Share This Article
Το σαββατοκύριακο αποκτά άλλη γεύση με ένα σπιτικό αφράτο και μοσχομυριστό κέικ.
Σήμερα λοιπόν θα μοιραστώ μαζί σας μια πολύ εύκολη συνταγή για πεντανόστιμα νηστίσιμα κεκάκια με πουρέ μήλου, αρωματισμένα με τζίντζερ και πορτοκάλι, αφράτα, αρωματικά αλλά και συγχρόνως ελαφρώς νοτερά. Η συνταγή όπως σας είπα είναι νηστίσιμη αυτό δε σημαίνει όμως, ότι αν κάποιος θέλει να αντικαταστήσει το ρόφημα αμυγδάλου με ζωικό δεν μπορεί να το κάνει, ας προτιμήσει όμως γάλα με χαμηλά λιπαρά.
Λίγα λόγια για τη συνταγή
Η συγκεκριμένη συνταγή δεν έχει καμία δυσκολία, ίσα ίσα μπορείτε να την προσαρμόσετε στα δικά σας γούστα. Στο μόνο βήμα που θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί είναι στη δημιουργία του πουρέ μήλου. Ναι, θα φτιάξουμε πουρέ μήλου μόνοι μας! Ο πουρές μήλου που θα χρειαστούμε για τη συνταγή θα πρέπει να είναι αρκετά στεγνός και χωρίς καθόλου υγρά, γι’αυτό το λόγο θα αφήσετε το μήλο στο κατσαρολάκι μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του και να μείνει μόνο ο πολτός. Αν ο πουρές έχει υγρασία τότε και το κέικ θα έχει υγρασία.
Επίσης σε αυτήν τη συνταγή σημαντικό είναι να φτιάξετε τον πουρέ την ίδια μέρα που θα φτιάξετε και τα κέικ, απλά θα τον αφήσετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά θα τον χρησιμοποιήσετε. Αν τον φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα και τον βάλετε στο ψυγείο θα βγάλει υγρασία και είναι κάτι που δεν το θέλουμε για το κέικ μας. Αν δούμε ότι ο πουρές μας έχει υγρασία ή μπορούμε να τον στραγγίξουμε λιγάκι ή η άλλη λύση είναι να προσθέσουμε λίγο επιπλέον αλεύρι στη συνταγή.
Τώρα όσον αφορά τα υλικά της συνταγής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια ζάχαρη θέλετε, λευκή κρυσταλλική, καστανή ή ζάχαρη καρύδας. Εγώ προτίμησα ζάχαρη από χουρμά ανάμικτη με ζάχαρη καρύδας, τα έχω φτιάξει όμως και με καστανή ζάχαρη μαζί με ζάχαρη καρύδας. Θεωρώ πως η εκδοχή της καστανής ζάχαρης μαζί με τη ζάχαρη καρύδας ήταν και η καλύτερη.
Αν τώρα δεν είστε φαν του πορτοκαλιού ή ακόμη και του τζίντζερ και θέλετε να δώσετε στα κεκάκια σας μια διαφορετική γεύση αλλά και άρωμα μπορείτε αντί για ξύσμα πορτοκαλιού να τα αρωματίσετε με κανέλα, η οποία μάλιστα ταιριάζει πολύ με τον πουρέ μήλου.
Επίσης γι’αυτό το υπέροχο έντονο ροζ χρώμα στο γλάσο μου χρησιμοποίησα χυμό από σαγκουίνι μαζί με ζάχαρη άχνη, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με χυμό από πορτοκάλι ή μανταρίνι. Παρόλα αυτά προσωπικά θεωρώ περιττό το γλάσο, απλά το πρόσθεσα για να τους δώσει λίγο χρώμα και να τα κάνει πιο ανοιξιάτικα.
Τι λέτε πάμε να τα φτιάξουμε;
Για τα Νηστίσιμα μικρά Κέικ με Τζίντζερ και Πορτοκάλι θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 12 μικρά κεκάκια ή 6 μεγαλύτερα
- 90ml ηλιέλαιο
- 170γρ ζάχαρη της επιλογής μας
- 180γρ πουρέ μήλου*
- 240ml ρόφημα αμυγδάλου
- 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- 1κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
- ¼ κ.γλ. αλάτι (προαιρετικά)
- 1κ.γλ. σκόνη τζίντζερ
- 1κ.γλ. γεμάτο ξύσμα πορτοκαλιού (προσοχή από ακέρωτο πορτοκάλι)
- 1κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή μια κάψουλα βανίλιας
Για τον πουρέ μήλου :
- 2 μήλα κόκκινα (καθαρισμένα & τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη)
- 15γρ. ζάχαρη
- 25ml νερό
- λίγες σταγόνες λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε τον πουρέ μήλου.
Βάζουμε τα μήλα σε μια κατσαρολίτσα μαζί με τη ζάχαρη, το νερό και λίγες σταγόνες λεμονιού. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν σκεπασμένα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, περίπου 18-20 λεπτά, ανακατεύοντάς τα ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μία ξύλινη κουτάλα
Αφού μαλακώσουν αρκετά τα μήλα και χάσουν όλα τα υγρά τους, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια τα τα αδειάζουμε σε ένα μπλέντερ-multi και τα πολτοποιούμε κάνοντάς τα πουρέ. Μπορούμε να κάνουμε την ίδια διαδικασία με ένα ραβδομπλέντερ. Αφήνουμε τον πουρέ μήλου στην άκρη να κρυώσει καλά πριν τον χρησιμοποιήσουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Τοποθετούμε στο ταψί για μάφινς τις ειδικές χάρτινες θήκες ή χρησιμοποιούμε θήκες σιλικόνης.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα με το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και το τζίντζερ. Αφήνουμε τα στερεά υλικά στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε καλά με το μίξερ το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε το ρόφημα αμυγδάλου, τον πουρέ μήλου, αφού πρώτα τον ζυγίσουμε και πάρουμε όσα γραμμάρια χρειάζονται για τη συνταγή, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά όλα τα παραπάνω υλικά.
Προσθέτουμε στο υγρό μείγμα σιγά-σιγά τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δεν ανακατεύουμε πολύ ώρα.
Γεμίζουμε τις θήκες κατά τα 2/3 και ψήνουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά, ανάλογα το φούρνο και το μέγεθός τους.
Μπορούμε να δούμε αν τα κεκάκια μας έχουν ψηθεί τοποθετώντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους, αν βγαίνει καθαρή τότε είναι έτοιμα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για 10′ στο ταψί. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Tip: Μπορούμε να τα στολίσουμε με ένα γλάσο από σαγκουίνι ή γλάσο πορτοκαλιού
Ανακατεύουμε 1 κουτάλι της σούπας φυσικό χυμό σαγκουίνι ή πορτοκάλι σε 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη και γαρνίρουμε με το γλάσο τα κεκάκια μας.
Έτοιμα! Καλή απόλαυση!
……………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ