Share This Article
Τώρα που ζεσταίνει σιγά σιγά ο καιρός αναζητώ όλο και πιο εύκολες αλλά και δροσερές επιλογές για πρωινό.
Έτσι λοιπόν, η αγαπημένη μου ζεστή κρέμα βρώμης μεταμορφώθηκε σε κρύα, έχοντας δυο βασικές γεύσεις, μπανάνα-σοκολάτα και φράουλα-μπανάνα.
Τα βασικά υλικά για την κρέμα είναι η βρόμη και η μπανάνα. Η βρόμη αποτελεί και τη βάση για την κρέμα. Αρχικά μουλιάζουμε τη βρόμη σε νερό και στη συνέχεια τη χτυπάμε στον επεξεργαστεί τροφίμων ή σε ένα απλό multi μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
Οι γεύσεις, όπως σας είπα και πιο πάνω, είναι δυο, σοκολάτα-μπανάνα και φράουλα – μπανάνα.
Μπορείτε να παίξετε με τα υλικά και να χρησιμοποιήσετε τα φρούτα της επιλογής σας. Ειδικά αυτήν την περίοδο όπου υπάρχει αφθονία από φρέσκα φρούτα.
Επίσης, μπορείτε να πειραματιστείτε με την ποσότητα του νερού, όπως και της βρώμης έτσι ώστε να πετύχετε τη σύσταση που επιθυμείτε να έχει η κρέμα σας.
Να θυμάστε όμως, πως αν χρησιμοποιήσετε φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (πιο ζουμερά) δε θα πρέπει να το παρακάνετε με το νερό στο οποίο θα μουλιάσετε τη βρόμη γιατί τότε θα έχετε στη διάθεσή σας ένα smoothie και όχι κρέμα. Δεν είναι βέβαια κακό αυτό, άλλωστε και τα smoothies αυτήν την περίοδο έχουν την τιμητική τους.
Για τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε παγωμένο νερό ή να βάλετε την κρέμα σας για λίγο στο ψυγείο. Θα έχετε στη διάθεση σας ένα άκρως δροσερό πρωινό για να ξεκινήσει όμορφα η μέρα σας ή ένα ελαφρύ και υγιεινό επιδόρπιο χωρίς περιττές θερμίδες.
Η κρεμά με γεύση σοκολάτας προκύπτει από το συνδυασμό μιας πολύ ώριμης μπανάνας με κακάο, βρόμη και νερό. Μπορείτε να απολαύσετε τη σοκολατένια κρέμα ακόμη και σκέτη, χωρίς να τη συνδυάσετε με κάποια άλλη γεύση. Μπορείτε επίσης, να παραλείψετε το κακάο και να φτιάξετε μια κρύα κρέμα βρόμης μόνο με μπανάνα. Εγώ επέλεξα να συνδυάσω την κρέμα σοκολάτα -μπανάνα με φράουλες.
Χρησιμοποίησα λοιπόν, όλα τα ώριμα φρούτα που είχα σπίτι, για να μην πάνε χαμένα, και έφτιαξα αυτήν την κρύα, υγιεινή και άκρως χορταστική κρέμα βρόμης, η οποία μπορεί να γίνει και vegan, αν αντικαταστήσετε το μέλι με σιρόπι αγαύης ή σιρόπι σφενδάμου.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε την κρέμα μας.
Για την παγωμένη κρέμα βρόμης με γεύση σοκολάτα, μπανάνα και φράουλα θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για 2 μερίδες
Για την κρέμα σοκολάτας
- 70 με 80γρ βρόμη
- 120ml νερό
- 1 ώριμη μπανάνα πολτοποιημένη
- 1 κουτ. της σούπας κακάο
- 1/2 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
- 1κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης (για τους vegan)
- Μια πρέζα αλάτι
Για την κρέμα φράουλας
- 90 με 100γρ βρόμη*
- 120ml νερό
- 100γρ φράουλες (τις ζυγίζουμε αφού τις καθαρίσουμε)**
- Μισή ώριμη μπανάνα πολτοποιημένη
- 1 κουτ. της σούπας μέλι ή αγαύη (για τους vegan)
*η ποσότητα της βρόμης έχει να κάνει με τη σύστασή της, ίσως χρειαστεί περισσότερη βρόμη για να γίνει πιο πηχτή η κρέμα ή περισσότερο νερό για να γίνει πιο αραιή. Ξεκινάμε με αυτά τα γραμμάρια και βλέπουμε στην πορεία.
** μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε τη φράουλα με ώριμα και ζουμερά κεράσια. Όποιο φρούτο και αν επιλέξετε, θα πρέπει να το συνδυάσετε με μισή ώριμη μπανάνα για να έχει η κρέμα σας μια μεστή και κρεμώδη υφή.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την κρέμα σοκολάτας
Βάζουμε τη βρόμη μαζί με το νερό σε ένα μπολ και την αφήνουμε για 10 λεπτά τουλάχιστον να μουλιάσει.
Στη συνέχεια, αφού έχει μουλιάσει, την αδειάζουμε σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα multi και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για την κρέμα σοκολάτας. Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, ανάλογα με το πόσο γλυκιά θέλουμε την κρέμα, λίγο μέλι ή λίγο σιρόπι αγαύης. Εγώ πρόσθεσα 1 κουτάλι της σούπας μέλι.
Τέλος, ανάλογα με την σύσταση που θέλουμε να έχει η κρέμα, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη αν την θέλουμε πιο αραιή ή λίγη βρόμη αν την θέλουμε πιο πηχτή.
Για την κρέμα με γεύση φράουλα-μπανάνα
Βάζουμε τη βρόμη μαζί με το νερό σε ένα μπολ και την αφήνουμε για 10 λεπτά τουλάχιστον να μουλιάσει.
Αφού μουλιάσει, την αδειάζουμε στον επεξεργαστεί τροφίμων και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για την κρέμα.
Χτυπάμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά όλα τα υλικά. Και σε αυτήν την περίπτωση, ανάλογα με τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσουμε, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό ή λίγη βρόμη παραπάνω.
Γεμίζουμε μέχρι τη μέση δυο ποτήρια με τη φραουλένια κρέμα και από πάνω προσθέτουμε τη κρέμα σοκολάτας. Μπορείτε και αντίστροφα, πρώτα την κρέμα σοκολάτας και μετά την κρέμα φράουλας.
Βάζουμε για λίγο την κρέμα στο ψυγείο για να δέσει και την απολαμβάνουμε παγωμένη.
Σερβίρουμε με φράουλες, φέτες μπανάνας, κομμάτια σοκολάτας και λίγο κακάο.
Enjoy!
………………………………………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ