Share This Article
Τα σημερινά κεκάκια δεν ήταν προγραμματισμένα να γίνουν.
Ένα Κυριακάτικο απόγευμα λοιπόν, από αυτά τα βροχερά Κυριακάτικα απογεύματα που μένεις σπίτι και θες να χουχουλιάσεις χωρίς να κάνεις τίποτα συγκεκριμένο, στάθηκε η αφορμή για να ψήσω μέσα σε λίγα λεπτά αυτά τα δίχρωμα αφράτα κεκάκια.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκοπό εκείνη την Κυριακή να κάνω το οτιδήποτε, αλλά κάποια στιγμή, εκεί προς το μεσημεράκι, λέω, δεν ψήνω κάνα μπισκοτάκι που δε χρειάζεται και ιδιαίτερη προετοιμασία;
Στην πορεία βέβαια τα μπισκοτάκια έγιναν κεκάκια. Το ξανασκέφτηκα, και αφού είδα τι υλικά είχα στο σπίτι αποφάσισα ότι ήθελα τελικά κέικ.
Και για να μην παιδεύομαι πολύ, ετοίμασα μέσα σε πολύ λίγα λεπτά αυτά τα δίχρωμα κεκάκια με γεύση βανίλια και σοκολάτα. Γιατί πείτε μου, ποιος λέει όχι σε ένα φρεσκοψημένο κέικ!
Τα έψησα και τα άφησα να κρυώσουν. Στο μεταξύ ετοίμασα και μια εύκολη γκανάζ με σοκολάτα κουβερτούρα, λίγο μέλι και λίγο γάλα (κρέμα γάλακτος δεν είχα, αλλά και το ζεστό γαλατάκι μια χαρά έκανε τη δουλειά του) και έτοιμα!
Και είπα, αφού ήδη είχα φάει το πρώτο, δεν τα φωτογραφίζω κιόλας αφού έγιναν νοστιμούλικα!
Έτοιμη λοιπόν και η φωτογράφιση, λιτή και απέριττη, με βασικό πρωταγωνιστή τα κεκακια και με ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς το φυσικό φως δεν ήταν καθόλου καλό, λόγω της βροχής και της συννεφιάς που είχε.
Ήταν όμως μια καλή ευκαιρία να πειραματιστώ και να καταφέρω να βγάλω μια καλή φωτεινή φωτογραφία μόνο με φυσικό φως χωρίς τεχνητό.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα και πολύ υπομονή, γιατί ήθελα να πάρω άλλο ένα κεκάκι, να φτιάξω και ένα ζεστό τσάι και να συνεχίσω το χουχούλιασμα. Και για να είμαι ειλικρινής αυτό έκανα 😉
Αν λοιπόν ψάχνετε μια εύκολη και νόστιμη συνταγή, με απλά υλικά, για αφράτα μοσχομυριστά κεκάκια βανίλιας με σοκολάτα δοκιμάστε την παρακάτω.
Muffins με γεύση βανίλια & σοκολάτα (μαρμπρέ)
ΥΛΙΚΑ για 12 μικρά μάφινς
- 220γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
- 2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 20γρ κακάο (κοσκινισμένο)
- 150γρ ζάχαρη ή 100γρ ζάχαρη λευκή και 50γρ ζάχαρη καστανή ή καρύδας
- 100γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 αυγά
- 1 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 200ml ξυνόγαλο*
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε τις ειδικές χάρτινες θήκες ή τις θήκες σιλικόνης στο ειδικό ταψάκι για μάφινς.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε καλά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν στο μείγμα με το βούτυρο.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ, προσθέτουμε το ξυνόγαλο εναλλάξ με το αλεύρι.
Τελειώνουμε με το αλεύρι και αν χρειαστεί αναμειγνύουμε το μείγμα με μια σπάτουλα.
Χωρίζουμε το μείγμα σε 2 ίσα μέρη. Το ένα το αφήνουμε ως έχει και στο άλλο προσθέτουμε το κακάο. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα με το κακάο με μια σπάτουλα, μέχρι να γίνει σοκολατένιο.
Γεμίζουμε τις θήκες για τα κεκάκια προσθέτοντας εναλλάξ μια κουταλιά από το μείγμα βανίλιας και μια κουταλιά από το μείγμα κακάο, φροντίζοντας να γεμίσουμε τα 2/3 από τις θήκες.
Αν θέλουμε, αναμειγνύουμε τα δυο μείγματα σε κάθε θήκη με μια οδοντογλυφίδα.
Ψήνουμε τα κεκάκια για περίπου 20 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Καλό είναι στα 20 λεπτά να δοκιμάσετε αν έχουν ψηθεί τα κεκάκια, μπήγοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους. Αν βγαίνει καθαρή, τα κεκάκια έχουν ψηθεί και πρέπει να τα βγάλετε από το φούρνο γιατί, αν να παραψήσετε, θα χάσουν την υγρασία τους και δε θα είναι τόσο αφράτα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
*Μπορούμε να φτιάξουμε ξυνόγαλο προσθέτοντας στα 200ml γάλα 2 κουταλάκια του γλυκού λευκό ξύδι. Το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά και στη συνέχεια το προσθέτουμε στη συνταγή μας.
Tip: Αν θέλουμε μπορούμε να τα γαρνίρουμε με γκανάζ σοκολάτας.
Και κάπως έτσι το απόγευμα μιας μουντής Κυριακής απέκτησε μια όμορφη γεύση!
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με tag στο instagram ή μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post.
5 Comments
Παναγιώτης
Ωωωωωω τι ωραία που είναι θα τα κάνω
ΕΛΕΝΗ
Μπορουμε να τα κανουμε και με απλο γαλα? Η χρειαζεται ξινογαλο?
Ευχαριστω πολυ
Handmadelittletreats
Καλησπέρα σας. Το ξινόγαλο θα τα κάνει πιο αφράτα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλό γάλα, αν θέλετε. Μπορείτε όμως και να φτιάξετε ξινόγαλο. Στη συνταγή στο τέλος σας γράφω τον τρόπο.
Ada
Αγαπημένη κυριακάτικη συνήθεια με τον μικρο μου γιο. Εύκολη και νόστιμη συνταγή για παιδιά και μεγάλους. Για λόγους ευκολίας αναμειγνύω το κακάο με το αλεύρι και βγαίνει ένα ενιαιο σοκολατένιο χρωμα. Θα δοκιμάσω σύντομα και τις υπόλοιπες συνταγές. Συγχαρητήρια για το πολυ ωραίο site.
Handmadelittletreats
Χαίρομαι πολύ που τα απολαμβάνετε αυτά τα μαφινάκια και σας ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιο σας. Περιμένω εντυπώσεις σας και από άλλες συνταγές.