Share This Article
Γίνεται ένας χαμός αυτές τις μέρες με τα μπισκοτάκια στα social. Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι η ιδανική περίοδος για να ψήσεις μπισκότα και να μοσχοβολήσει το σπίτι. Ειδικά φέτος, όπου έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας.
Άλλωστε, δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα από το να φτιάξεις μπισκοτάκια. Απαιτούνται συνήθως λίγα υλικά και ελάχιστος χρόνος προετοιμασίας.
Τα φρεσκοψημένα μοσχομυριστά μπισκοτάκια αποτελούν και εξαιρετικό βρώσιμο δωράκι για τους αγαπημένους μας. Μπορούμε να τα συσκευάσουμε σε όμορφα κουτάκια ή σε σακουλίτσες, να τα στολίσουμε με ωραίες χριστουγεννιάτικες κορδέλες και να τα προσφέρουμε ως δωράκι.
Σήμερα λοιπόν, στα χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια, και όχι μόνο, που έχουμε φτιάξει κατά καιρούς στο blog θα προσθέσουμε και τα thumbprint cookies. Πρόκειται για μπισκοτάκια με άρωμα βουτύρου, χωρίς αυγό, που στο κέντρο τους δημιουργούμε μια μικρή λακουβίτσα την οποία γεμίζουμε συνήθως με μαρμελάδα.
Επιλέξτε μαρμελάδα φράουλα, πορτοκάλι, βερίκοκο, βατόμουρο ή ακόμη μπορείτε να τα γεμίσετε με πραλίνα σοκολάτας.
Προσοχή όμως, η μαρμελάδα σας δεν θα πρέπει να είναι πολύ αραιή, γιατί η ζύμη των μπισκότων είναι τόσο ευαίσθητη που αν η μαρμελάδα που θα χρησιμοποιήσετε έχει αρκετά υγρά θα επηρεάσει τη ζύμη και δεν θα ψηθούν καλά τα μπισκότα. Θα απλώσουν και δεν θα διατηρήσουν το σχήμα τους.
Αυτό που μπορείτε να κάνετε, αν η μαρμελάδα σας έχει αραιή σύσταση, είναι να την σιγοβράσετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δέσει, και στη συνέχεια, να την αφήσετε να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσετε στα μπισκότα σας.
Μα πείτε μου δε είναι πολύ εορταστικά!
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε τα πιο εύκολα και νόστιμα Thumbprint cookies
ΥΛΙΚΑ για περίπου 26 μπισκοτάκια
- 225γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 170γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (αρκετά μαλακό)
- 100γρ άχνη ζάχαρη
- 1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή μια κάψουλα βανίλιας
- Μαρμελάδα της επιλογής σας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνομαι το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ο φούρνος θα πρέπει να έχει προθερμανθεί πολύ καλά πριν ψήσουμε τα μπισκότα. Καλύπτουμε δυο ρηχά ταψιά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ξεκινάμε με τη ζύμη.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι σιγά σιγά με ένα κουτάλι. Αν χρειαστεί, καθαρίζουμε τα τοιχώματα από το μπολ με μια σπάτουλα.
Η ζύμη δεν θα έχει ένα ενιαίο σώμα αλλά θα είναι θρυμματισμένη, μην σας ανησυχεί αυτό, έτσι θα πρέπει να είναι.
Παίρνουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού λίγη ζύμη και πλάθουμε ένα μικρό στρογγυλό μπαλάκι. Το τοποθετούμε στο ταψί και με τον αντίχειρά μας ή με το πίσω μέρος από ένα μικρό δοσομετρητή, αν διαθέτουμε, δημιουργούμε μια μικρή λακουβίτσα.
Υπάρχει η πιθανότητα στην προσπάθεια μας να φτιάξουμε αυτήν τη λακουβίτσα να σπάσει λίγο η ζύμη καθώς είναι πολύ μαλακή. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι απλά να την ενώνουμε ξανά με τα δάχτυλά μας.
Τοποθετούμε τα μπισκοτάκια στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους και στη συνέχεια γεμίζουμε τις λακουβίτσες με την μαρμελάδα της επιλογής μας.
Όπως σας ανέφερα και πιο πάνω, η μαρμελάδα που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτή.
Ψήνουμε τα μπισκοτάκια για περίπου 12 με 15 λεπτά, ανάλογα το μέγεθος και το φούρνο μας, μέχρι να ροδίσουν ελάχιστα εξωτερικά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν επάνω στο ταψί. Αφού κρυώνουν καλά, τα πασπαλίζουμε προαιρετικά με λίγη άχνη και τα αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο.
Διατηρούνται για περίπου μία εβδομάδα.
Enjoy!
………………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ