Share This Article
Τι πιο ωραίο από μια ζεστή σουπίτσα αυτήν την εποχή! Οι σούπες είναι χορταστικές, θρεπτικές και ιδανικές για κάθε περίσταση. Ετοιμάζονται στη στιγμή και μπορείς να κάνεις άπειρους γευστικούς συνδυασμούς.
Εγώ σήμερα επέλεξα να συνδυάσω μαζί στη σούπα μου τις δυο μεγάλες μου αγάπες, τα ζυμαρικά και το τυρί. Έτσι λοιπόν έφτιαξα μια υπέροχη σούπα στην οποία πρόσθεσα ζυμαρικά, λαχανικά, διάφορα μυρωδικά και φυσικά τυρί.
Μια σούπα πλούσια, χορταστική, θρεπτική αλλά και εντυπωσιακή με μια ιδιαίτερη κρεμώδη υφή, η οποία οφείλεται σε ένα από τα πιο γνωστά ιταλικά τυριά που φημίζεται για τη γεύση και τη μοναδικότητά του, το Grana Padano DOP.
Το υπέροχο αυτό τυρί σας το έχω παρουσιάσει και παλαιότερα στα ανοιξιάτικα ταρτάκια μου με τα αλλαντικά, το πράσο και τα σπαράγγια αλλά και με τα αλμυρά μάφινς με τα μανιτάρια.
Πρόκειται για ένα σκληρό τυρί, αργής ωρίμανσης, ημιλιπαρό με προστατευόμενη ονομασία προέλευση και διάρκεια ζωής, στην αρχική μορφή της ρόδας, έως και 2 έτη.
Λόγω της ιδιαίτερης και πλούσιας γεύσης του αλλά και της σύστασής του δένει εξαιρετικά με τα υπόλοιπα υλικά της σούπας μου και της δίνει αυτήν την υπέροχη κρεμώδη υφή. Άλλωστε χαρακτηρίζεται από την πολυχρησιμότητά του.
Καλό είναι να γνωρίζεις πως το Grana Padano DOP κρύβει πίσω του μια ολόκληρη ιστορία. Δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν 1000 χρόνια από τους Κινστεριανούς μοναχούς της μονής του Chiaravalle, κοντά στο Μιλάνο και είναι ένα από τα πρώτα σκληρά τυριά του κόσμου.
Το γάλα που χρησιμοποιείτε για την παρασκευή του προέρχεται μόνο από την κοιλάδα του Πάδου και το όνομά του μάλιστα προκύπτει από το συνδυασμό της ιταλικής λέξης grana που υποδηλώνει ένα τυρί με χαρακτηριστική κοκκώδη υφή και το επίθετο Padano, προερχόμενο δηλαδή από την κοιλάδα του Πάδου (Po).
Το τυροκομείο PLAC είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές της Grana Padano. Δημιουργήθηκε το 1933 στην καρδιά της κοιλάδας του Πάδου, στη Βόρειο Ιταλία ως πρωτοβουλία μιας ομάδας 19 γαλακτοπαραγωγών της περιοχής. Το 2018 η PLAC ανανεώθηκε με το νέο της brand Fattorie Cremona όπως το βρίσκουμε σήμερα.
Ισχυρό σημείο της Grana Padano Fattorie Cremona είναι το γάλα, το οποίο μπαίνει στη διαδικασία της παραγωγής τη στιγμή που συλλέγεται από τους στάβλους των συνεταιριστών. Αξιοποιούνται περίπου 150 εκατομμύρια λίτρα γάλα τον χρόνο από μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή, που εξασφαλίζει και τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης.
Γιατί να το δοκιμάσεις;
Γιατί η Grana Padano DOP χάρη στις πρώτες ύλες είναι ένα τυρί με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες, περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας σε υψηλή συγκέντρωση, αντίστοιχα θρεπτικές με αυτές του γάλατος, αλλά σε συμπυκνωμένη μορφή. Είναι ένα τυρί ευέλικτο σε ποικίλες διατροφικές ανάγκες, εξυψώνοντας κάθε μπουκιά σε ένα τέλειο μείγμα θρεπτικών ουσιών. Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Α, Β2, Β12, ενώ είναι πλήρως απαλλαγμένο από υδατάνθρακες και λακτόζη λόγω της μακράς περιόδου γήρανσης, γι’αυτό το λόγο είναι και εξαιρετικά εύπεπτο, ιδανικό για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.
Μπορείς λοιπόν να φανταστείς τη νοστιμιά που έχει η ιδιαίτερη αυτή σούπα που θα σου παρουσιάσω σήμερα.
Λίγα λόγια για τη συνταγή
Η συνταγή είναι εύκολη και δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο προετοιμασίας. Το μυστικό κρύβεται στην ποιότητα των υλικών.
Για τη δική μου σούπα επέλεξα ιταλικά ζυμαρικά fiorelli. Οι φαρφάλες, το κοχύλι αλλά ακόμη και τα τορτελίνια λειτουργούν εξίσου καλά.
Προσθέτουμε στη σούπα μας λαχανικά, όπως καρότο, ντομάτα, σπανάκι και σέλερι. Αν δε σας αρέσει το σέλερι μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σπανάκι ή να το παραλείψετε.
Τα μυρωδικά όπως, ο αποξηραμένος βασιλικός, η ρίγανη και το θυμάρι προσθέτουν μια υπέροχο άρωμα αλλά και γεύση. Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο από αυτά ή και όλα.
Μην παραλείψετε την κρέμα γάλακτος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζωική ή φυτική. Στη δική μου σούπα χρησιμοποίησα κρέμα κάσιους.
Δοκιμάζουμε τη σούπα αφού προσθέσουμε το τυρί και αν κρίνουμε αναγκαίο προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλάτι, πιπέρι ή ακόμη και επιπλέον τυρί.
Αφού προσθέσουμε την κρέμα γάλακτος και το τυρί στη σούπα, ανακατεύουμε για λίγο ίσα-ίσα να λιώσει το τυρί και σερβίρουμε τη σούπα ζεστή. Δεν την αφήνουμε να στύψει γιατί θα κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Αν στύψει παραπάνω απ’όσο θέλουμε προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών.
Πάμε να τη φτιάξουμε;
Για την κρεμώδη σούπα με ζυμαρικά, λαχανικά και τυρί Grana Padanao DOP
Υλικά για 4 μερίδες
- 300γρ ζυμαρικά όπως φαρφάλε, κοχυλάκι ή τορτελίνι
- 100γρ τυρί Grana Padano DOP συν επιπλέον για το σερβίρισμα
- 1 με 1,5 lt ζεστός ζωμός λαχανικών ή νερό
- 2 καρότα μεσαίου μεγέθους καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 2 μικρά κοτσάνια σέλερι κομμένα σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ/σ ελαιόλαδο
- 1 γεμάτο κ/σ αλεύρι γ.ο.χ
- 1 κουτί ντομάτα κονκασέ – 400γρ
- 1 γεμάτο κ/σ πελτέ ντομάτας
- 1 κ/γ ανάμεικτα αποξηραμένα μυρωδικά, ρίγανη, βασιλικός, θυμάρι
- 100ml κρέμα γάλακτος ή κρέμα κάσιους
- 1 χούφτα σπανάκι baby, περίπου 30γρ. Αν δεν προσθέσετε σέλερι μπορείτε να προσθέσετε λίγο σπανάκι επιπλέον
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το καρότο και το σέλερι.
Σοτάρουμε τα λαχανικά μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και λίγο πιπέρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε και τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα λαχανικά μαζί με τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ζεστό ζωμό λαχανικών και την ντομάτα κονκασέ. Ξεπλένουμε με λίγο νερό το κουτί από την ντομάτα και το προσθέτουμε και αυτό στην κατσαρόλα.
Αφήνουμε τα λαχανικά να έρθουν σε βρασμό σε μέτρια φωτιά και μόλις βράσει ο ζωμός και μαλακώσουν ελαφρώς τα καρότα προσθέτουμε τα ζυμαρικά και πολύ λίγο αλάτι.
Μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά για περίπου 10 λεπτά ή ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ακόμη λίγο ζεστό ζωμό ή νερό.
Μόλις αρχίσουν και μαλακώνουν τα ζυμαρικά προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το σπανάκι και το τυρί Grana Padano DOP.
Ανακατεύουμε κατά διαστήματα και δοκιμάζουμε για να δούμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλάτι ή λίγο πιπέρι.
Σερβίρουμε τη κρεμώδη σούπα ζυμαρικών αμέσως προσθέτοντας λίγες φλούδες τυριού Grana Padano DOP στο πιάτο.
Καλή απόλαυση!
……………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ
Η ανάρτηση αυτή περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με τo Grana Padano Dop.