Share This Article
Ήθελα καιρό να φτιάξω μπάρες σοκολάτας και να που ήρθε η στιγμή! Έφτιαξα όχι απλά μπάρες σοκολάτας αλλά ένα υγιεινό σνακ πλούσιο σε γεύση, θρεπτικό που καλύπτει κάλλιστα την ανάγκη σου για γλυκό και σε χορταίνει κιόλας.
Μάλιστα μπορείς πολύ εύκολα να την μετατρέψεις σε nut free μπάρα, σε μπάρα χωρίς ξηρούς καρπούς ιδανική και για αυτούς που έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς καθώς στα βασικά υλικά δεν υπάρχουν ξηροί καρποί παρά μόνο λίγο φυστικοβούτυρο το οποίο μπορείς κάλλιστα να αντικαταστήσεις με ταχίνι.
Αν θέλεις τώρα κάποια μυστικά για τη συνταγή, για να σου κάνω πιο εύκολη τη ζωή 🙂 , αν δεν έχεις δυνατό multi και φοβάσαι να χτυπήσεις όλα τα υλικά μαζί, καθώς η ζύμη είναι αρκετά σφιχτή και κολλώδης, θα σου πρότεινα τους σπόρους να τους χτυπήσεις και να τους σπάσεις ξεχωριστά, ειδικά αν τους θες ψιλοκομμένους, και στη συνέχεια να τους ανακατέψεις με τα υπόλοιπα υλικά.
Επίσης για να απλώσεις πολύ πιο εύκολα το μείγμα στο ταψί, αφού το αδειάσεις άπλωσέ το αρχικά με ένα κουτάλι ή με το χέρι και μετά βάλε από πάνω λίγο χαρτί αντικολλητικό και άπλωσέ το ομοιόμορφα έτσι ώστε να έχει η μπάρα παντού το ίδιο πάχος. Ακολούθησε αυτό το tip και θα με θυμηθείς.
Τέλος, αφού καλύψεις την επιφάνεια με τη σοκολάτα, βάλε τη μπάρα στο ψυγείο να παγώσει και μετά κόψτην σε κομμάτια. Οι μπάρες διατηρούνται στο ψυγείο για αρκετές μέρες τυλιγμένες με χαρτί αντικολλητικό.
Πάμε να τις φτιάξουμε;
Υλικά για 10 μπάρες
Για ένα ταψάκι 20Χ20
- 200γρ βασιλικοί χουρμάδες (ζυγισμένοι χωρίς το κουκούτσι)
- 100γρ σοκολάτα κουβερτούρα
- 1κ.σ. φυστικοβούτυρο ή ταχίνι για την nut free εκδοχή
- 100γρ βρόμη
- 65γρ κολοκυθόσποροι
- 65γρ ηλιόσποροι
- 30γρ σταφίδες ξανθές
Για την επικάλυψη
- 100γρ σοκολάτα κουβερτούρα
- 1κ.σ. φυστικοβούτυρο ή ταχίνι για την nut free εκδοχή
- Ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους και σταφίδες
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τους χουρμάδες, χωρίς το κουκούτσι, σε ζεστό νερό για 10 λεπτά και στη συνέχεια τους στραγγίζουμε καλά.
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και αφού λιώσει προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο ή το ταχίνι και ανακατεύουμε καλά. Καλό είναι να επιλέξουμε ένα σχετικά ρευστό φυστικοβούτυρο.
Ρίχνουμε τους χουρμάδες σε ένα δυνατό μπλέντερ, προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και όλα τα υπόλοιπα υλικά, τη βρόμη, τους ηλιόσπορους, τους κολοκυθόσπορους και τις σταφίδες και πολτοποιούμε πάρα πολύ καλά. Αν το μπλέντερ δεν είναι τόσο δυνατό μπορείτε να σπάσετε ξεχωριστά τους σπόρους και να τους προσθέσετε στο μείγμα σπασμένους.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και με ένα κουτάλι απλώνουμε το μείγμα. Σε αυτό το σημείο θα μας βοηθήσει ιδιαίτερα ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί έτσι ώστε να απλώσουμε ομοιόμορφα το μείγμα με το χέρι για να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Λιώνουμε τη σοκολάτα για την επικάλυψη σε μπεν μαρί και προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο ή το ταχίνι, ανακατεύουμε και απλώνουμε το μείγμα στην επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με λίγους σπόρους και σταφίδες και παγώνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες περίπου.
Στη συνέχεια κόβουμε τις μπάρες σε 10 κομμάτια και απολαμβάνουμε.
…………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.