Share This Article
Σήμερα σου έχω ετοιμάσει άλλη μια πρόταση για εορταστικά μπισκοτάκια. Μεταξύ μας, μπορείς να τα φτιάξεις όποτε θες!
Σίγουρα έχει πάρει κάπου το μάτι σου αυτά τα δίχρωμα μπισκοτάκια με τις δύο γεύσεις που μπερδεύονται μεταξύ τους στο ίδιο μπισκότο, ε αυτά έφτιαξα ή τουλάχιστον προσπάθησα 🙂 Στριφογυριστά δίχρωμα μπισκοτάκια με γεύση σοκολάτα και πορτοκάλι, νόστιμα, αρωματικά και παιχνιδιάρικα!
Είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις τα μπισκοτάκια με αυτό το ωραίο στριφογυριστό σχέδιο απλά εγώ στην προσπάθεια μου να βρω το σωστό τρόπο μπέρδεψα κάποια στιγμή τις ζύμες και αντί να έχω να διαχειριστώ μόνο τις δύο γεύσεις, σοκολάτα και πορτοκάλι είχα και μία τρίτη, ombre, σοκολάτα και πορτοκάλι μαζί, γι’αυτό σε κάποια μπισκοτάκια βλέπετε να μπερδεύονται οι δυο γεύσεις μεταξύ τους και να μην είναι τόσο ξεκάθαρες.
Δε με πτόησε όμως αυτό, βρήκα τον τρόπο και τα έφτιαξα. Και να σας πω και κάτι, μου αρέσουν που δεν είναι τα ίδια και έχουν διαφορετικά σχέδια. Όσον αφορά τη γεύση τους, δεν το συζητώ! Ξέρετε ότι η σοκολάτα μαζί με το πορτοκάλι είναι άχαστος συνδυασμός.
Τώρα αν δεν προτιμάτε το πορτοκάλι, μπορείτε πολύ εύκολα τα μετατρέψετε τη ζύμη σε γεύση βανίλιας. Πώς; Απλά αφαιρέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και προσθέστε στη λευκή ζύμη 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας. Τόσο απλά!
Τα υλικά είναι απλά και η διαδικασία προετοιμασίας της ζύμης είναι εξίσου εύκολη. Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις για να πλάσεις στη συνέχεια πολύ εύκολα τα μπισκοτάκια είναι το σχήμα που θα δώσεις στη ζύμη πριν τη βάλεις στο ψυγείο.
Η ζύμη θα πρέπει να είναι τετράγωνη και με πάχος περίπου 1 με 1,5εκ και αυτό γιατί, όταν παγώσει, θα την κόψεις πολύ εύκολα σε μικρά κυβάκια και με αυτά τα κυβάκια θα φτιάξεις κάθε φορά τα μπισκοτάκια σου.
Δώσε βάση!
Κάθε φορά θα παίρνεις π.χ. 2 κυβάκια από τη ζύμη με το πορτοκάλι και 2 από τη σοκολατένια ζύμη ή 3 και 3 αντίστοιχα. Θα πλάθεις μικρά μπαλάκια και θα τα τοποθετείς το ένα δίπλα στο άλλο, εναλλάξ τα χρώματα, δημιουργώντας ένα μικρό στεφανάκι. Στη συνέχεια, θα πιέσεις με τα δάχτυλα τις μπαλίτσες αυτές να ενωθούν, στο σημείο αυτό θα χάσουν λίγο το στρογγυλό τους σχήμα. Θα τοποθετήσεις το μικρό αυτό κομμάτι ζύμης ανάμεσα από τις παλάμες σου και θα αρχίσεις να περιστρέφεις τη ζύμη πιέζοντάς την ελαφρώς για να μην πάρει τη μορφή μπάλας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπερδευτούν οι δύο γεύσεις μεταξύ τους και θα πάρουν ένα ωραίο στριφογυριστό σχήμα.
Δεν είναι καθόλου δύσκολο, ίσως χρειαστεί να δοκιμάσεις λίγο στην αρχή μέχρι να το βρεις αλλά μετά η διαδικασία θα είναι πανεύκολη.
Θα τα λατρέψεις τόσο για το σχήμα τους, όσο και για τη γεύση τους.
Και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έφτιαξα το εορταστικό cookie box. Ένας δίσκος γεμάτος με διάφορα καλούδια που μπορούμε να βάλουμε είτε σε σακουλάκια, είτε σε ωραία εορταστικά κουτάκια και να τα κάνουμε δώρο στους αγαπημένους μας. Ποιος μπορεί να πει όχι σε ένα τέτοιο νόστιμο δωράκι.
Πάμε να τα φτιάξουμε;
Για τα στριφογυριστά δίχρωμα μπισκοτάκια σοκολάτα-πορτοκάλι θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για περίπου 25 μπισκότα
Για τη ζύμη με άρωμα πορτοκάλι:
- 115γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 100γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κρόκος αυγού
- 1κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 160γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- Μια πρέζα αλάτι
Για τη ζύμη σοκολάτας:
- 115γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 100γρ κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κρόκος αυγού
- 125γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 30γρ κακάο κοσκινισμένο
- Μια πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη με άρωμα πορτοκάλι:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και ανακατεύουμε καλά έως ότου ενωθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα με το μίξερ χαμηλή ταχύτητα ή με μια ξύλινη κουτάλα. Η ζύμη θα είναι ψιχουλιαστή αλλά ζυμώνοντάς την λίγο με τα χέρια θα ομογενοποιηθεί.
Την τυλίγουμε σε μια μεμβράνη τροφίμων σχηματίζοντας ένα σχήμα τετράγωνο πάχους περίπου 1 με 1,5 εκ.
Τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
Για τη ζύμη σοκολάτας:
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι, με το κακάο και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε μαζί το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και ανακατεύουμε καλά έως ότου ενωθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε το αλεύρι με το κακάο και με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα ή με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε καλά το μείγμα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
Ζυμώνουμε λίγο τη ζύμη με το χέρι για να ομογενοποιηθεί. Την τυλίγουμε σε μια μεμβράνη τροφίμων σχηματίζοντας ένα σχήμα τετράγωνο πάχους περίπου 1 με 1,5 εκ.
Τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
Βγάζουμε τις ζύμες από το ψυγείο και με ένα μαχαίρι κόβουμε και τις δύο ζύμες σχηματίζοντας μικρά κυβάκια. Αν είναι πολύ παγωμένη την αφήνουμε για πολύ λίγο σε θερμοκρασία δωματίου.
Για να φτιάξουμε αυτά τα πολύ όμορφα σχέδια με τις δύο γεύσεις θα χρειαστούμε για κάθε μπισκοτάκι 6 κυβάκια. Μπορούμε να φτιάξουμε και με 4, ανάλογα το σχέδιο που θέλουμε να έχουν.
Παίρνουμε 6 κυβάκια και τα πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια των 5γρ περίπου. Τοποθετούμε τις μπαλίτσες τη μία δίπλα στην άλλη σχηματίζοντας ένα κύκλο με τις γεύσεις εναλλάξ. Πιέζουμε με το χέρι να ενωθούν μεταξύ τους και βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα από τις παλάμες μας. Με τις παλάμες μας περιστρέφουμε τη ζύμη πιέζοντάς την ελαφρώς για να μη γίνει σαν μπαλάκι στρογγυλό. Με τον τρόπο αυτό μπερδεύονται οι γεύσεις μεταξύ τους σε ένα ενιαίο μπισκότο.
Τοποθετούμε τα μπισκοτάκια σε ένα ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί με απόσταση μεταξύ τους και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 15 λεπτά , ανάλογα το φούρνο και το μέγεθος από τα μπισκότα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε επάνω στο ταψί να κρυώσουν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε επάνω σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Τα αποθηκεύουμε σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
……………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ