όλα σε θερμοκρασία δωματίου και η ζύμη στο πρώτο φούσκωμα θα πρέπει να ξεκουραστεί σε ένα περιβάλλον χλιαρό, όχι πολύ ζεστό αλλά ούτε και παγωμένο.
Αν λοιπόν ακολουθήσεις όλα αυτά τα απλά βήματα θα φτιάξεις να πιο χαριτωμένα πασχαλινά μπριός.
Πάμε να τα φτιάξουμε;
Για τα Πασχαλινά λαγουδάκια μπριός με άρωμα τσουρεκιού θα χρειαστούμε:
Υλικά για 8 λαγουδάκια
- 520γρ αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό
- 8γρ ξηρή μαγιά (προτίμησε αυτήν που δε χρειάζεται διάλυση)
- 60ml χλιαρό νερό
- 110ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο σε θερμοκρασία δωματίου
- 150γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αρκετά μαλακό
- 110γρ ζάχαρη
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κρόκους σε θερμοκρασία δωματίου
- ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
- 1/2 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη (την χτυπάμε πολύ καλά σε ένα γουδί)
- 1 κ.γ. εκχυλισμα βανίλια ή μια κάψουλα βανίλια σκόνη
Για την επικάλυψη
- 1 μικρό αυγό ελαφρώς χτυπημένο με λίγο γάλα
- Αμύγδαλο φιλέ
- Λίγη λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα
Εκτέλεση
Αν χρησιμοποιήσουμε μαγιά που χρειάζεται διάλυση, την διαλύουμε στο χλιαρό νερό και τη αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά ( 2 ολόκληρα μαζί με 2 κρόκους) και χτυπάμε για τουλάχιστον 4 με 5 λεπτά. Αν χρειαστεί καθαρίζουμε το μπολ περιμετρικά με μια σπάτουλα.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μαστίχα και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο μείγμα το γάλα και την ενεργοποιημένη μαγιά με το νερό. Αν χρησιμοποιήσετε μαγιά που δε χρειάζεται διάλυση απλά την προσθέτετε στο μείγμα μαζί με το νερό.
Προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να έχουμε μια εύπλαστη και ελαστική ζύμη που θα κολλάει ελαφρώς.
Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες.
Μετά το πέρας των δυο ωρών τη ξαναζυμώνουμε και τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και με μια πετσέτα και τη βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες. Εγώ την έφτιαξα αποβραδίς.
Την επόμενη μέρα βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την αφήνουμε για λίγο να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, τη ζυμώνουμε ξανά για λίγο και φτιάχνουμε τα λαγουδάκια.
Αν κολλάει ελαφρώς η ζύμη απλά περάστε τα χέρια σας με ελάχιστο βούτυρο.
Θα χρειαστούμε δυο κορδονάκια με τα οποία θα φτιάξουμε τα αυτιά και μια μπάλα που θα είναι το πρόσωπο από το λαγουδάκι. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να κολλήσουμε καλά την μπάλα επάνω στα αυτιά, σε αυτό θα μας βοηθήσει το μείγμα του αυγού που θα ετοιμάσουμε για την επικάλυψη.
Τοποθετούμε τα λαγουδάκια σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί με απόσταση μεταξύ τους και τα αφήνουμε πάλι στην άκρη για μία ώρα περίπου σκεπασμένα με μια πετσέτα μέχρι να φουσκώσουν ξανά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Χτυπάμε ελαφρώς το αυγό με πολύ λίγο γάλα και αλείφουμε την επιφάνια από τα λαγουδάκια μας.
Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου μόνο τα αυτιά και ψήνουμε τα μπριός σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς για περίπου 25 με 30 λεπτά, ανάλογα πάντα με το φούρνο και το μέγεθος από τα λαγουδάκια.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά. Λιώνουμε σε μπεν μαρί λίγη σοκολάτα και σχηματίζουμε τα μάτια και το στόμα σε κάθε λαγουδάκι.
Έτοιμα τα Πασχαλινά μας λαγουδάκια. Νομίζω πως οι μικροί μας φίλοι θα τα λατρέψουν ιδιαίτερα, δε νομίζετε;
Μαζί με τα πασχαλινά λαγουδάκια μπριός δοκίμασε και τα πασχαλινά παραδοσιακά κουλουράκια ή τα αφράτα κουλουράκια της μαμάς ή ακόμη και τα πασχαλινά μπισκότα βουτύρου.
Σας εύχομαι Καλό Πάσχα με υγεία και χαρά σε όλους!
……………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ