Share This Article
Μπορεί φέτος να μην μαζευτούμε όλη η οικογένεια γύρω από το γιορτινό τραπέζι αλλά η διάθεσή μας είναι εορταστική. Παρόλα αυτά δεν χρειάζεται να υπερβάλουμε στις προετοιμασίες. Φτιάχνουμε λίγα πράγματα και καλά τα οποία θα απολαύσουμε με τους δικούς μας πολύ κοντινούς ανθρώπους αυτές τις γιορτινές μέρες.
Ξέρετε πόσο αγαπώ τις τάρτες, αλμυρές και γλυκές. Μπορώ να σας πω πως τις αλμυρές τις αγαπώ λίγο παραπάνω.
Θεωρώ ότι μια νόστιμη τάρτα αποτελεί ένα πολύ ωραίο ορεκτικό για ένα γιορτινό τραπέζι, αν την συνδυάσεις με μία πλούσια εορταστική σαλάτα.
Σήμερα λοιπόν θα σας παρουσιάσω μία από τις αγαπημένες μου τάρτες, την Quiche Lorraine (κις λορέν). Η αυθεντική συνταγή για κις λορέν περιέχει μόνο μπέικον και όχι τυρί. Κατά καιρούς όμως έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλές παραλλαγές της γαλλικής αυτής τάρτας.
Η δική μου εκδοχή για την γαλλική αυτή τάρτα είναι κάπως πειραγμένη και λιγάκι πιο ελαφριά. Τρώγεται ευχάριστα χωρίς να σε μπουκώνει και αυτό γιατί προτίμησα φυτική κρέμα γάλακτος αμυγδάλου, γάλα αμυγδάλου και αντί για μπέικον πρόσθεσα στην τάρτα μου καπνιστή γαλοπούλα.
Εσείς βέβαια, μπορείτε να αντικαταστήσετε τόσο την φυτική κρέμα γάλακτος όσο και το γάλα αμυγδάλου με το αγαπημένο σας γάλα και μια ελαφριά ζωική κρέμα γάλακτος. Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου νόστιμο.
Δεν μπορώ να σας περιγράψω την μυρωδιά της μόλις βγήκε από το φούρνο. Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα πολύ για να μην φάω το πρώτο κομμάτι πριν τη φωτογραφίσω. Έχουμε και εμείς οι food bloggers τα προβλήματα μας 🙂
Και εννοείται πως αυτή η τάρτα είναι ιδανική όχι μόνο για το εορταστικό τραπέζι αλλά και για οποιαδήποτε άλλη στιγμή θέλεις να φτιάξεις μια γρήγορη και νόστιμη τάρτα για να την απολαύσεις με το κρασάκι σου.
Για την Quiche Lorraine (Κις Λορέν) θα χρειαστούμε:
Για μια τάρτα διαμέτρου 23εκ.
ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη
- 170γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 110γρ βούτυρο παγωμένο
- 1 αυγό
- 1/2 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1κ. της σούπας παγωμένο νερό
- 1 κουτ. της σούπας τριμμένη φρυγανιά (για τη βάση της τάρτας, αφού ανοίξουμε τη ζύμη)
ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση
- 200γρ καπνιστή γαλοπούλα ή ζαμπόν
- 250γρ γραβιέρα
- 100ml ελαφρύ γάλα ή γάλα αμυγδάλου
- 125ml φυτική κρέμα γάλακτος αμυγδάλου ή ζωική κρέμα γάλακτος για μαγειρική
- 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- Αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)
- Λίγο μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι. Αδειάζουμε το αλεύρι σε ένα multi ή σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο, αφού πρώτα το έχουμε κόψει σε κομμάτια.
Αναμειγνύουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ζύμη που θα μοιάζει με βρεγμένη άμμο. Αυτήν τη διαδικασία μπορούμε να την κάνουμε και με τα χέρια τρίβοντας το βούτυρο με το αλεύρι.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη.
Τέλος, προσθέτουμε το παγωμένο νερό και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε ελάχιστο νερό ακόμη, αν όμως έχει περισσότερη υγρασία, προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι.
Η δική μου ζύμη, πήρε ακριβώς ένα κουτάλι της σούπας νερό.
Τυλίγουμε τη ζύμη πολύ καλά σε μία μεμβράνη δίνοντας της το σχήμα ενός δίσκου και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Κόβουμε την καπνιστή γαλοπούλα ή το ζαμπόν σε κυβάκια. Το ίδιο κάνουμε και με την γραβιέρα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρώς. Προσθέτουμε το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος, λίγο πιπέρι, αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Αν το σκεύος σας δεν είναι αντικολλητικό, το βουτυρώνετε και το αλευρώνετε ελαφρώς.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε στρογγυλό σχήμα και σε μέγεθος τέτοιο, ώστε να καλύπτει τη βάση και τα πλαϊνά από την ταρτιέρα μας.
Μεταφέρουμε τη ζύμη της τάρτας στη ταρτιέρα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Πασπαλίζουμε τη βάση της ταρτιέρας με την τριμμένη φρυγανιά και από πάνω ρίχνουμε τα κομμάτια γαλοπούλας και το τυρί. Τα απλώνουμε έτσι ώστε να καλύψουν όλη τη βάση της τάρτας και αδειάζουμε προσεκτικά επάνω από τη γαλοπούλα και το τυρί το μείγμα με το γάλα και το αυγό.
Ψήνουμε την κις λορέν για περίπου 40 με 50 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Η τάρτα μας είναι έτοιμη όταν ροδίσει η επιφάνειά της.
Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία της.
Την κόβουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε ζεστή.
Αν μας περισσέψει, τη βάζουμε στο ψυγείο και τη ζεσταίνουμε πριν τη σερβίρουμε.
Σημειώσεις:
Η επιτυχία της ζύμης για την τάρτα βασίζεται στο πολύ καλά παγωμένο βούτυρο και στο παγωμένο νερό. Δεν χρειάζεται να αναμειγνύουμε τα υλικά για πολύ ώρα.
Αν χρησιμοποιήσετε μπέικον ή ζαμπόν στη συνταγή θα πρέπει να το σοτάρετε σε κυβάκια για λίγο σε μέτρια φωτιά, το ζαμπόν με ελάχιστο βούτυρο και το μπέικον χωρίς λιπαρή ουσία.
Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο μαλακό τυρί επιθυμείτε.
Enjoy!
………………………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ
2 Comments
SG
Καλησπέρα! Χρειάζεται μήπως να ψήσουμε πρώτα τη ζύμη για μερικά λεπτά με κάποιο βάρος πάνω, χωρίς τη γέμιση; Σας ευχαριστώ!
Handmadelittletreats
Καλησπέρα σας, αν χρειαζόταν κάτι τέτοιο θα σας το έγραφα. Στη συγκεκριμένη συνταγή δεν χρειάζεται.