Share This Article
Παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών είναι λέει σήμερα και θα μπορούσαμε να γιορτάζουμε αυτήν τη μέρα κάθε εβδομάδα. Αλήθεια υπάρχει κάποιος που να μην του αρέσουν τα ζυμαρικά, αναρωτιέμαι!
Οι επιλογές που έχεις τόσες πολλές που ποτέ δε λες όχι σε ένα καλομαγειρεμένο πιάτο ζυμαρικών. Με τα πιο απλά υλικά μπορείς να φτιάξεις υπέροχες μακαρονάδες. Εγώ πάντως από μικρό παιδί με θυμάμαι να είμαι τρισευτυχισμένη με ένα πιάτο μακαρόνια με μόνο λίγο βούτυρο και μπόλικο τριμμένο τυρί.
Αν συνδυάσεις τα ζυμαρικά βέβαια με φρέσκα εποχικά υλικά τότε το αποτέλεσμα είναι μοναδικό, όπως η μακαρονάδα φούρνου που θα σας παρουσιάσω σήμερα. Μια κρεμώδης φθινοπωρινή μακαρονάδα με πουρέ κολοκύθας, μπαχαρικά, μανιτάρια, γήινα βότανα και φυσικά τυρί.
Πρόκειται για μια πλούσια μακαρονάδα φούρνου που ενώ δεν περιέχει καθόλου κρέας είναι χορταστική έχει υπέροχη βουτυράτη υφή και τραγανές νότες, εξαιτίας του καρυδιού και σερβίρεται ως κυρίως γεύμα. Πραγματικά είναι πεντανόστιμη!
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη μακαρονάδα μας είναι απλά.
- Αρχικά θα χρειαστούμε ζυμαρικά. Εγώ επέλεξα μεγάλες βίδες που ονομάζονται fusillotti, εσείς μπορείτε, αν δεν βρείτε αυτού του είδους τα ζυμαρικά, να χρησιμοποιήσετε απλές βίδες-fusilli ή farmalle – φιογκάκια.
- Βασικό υλικό μας είναι ο πουρές κολοκύθας, τον οποίο μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε μόνοι μας. Στις σημειώσεις, στο τέλος της συνταγής σας γράφω τη διαδικασία.
- Μανιτάρια, τα οποία προσθέτουν μια επιπλέον umami γεύση στη μακαρονάδα μας.
- Κρεμμύδι και σκόρδο γιατί είναι πολύ καλοί φίλοι των ζυμαρικών.
- Baby σπανάκι για να προσθέσουμε επιπλέον χρώμα, διαφορετικές υφές αλλά και περισσότερα λαχανικά στα ζυμαρικά μας.
- Μπαχαρικά και βότανα εποχής, όπως φρέσκο φασκόμηλο που ταιριάζει πάρα πολύ γευστικά με τον πουρέ κολοκύθας αλλά και λίγο μοσχοκάρυδο μαζί με λίγη γλυκιά πάπρικα, μπαχαρικά που σας συστήνω να μην παραλείψετε από τη συνταγή γιατί προσθέτουν μια γήινη και πιπεράτη γεύση.
- Ζωμός λαχανικών, τον οποίο μπορούμε να φτιάξουμε εμείς ή να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο συμπυκνωμένο ζωμό λαχανικών του εμπορίου και να τον διαλύσουμε σε ζεστό νερό.
- Απαραίτητο υλικό είναι φυσικά και το τυρί. Στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποίησα τριμμένη μοτσαρέλα και τυρί φέτα. Από τη μία η μοτσαρέλα έλιωσε και έδεσε τη σάλτσα και από την άλλη η φέτα πρόσθεσε την απαιτούμενη αλμυρή νότα που χρειαζόταν τα ζυμαρικά. Η μοτσαρέλα μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί με τριμμένη γραβιέρα, παρμεζάνα ή πεκορίνο. Θα προσέξετε όμως σε αυτήν την περίπτωση την προσθήκη αλατιού στη συνταγή γιατί τα παραπάνω τυριά είναι ελαφρώς πιο αλμυρά.
- Και τέλος καρύδια! Ναι ναι καρύδια, καλά διαβάσατε, τα οποία θα καβουρδίσουμε με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο, θα τα αρωματίσουμε με φρέσκο φασκόμηλο και θα τους προσθέσουμε πολύ λίγο αλάτι. Τα αρωματικά αυτά καρύδια προσθέσουν στην μακαρονάδα μας μια τραγανή και ακόμη πιο πλούσια γεύση.
Αν λοιπόν σας έπεισα τόσο με την περιγραφή μου, όσο και με τις φωτογραφίες μου να δοκιμάσετε αυτήν την ιδιαίτερη μακαρονάδα φούρνου, αποθηκεύστε τη συνταγή και φτιάξτε την τώρα που οι κολοκύθες είναι στα καλύτερά τους.
Η συνταγή είναι περίπου για 3 με 4 μερίδες, βέβαια αυτό έχει να κάνει με την όρεξη του καθενός και με το πόσο μακαρονάς είσαι 😉
Περιμένω τις εντυπώσεις σας! Εγώ πάντως παρόλο που στο τέλος της φωτογράφισης το φαγητό είχε κρυώσει τα λάτρεψα! Όταν τα δοκίμασα ζεστά που η σάλτσα ήταν ακόμη πλούσια και με κρεμώδη υφή, δεν μπορούσα να σταματήσω.
Πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε;
Για τα ζυμαρικά φούρνου με κρεμώδη σάλτσα κολοκύθας, μανιτάρια και τυριά θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ
Για τα τραγανά αρωματικά καρύδια
- 50γρ καρύδια χοντροσπασμένα
- ½ κ.γ. βούτυρο
- 1 κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένο
- Μια πρέζα θαλασσινό αλάτι
Για τα ζυμαρικά
- 300γρ fusillotti –μεγάλες βίδες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλές βίδες ή φιογκάκια)
- 1 και ½ κ.σ ελαιόλαδο
- 160γρ μανιτάρια πορτομπέλο καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
- 1 ξερό κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους ψιλοκομμένο
- 2 μικρές σκελίδες σκόρδου ή 1 μεγάλη ψιλοκομμένη
- ¼ κ.γ. πιπέρι ή κατά βούληση
- ½ κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- ¼ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 1 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο φασκόμηλο
- ½ κ.γ αλάτι ή κατά βούληση
- 300ml ζωμός λαχανικών ζεστός
- 240γρ πουρές κολοκύθας*
- 130γρ τριμμένη μοτσαρέλα
- 100 με 120γρ τυρί φέτα χοντροσπασμένη
- 1 γεμάτη χούφτα baby σπανάκι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά σε αρκετό αλατισμένο νερό που βράζει και τα μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή φροντίζοντας να τα βράσουμε 2 λεπτά λιγότερο έτσι ώστε να είναι al dente.
Τα σουρώνουμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη. Καλό είναι να τα βάλουμε σε ένα σκεύος σχετικά απλωμένα για να μην κωλύσουν μεταξύ τους.
Για τα τραγανά αρωματικά καρύδια
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα χοντροσπασμένα καρύδια μαζί με το φασκόμηλο.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να καβουρδιστούν και να αρωματιστούν τα καρύδια για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε και το αλάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Μεταφέρουμε τα καρύδια σε ένα μπολ να κρυώσουν.
Για τη σάλτσα κολοκύθας με μανιτάρια
Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 190 βαθμούς και λαδώνουμε ελαφρώς ένα πυρίμαχο σκεύος. Καλύπτουμε τον πάτο του σκεύους με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε το ίδιο τηγάνι που φτιάξαμε τα καρύδια ξανά στη φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Ρίχνουμε τη ρίγανη, τη γλυκιά πάπρικα, το μοσχοκάρυδο, το φασκόμηλο και το πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μαγειρευτούν ελαφρώς τα μανιτάρια, για 6 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζεστό ζωμό λαχανικών και τον πουρέ κολοκύθας. Ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να ενσωματωθεί ο πουρές κολοκύθας στο ζωμό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά ακόμη προσθέτοντας και το σπανάκι.
Τέλος, ρίχνουμε την τριμμένη μοτσαρέλα και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει και να δέσει ελαφρώς η σάλτσα μας. Προσοχή δε θέλουμε να πήξει εντελώς, αν συμβεί αυτό προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμη ή, αν δεν έχουμε, λίγο ζεστό νερό.
Κατεβάζουμε τη σάλτσα κολοκύθας από τη φωτιά, δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο αλάτι ή λίγο πιπέρι ακόμη (προσοχή όμως στο αλάτι γιατί θα προσθέσουμε και τη φέτα).
Ρίχνουμε στα μακαρόνια τη σάλτσα κολοκύθας και προσθέτουμε και τη φέτα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά. Στο σημείο αυτό, αν θέλουμε, προσθέτουμε στη γέμιση και τα αρωματικά τραγανά καρύδια ή τα αφήνουμε για το τέλος.
Αδειάζουμε τα μακαρόνια σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε στην επιφάνεια τα τραγανά αρωματικά καρύδια. Αν θέλουμε προσθέτουμε επιπλέον τριμμένη μοτσαρέλα και λίγη φέτα.
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 7 με 10 λεπτά, ανάλογα το φούρνο.
Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και σερβίρουμε αμέσως.
Σημειώσεις
*Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας πουρέ κολοκύθας.
-Κόβουμε μία μικρή κολοκύθα στη μέση και αφαιρούμε με ένα κουτάλι τα σπόρια της. Την τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί με την ένωση προς τα κάτω.
Ψήνουμε την κολοκύθα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 45 με 50 λεπτά, ανάλογα πάντα με το φούρνο και το μέγεθος της κολοκύθας. Η κολοκύθα είναι έτοιμη όταν μπορούμε να την τρυπήσουμε με ένα πιρούνι. Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
Στη συνέχεια με ένα κουτάλι αφαιρούμε όλη τη ψίχα και την ρίχνουμε σε ένα multi. Την πολτοποιούμε και την αδειάζουμε σε ένα μπολ. Αν έχει βγάλει τυχόν υγρά τα αφαιρούμε. Αποθηκεύουμε τον πουρέ στο ψυγείο, αν θα τον χρησιμοποιήσουμε άμεσα, ή στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
-Τέλος αν μείνει σάλτσα κολλημένη, λόγω του τυριού, στη βάση του τηγανιού μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο ζεστό νερό και να την προσθέσουμε στα μακαρόνια μας.
Καλή απόλαυση!
…………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.
2 Comments
Maria
Φοβερή συνταγή, την απολαύσαμε!
Handmadelittletreats
Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε! Είναι από τις αγαπημένες μου συνταγές γι’αυτήν την εποχή.