Share This Article
Αν και μπήκαμε στο Φθινόπωρο η ζέστη καλά κρατεί. Ένα γλυκάκι ελαφρύ και δροσερό είναι ιδανικό ακόμη και για αυτήν την περίοδο, καθώς αποφεύγουμε να ανάψουμε το φούρνο για αρκετή ώρα.
Η πιο εύκολη λύση είναι τα γλυκά ψυγείου. Ειδικά όταν αυτά γίνονται γρήγορα και με απλά υλικά, τότε αποτελούν ιδανικό κέρασμα για όλη την οικογένεια.
Γιατί, πώς να το κάνουμε, το θες το γλυκάκι σου όταν αράζεις ακόμη το βραδάκι στο μπαλκόνι, μέχρι να δροσίσει και να μαζευτούμε μέσα.
Σήμερα λοιπόν φτιάχνουμε ζελέ σοκολάτας, ένα δροσερό, ελαφρύ και με πλούσια σοκολατένια γεύση επιδόρπιο.
Και επειδή είναι ένα γλυκάκι για το οποίο δεν χρειάζεσαι ζυγαριά, μπορείς να το φτιάξεις όπου κι αν είσαι……και μη βιαστείτε να μου πείτε για τα 125γρ σοκολάτας που απαιτούνται. Ξέρετε πως οι σοκολάτες είναι πλέον χωρισμένες σε γραμμάρια για μεγαλύτερη ευκολία.
Η συνταγή αυτή είναι από τις πολλές που έχω στο ντουλάπι μου και είναι από την κα Άννα Ναθαναηλίδου.
Κάθε χρόνο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, φτιάχνω αυτό το ζελέ γιατί είναι δροσερό, το ετοιμάζεις μέσα σε 15, το πολύ, λεπτά και μπορείς να το απολαύσεις είτε σκέτο, είτε μαζί με φρούτα της επιλογής σου.
Εγώ αυτή τη φορά το συνδύασα με μύρτιλλα, μούρα, βανίλιες και κομμάτια σοκολάτας. Τα κομμάτια σοκολάτας τα έφτιαξα λιώνοντας σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Στη συνέχεια την άπλωσα επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, την τύλιξα σε ρολό και την έβαλα στο ψυγείο. Αφού πάγωσε, άνοιξα σιγά σιγά το χαρτί και την έσπασα σε κομμάτια.
Επιπλέον έχεις και δυο επιλογές για να σερβίρεις το ζελέ σου.
Μπορείς, είτε να το βάλεις σε ωραία διάφανα μπολάκια και να το σερβίρεις κατευθείαν, είτε να το παγώσεις στα ειδικά μπολάκια για κρέμες και ζελέ.
Για να ξεφορμάρεις το ζελέ, βγάζεις τα μπολάκια από το ψυγείο και τα βουτάς για δευτερόλεπτα, το κάθε μπολάκι ξεχωριστά, σε ζεστό νερό. Στη συνέχεια, τοποθετείς στην επιφάνεια από το μπολάκι ένα πιατάκι και το αναποδογυρίσεις προσεκτικά. Τέλος, αφαιρείς με προσοχή το μπολάκι.
Σχετικά τώρα με τα υλικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια ζάχαρη προτιμάτε. Έχω δοκιμάσει τη συνταγή και με απλή κρυσταλλική ζάχαρη αλλά και με ζάχαρη καρύδας. Λειτουργούν και οι δυο εξίσου καλά.
Αυτό όμως που δε θα πρέπει να αλλάξετε στα υλικά της συνταγής είναι το πλήρες γάλα και αυτό γιατί αν χρησιμοποιήσετε άλλο γάλα, όπως λόγου χάρη, γάλα αμυγδάλου, δε θα πήξει το ζελέ σας.
Αφού ετοιμάσετε το ζελέ σοκολάτας, το αφήνετε σκεπασμένο με μια μεμβράνη σε θερμοκρασία δωματίου για να κρυώσει. Στη συνέχεια, το μοιράζετε σε ατομικά μπολάκια, και τα βάζετε στο ψυγείο να παγώσουν για τουλάχιστον 5 ώρες.
Την πολύ εύκολη διαδικασία παρασκευής του ζελέ σοκολάτας μπορείτε να τη δείτε και στο βιντεάκι που ακολουθεί.
Δοκιμάστε αυτό το ιδιαίτερο ζελέ με γεύση σοκολάτας και πιστέψτε με, δε θα χάσετε!
Πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε:
Υλικά για περίπου 7 ατομικά μπολάκια ζελέ σοκολάτας:
- 10 γρ φύλλα ζελατίνης
- 1 λίτρο γάλα πλήρες
- 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρης κρυσταλλική ή ζάχαρη καρύδας
- 1 κουταλιά της σούπας κακάο – κοσκινισμένο
- 125 γρ σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σε ένα μπολ με παγωμένο νερό με παγάκια για 10 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε συνεχώς, έως ότου λιώσει η σοκολάτα και γίνει το μείγμα μας ομοιογενές.
Πριν ακόμη βράσει το σοκολατένιο μείγμα, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Στείβουμε καλά τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε μέσα στο μείγμα με τη σοκολάτα.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα άλλο σκεύος και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά ή και παραπάνω αυτήν την περίοδο που κάνει ζέστη, καλύπτοντας την επιφάνεια από το ζελέ με μια μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα.
Αφού κρυώσει το ζελέ, αδειάζουμε το μείγμα σε μπολάκια ή ποτηράκια και τα βάζουμε το ψυγείο να παγώσουν για τουλάχιστον 5 ώρες.
Αν θέλουμε να τα ξεφορμάρουμε, βουτάμε τα μπολάκια για δευτερόλεπτα σε ζεστό νερό, βάζουμε στην επιφάνεια τους ένα πιατάκι και το αναποδογυρίζουμε. Αφαιρούμε προσεκτικά το μπολάκι και σερβίρουμε το ζελέ σοκολάτας σκέτο ή με φρούτα της αρεσκείας μας.
Enjoy!
And remember…Words are like ingredients…
It only takes a few simple ones to sweeten Someones day!
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr .Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
2 Comments
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Καλησπέρα. Μπορείς να μου πεις εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω ζελατίνα σε σκόνη και σε ποια αναλογία? Ευχαριστώ
Handmadelittletreats
Καλησπέρα αποφεύγω να χρησιμοποιώ σκόνη ζαλατίνης γιατί σβολιάζει και δεν μπορείς να υπολογίσεις τόσο εύκολα την ποσότητα που κάθε φορά χρειάζεσαι για τη συνταγή σου. Τα φύλλα ζελατίνης είναι πιο εύχρηστα, διαλύονται εύκολα και χρησιμοποιείς ακριβώς την ποσότητα που θες. Δεν μπορώ λοιπόν να σας πω με σιγουριά ότι η σκόνη ζελατίνης, στην ίδια ποσότητα, θα λειτουργήσει το ίδιο με τα φύλλα ζελατίνης στην συνταγή. Σκεφτείτε ότι την ίδια συνταγή την έχω φτιάξει και με γάλα αμυγδάλου και δεν έπηξε, χρειάζονταν διαφορετική ποσότητα σε ζελατίνη.