Share This Article
Δε θα μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα ο Οκτώβριος με την κουζίνα να γεμίζει με τα αρώματα ενός φρεσκοψημένου φθινοπωρινού κέικ. Αλήθεια υπάρχει κάποιος που να μπορεί να αντισταθεί σε μια φέτα φρεσκοψημένου σπιτικού κέικ; Εγώ πάντως στον περίγυρό μου δεν ξέρω κανέναν, εσείς;
Παλαιότερα φρόντιζα και έφτιαχνα ένα κέικ μια φορά την εβδομάδα. Σήμερα η αλήθεια είναι, παρόλο που τα αγαπώ πολύ, δε φτιάχνω τόσο συχνά, έτσι όταν θα μπω στη διαδικασία να ψήσω ένα το απολαμβάνουμε στο έπακρον. Νομίζω ότι είναι καλύτερα έτσι γιατί δε χάνει και την αξία του.
Τώρα λοιπόν που ξεκίνησε η ψυχρούλα και αρχίζουμε να απολαμβάνουμε ζεστούς καφέδες και αρωματικά τσαγάκια είναι η κατάλληλη εποχή για να μοσχομυρίσει το σπίτι από τα αρώματα ενός σπιτικού κέικ.
Μια πολύ βροχερή μέρα λοιπόν μπήκα στη κουζίνα και έφτιαξα το πιο αρωματικό, αφράτο, ιδιαίτερο και πεντανόστιμο κέικ με κανελένια γέμιση. Έστρωσα το τραπέζι με τα λινά και τα χρωματιστά μου, έφτιαξα και το τσαγάκι μου και παρόλο που το φως ήταν ελάχιστο, απόλαυσα στο έπακρον τόσο τη φωτογράφιση όσο και τη δημιουργία του βίντεο.
Τι το ιδιαίτερο όμως έχει αυτό το κέικ! Η γέμιση είναι αυτή που το κάνει να ξεχωρίζει. Ένα ιδιαίτερο crumble που φτιάχνετε με βούτυρο, αλεύρι, κανέλα και καρύδια μπαίνει σε στρώσεις μέσα στη ζύμη του κέικ προσθέτοντάς του μια crumbly αλλά και συγχρόνως ζουμερή πινελιά. Το βούτυρο λιώνει ενώ ψήνετε το κέικ και αναμειγνύεται με τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα και τα καρύδια δημιουργώντας μια πεντανόστιμη αρωματική πάστα σε στρώσεις μέσα στην αφράτη ζύμη.
Από τη μία το αφράτο και ελαφρώς ζουμερό κέικ και από την άλλη το κανελένιο crumble δένουν τόσο πολύ γευστικά που μία φέτα δεν νομίζω να σου είναι αρκετή.
Τι θα πρέπει να προσέξεις στη συνταγή.
- Τόσο το βούτυρο, όσο και τα αυγά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Για το crumble προτίμησε ζάχαρη καρύδας ή σκούρα (μαύρη) καστανή ζάχαρη.
- Φρόντισε τα καρύδια σου να είναι χοντροσπασμένα και όχι σκόνη.
- Για τη ζύμη του κέικ εγώ χρησιμοποίησα ακατέργαστη ζάχαρη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις καστανή ή απλή κρυσταλλική.
- Χρησιμοποίησε στραγγιστό γιαούρτι 5% για να έχεις ένα πιο πλούσιο κέικ.
- Από τη στιγμή που θα ρίξουμε στη ζύμη το αλεύρι εναλλάξ με το γιαούρτι δε χτυπάμε το μείγμα σε δυνατή ταχύτητα και για πολλή ώρα. Μπορούμε να ανακατέψουμε το μείγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Τέλος, δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου αν δεν περάσουν τουλάχιστον 30 λεπτά. Μετά τα 45 με 50 λεπτά βλέπουμε αν έχει ψηθεί το κέικ μπήγοντας ένα σουβλί στο κέντρο. Αν βγαίνει καθαρό τότε το κέικ μας είναι έτοιμο.
Το κέικ αυτό είναι ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ η το τσάι σας. Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή μαζί με λίγη κρέμα τυριού, μέλι και λίγη κανέλα. Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι θα το απολαύσετε.
Πάμε να το φτιάξουμε;
Για το γεμιστό κέικ με το κανελένιο crumble θα χρειαστούμε.
Υλικά
Για την κανελένια γέμιση (crumble)
- 30γρ βούτυρο, ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου (μαλακό)
- 25γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 75γρ ζάχαρη καρύδας ή σκούρα καστανή ζάχαρη
- 90γρ καρύδια, χοντροσπασμένα
- 1 και 1/2 κ.γ. κανέλα
Για το κέικ
- 390γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 185γρ βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
- 320γρ ζάχαρη ακατέργαστη ή λευκή κρυσταλλική
- 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 370γρ γιαούρτι στραγγιστό 5%
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια μεγάλη φόρμα του κέικ.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη καρύδας, το αλεύρι και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο. Τη διαδικασία αυτήν μπορούμε να την κάνουμε και στο multi για μεγαλύτερη ευκολία.
Στη συνέχεια ρίχνουμε και το χοντροσπασμένο καρύδι και ανακατεύουμε καλά με το πιρούνι. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
Ετοιμάζουμε το κέικ.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε μαζί με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα φαγητού και το αλάτι. Αφήνουμε το μείγμα αλευριού στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά, φροντίζοντας στο ενδιάμεσο να ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα το μείγμα. Στο μεταξύ προσθέτουμε και τη βανίλια.
Ρίχνουμε στη ζύμη το μείγμα του αλευριού μαζί με το γιαούρτι εναλλάξ σε τρείς δόσεις. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα ή με μία σπάτουλα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και να έχουμε μια λεία κρέμα. Προσοχή, δεν ανακατεύουμε δυνατά και για πολλή ώρα.
Βάζουμε λίγο από το μείγμα του κέικ στη φόρμα και απλώνουμε με μια σπάτουλα την επιφάνεια.
Ρίχνουμε το μισό από την κανελένια γέμιση στην επιφάνεια της ζύμης και συνεχίζουμε με ένα μέρος από τη ζύμη κέικ και ξανά πάλι από πάνω την κανελένια γέμιση εναλλάξ.
Μπορούμε να φτιάξουμε 2 ή 3 στρώσεις από την κανελένια γέμιση. Για καλύτερο αποτέλεσμα, κάθε στρώση θα πρέπει να περιέχει αρκετή από τη γέμιση.
Στρώνουμε, αν χρειαστεί την επιφάνεια του κέικ με μία σπάτουλα και το ψήνουμε για 50 με 60 λεπτά, ανάλογα πάντα με το φούρνο μας.
Στα 50 περίπου λεπτά μπήγουμε ένα ξύλινο σουβλί στο κέντρο του κέικ και αν βγει καθαρό, τότε το κέικ μας είναι έτοιμο.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα για 10 με 15 λεπτά. Στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε προσεκτικά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.
Μπορούμε τα το αποθηκεύσουμε καλά σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 3 με 4 μέρες. Επίσης, μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη πολύ καλά τυλιγμένο για 1 μήνα.
Enjoy!
……………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.