Share This Article
Έχεις δοκιμάσει ζελέ σοκολάτας; Ένα γλυκάκι ελαφρύ και δροσερό, ιδανικό για αυτήν την περίοδο, καθώς αποφεύγουμε να ανάψουμε το φούρνο για αρκετή ώρα και αναζητάμε γλυκάκια ψυγείου. Ειδικά όταν αυτά γίνονται γρήγορα και με απλά υλικά, τότε αποτελούν ιδανικό κέρασμα για όλη την οικογένεια.
Γιατί, πώς να το κάνουμε, το θες το γλυκάκι σου όταν αράζεις το βραδάκι στο μπαλκόνι. Αποτελεί μάλιστα και ένα πολύ ωραίο επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα.
Μου αρέσει το ζελέ το καλοκαίρι γιατί είναι δροσερό, ελαφρύ, ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά το πολύ και μπορείς να το εμπλουτίσεις με όποια φρούτα θέλεις. Εντάξει θα περιμένεις κανένα 5ωρο να παγώσει στο ψυγείο αλλά μετά θα έχεις έτοιμα τα μπολάκια ανά πάσα στιγμή.
Η ιδία λοιπόν του να φτιάξω ζελέ σοκολάτας με ενθουσίασε. Περισσότερο το γλυκάκι αυτό μοιάζει με ελαφριά πανακότα με σοκολάτα. Ναι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία ελαφριά πανακότα χωρίς κρέμα γάλακτος.
Όσο απλό είναι αυτό το γλυκό, τόσο εντυπωσιακό μπορεί να γίνει. Συνόδευσέ το με φρούτα της επιλογής σου, ιδανικά οι φράουλες και τα μούρα ταιριάζουν πολύ, κομμάτια σοκολάτας ή ακόμη και με σιρόπι σοκολάτας.
Όσον αφορά τα κομμάτια σοκολάτας τα έφτιαξα λιώνοντας σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Στη συνέχεια την άπλωσα επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, την τύλιξα σε ρολό και την έβαλα στο ψυγείο. Αφού πάγωσε, άνοιξα σιγά σιγά το χαρτί έτσι ώστε να σπάσει μόνη της σε μεγάλα κομμάτια.
Επιπλέον έχεις και δυο επιλογές για να σερβίρεις το ζελέ σου.
Μπορείς, είτε να το βάλεις σε ωραία διάφανα μπολάκια και να το σερβίρεις κατευθείαν, είτε να το παγώσεις στα ειδικά μπολάκια για κρέμες και ζελέ.
Για να ξεφορμάρεις το ζελέ, βγάζεις τα μπολάκια από το ψυγείο και τα βουτάς για δευτερόλεπτα, το κάθε μπολάκι ξεχωριστά, σε ζεστό νερό. Στη συνέχεια, τοποθετείς στην επιφάνεια από το μπολάκι ένα πιατάκι και το αναποδογυρίσεις προσεκτικά. Τέλος, αφαιρείς με προσοχή το μπολάκι.
Σχετικά τώρα με τα υλικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια ζάχαρη προτιμάς. Έχω δοκιμάσει τη συνταγή και με απλή κρυσταλλική ζάχαρη, με καστανή αλλά και με ζάχαρη καρύδας. Λειτουργούν εξίσου όλες καλά.
Αυτό όμως που δε θα πρέπει να αλλάξεις στα υλικά της συνταγής είναι το πλήρες γάλα και αυτό γιατί αν χρησιμοποιήσεις άλλο γάλα, όπως λόγου χάρη, γάλα αμυγδάλου, δε θα πήξει το ζελέ.
Τέλος αφού ετοιμάσεις το ζελέ σοκολάτας, το αφήνεις σκεπασμένο με μια μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα στην επιφάνεια σε θερμοκρασία δωματίου για να κρυώσει ελαφρώς. Στη συνέχεια το μοιράζεις στα ατομικά μπολάκια και τα βάζεις στο ψυγείο να παγώσουν για τουλάχιστον 5 ώρες.
Δοκίμασε αυτό το ιδιαίτερο ζελέ με γεύση σοκολάτας και πίστεψέ με, δε θα χάσεις!
Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε:
Υλικά για περίπου 8 ατομικά μπολάκια ζελέ σοκολάτας:
- 10 γρ φύλλα ζελατίνης
- 1 λίτρο γάλα πλήρες
- 90γρ ζάχαρη κρυσταλλική καστανή ή ζάχαρη καρύδας ή λευκή κρυσταλλική
- 10γρ κακάο (το κοσκινίζουμε)
- 125 γρ σοκολάτα κουβερτούρα ( προτίμησε με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο) σε κομμάτια
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια για 10 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε συνεχώς, έως ότου λιώσει η σοκολάτα και γίνει το μείγμα μας ομοιογενές.
Δεν θέλουμε να βράσει το μείγμα, απλά να ζεσταθεί καλά και να λιώσει η σοκολάτα.
Στείβουμε πολύ καλά τα φύλλα ζελατίνης, τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα άλλο σκεύος για να το βοηθήσουμε να κρυώσει πιο σύντομα και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά ή και παραπάνω αυτήν την περίοδο που κάνει ζέστη, καλύπτοντας την επιφάνεια από το ζελέ με μια μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα.
Αφού κρυώσει το ζελέ, αδειάζουμε το μείγμα σε ειδικά μπολάκια ή ποτηράκια και τα βάζουμε το ψυγείο να παγώσουν για τουλάχιστον 5 ώρες.
Αν θέλουμε να τα ξεφορμάρουμε τα ειδικά μπολάκια, τα βουτάμε για δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό, βάζουμε στην επιφάνεια τους ένα πιατάκι και το αναποδογυρίζουμε. Αφαιρούμε προσεκτικά το μπολάκι και σερβίρουμε το ζελέ σοκολάτας σκέτο ή με φρούτα της αρεσκείας μας.
Enjoy!
…………………………………………………………….
Μπορείτε να με ακολουθήσετε στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ.
2 Comments
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Καλησπέρα. Μπορείς να μου πεις εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω ζελατίνα σε σκόνη και σε ποια αναλογία? Ευχαριστώ
Handmadelittletreats
Καλησπέρα αποφεύγω να χρησιμοποιώ σκόνη ζαλατίνης γιατί σβολιάζει και δεν μπορείς να υπολογίσεις τόσο εύκολα την ποσότητα που κάθε φορά χρειάζεσαι για τη συνταγή σου. Τα φύλλα ζελατίνης είναι πιο εύχρηστα, διαλύονται εύκολα και χρησιμοποιείς ακριβώς την ποσότητα που θες. Δεν μπορώ λοιπόν να σας πω με σιγουριά ότι η σκόνη ζελατίνης, στην ίδια ποσότητα, θα λειτουργήσει το ίδιο με τα φύλλα ζελατίνης στην συνταγή. Σκεφτείτε ότι την ίδια συνταγή την έχω φτιάξει και με γάλα αμυγδάλου και δεν έπηξε, χρειάζονταν διαφορετική ποσότητα σε ζελατίνη.