Share This Article
Έχω καιρό να σας φτιάξω ένα μπισκοτάκι και με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων είπα να ψήσω αυτά τα νόστιμα cookies που σίγουρα θα αρέσουν τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους.
Μικρές, αφράτες στο εσωτερικό μπουκίτσες με βρώμη, κάσιους και βερίκοκα αποξηραμένα.
Έχετε την επιλογή να αντικαταστήσετε, αν θέλετε, τα κάσιους με όποιο άλλο ξηρό καρπό επιθυμείτε, όπως επίσης και τα βερίκοκα μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με σταφίδες, κράνμπερις ή ακόμη και με σταγόνες σοκολάτας.
Όπως και να έχει αυτές οι τραγανές εξωτερικά και αφράτες εσωτερικά μπουκίτσες γίνονται εύκολα και με απλά υλικά που σίγουρα έχετε στην κουζίνα σας.
Τα μπισκοτάκια άλλωστε χρειάζονται ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας, καθώς και λίγο χρόνο ψησίματος.
Λίγα λόγια για τη συνταγή μας. Η ζύμη θα κολλάει ελαφρώς, γιαυτό το λόγο δεν χρειάζεται να δώσουμε στα cookies μας άψογο στρογγυλό σχήμα. Παίρνουμε λίγη ζύμη με ένα κουταλάκι του γλυκού και ελαφρώς με τις παλάμες μας της δίνουμε στρογγυλό σχήμα στο μέγεθος ενός καρυδιού. Τα cookies με το ψήσιμο απλώνουν ελαφρώς οπότε θα πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει μία απόσταση μεταξύ τους στο ταψί.
Μπορείτε, αν θέλετε, να διπλασιάσετε τη δόση για να φτιάξετε περισσότερα. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστείτε δύο ταψιά για να τα ψήσετε.
Επίσης, ο χρόνο ψησίματος είναι ενδεικτικός. Τα δικά μου cookies χρειάστηκαν ακριβώς 18 λεπτά. Σε κάθε περίπτωση τα cookies θα είναι έτοιμα όταν αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρώς στις άκρες. Όταν θα τα βγάλετε από το φούρνο θα είναι μαλακά, θα τα αφήσετε να κρυώσουν λίγο επάνω στο ταψί, χωρίς να τα μετακινήσετε και στη συνέχεια θα τα τοποθετήσετε επάνω σε μία σχάρα για να κρυώσουν τελείως.
Πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε.
Για τα Cookies με βρώμη, κάσιους και αποξηραμένα βερίκοκα θα χρειαστούμε.
ΥΛΙΚΑ για 18 cookies
- 70γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ολικής)
- 40γρ βρώμη
- 1/2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Μία πρέζα αλάτι
- 1 Κάψουλα βανίλιας ή 1/4 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 60γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 65 με 70γρ ανοιχτή καστανή ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλετε)
- 1 μεσαίου μεγέθους αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- 90γρ αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σταφίδες ή κράνμπερις)
- 70γρ κάσιους ωμά και ανάλατα, ψιλοκομμένα (εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καρύδια, αμύγδαλα ή φιστίκια)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθαιρμένουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε τη βρώμη, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα με το αλεύρι στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 20 με 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα, σε μεσαία ταχύτητα, φροντίζοντας να καθαρίζουμε με μία σπάτουλα, κατά διαστήματα, τα τοιχώματα από το μπολ μας.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια. Συνεχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί και το αυγό στο μείγμα μας.
Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και τη βρώμη στο μπολ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το μίξερ ή με μία σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κάσιους μαζί με τα βερίκοκα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Με ένα κουταλάκι παίρνουμε λίγο από μείγμα και με τα χέρια του δίνουμε ελαφρώς στρογγυλό σχήμα στο μέγεθος ενός καρυδιού. Η ζύμη θα σας κολλάει ελαφρώς στα χέρια, μη σας ανησυχεί. Επίσης δεν είναι αναγκαίο να είναι ολοστρόγγυλα τα μπαλάκια σας γιατί καθώς ψήνονται τα cookies θα απλώσουν.
Τοποθετούμε τα cookies στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους και τα ψήνουμε για περίπου 14 με 18 λεπτά, ανάλογα το μέγεθος τους και το φούρνο μας. Είναι έτοιμα όταν αρχίσουν οι άκρες τους να ροδίζουν ελαφρώς.
Βγάζουμε τα cookies από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν επάνω στο ταψί για 2 λεπτά περίπου και στη συνέχεια τα τοποθετούμε επάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Enjoy!
Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς τους! Να είναι μία δημιουργική χρονιά γεμάτη, γνώση, χαρά και αισιοδοξία.
………………………………………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.