Share This Article
Η σημερινή συνταγή προέκυψε για να εκμεταλλευτώ τα φύλλα κρούστας που μου περίσσεψαν από τις ατομικές τυροπιτούλες που σας παρουσίασα σε προηγούμενο ποστ. Δυο σε ένα λοιπόν, και αλμυρή και γλυκιά συνταγή.
Ο καλύτερος και ο πιο εύκολος τρόπος για να αξιοποιήσω τα φύλλα ήταν να φτιάξω μηλοπιτάκια καθώς απαιτούνταν λίγα υλικά τα οποία είχα ήδη στην κουζίνα μου.
Χρειάστηκα ένα μήλο, λίγες σταφίδες, καρύδι σπασμένο, ελάχιστη ζάχαρη, κανέλα και λίγη φρυγανιά και έτοιμα στη στιγμή τα πιο αρωματικά μηλοπιτάκια με κριτσανιστό φύλλο.
Η διαδικασία για να φτιάξουμε τα μηλοπιτάκια είναι πολύ απλή. Αφού καθαρίσουμε τα μήλα, τα τρίβουμε στον τρίφτη και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα, τις σταφίδες, τα σπασμένα καρύδια, τη φρυγανιά και ελάχιστο λεμόνι.
Απλώνουμε τα φύλλα και τα κόβουμε σε τρεις μεγάλες λωρίδες ή σε τέσσερις, ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα πιτάκια μας. Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε τα φύλλα και, αφού τοποθετήσουμε λίγη από τη γέμιση στην άκρη, τα τυλίγουμε σε τρίγωνα. Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και αφού κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Για να αξιοποιήσετε ολόκληρο το φύλλο κρούστας θα χρειαστείτε περίπου τρία με τέσσερα μήλα (περίπου 1 κιλό). Αν τώρα σας περισσέψει γέμιση μπορείτε να την προσθέσετε στο γιαούρτι σας ή σε μια κρέμα με βρώμη.
Τα υλικά λοιπόν που θα σας παρουσιάσω παρακάτω είναι κατά προσέγγιση, ανάλογα με το πόσα μηλοπιτάκια θέλετε να φτιάξετε.
Επίσης, να μην ξεχάσω να αναφέρω πως αν αντικαταστήσετε το βούτυρο με ένα ελαφρύ ελαιόλαδο τα μηλοπιτάκια είναι νηστίσιμα αλλά και vegan.
Για τα μηλοπιτάκια με το φύλλο κρούστας θα χρειαστούμε
ΥΛΙΚΑ
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας
- 3 με 4 μήλα (περίπου 1 κιλό)
- 1 με 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, ανάλογα πόσο έντονη θέλετε τη γεύση της
- περίπου 1 κουτ. του γλυκού χυμό λεμονιού (προαιρετικά για να μη μαυρίσουν τα μήλα)
- 3 με 4 κουταλιές της σούπας σταφίδες ξανθές
- 2 με 3 κουταλιές τις σούπας τριμμένη φρυγανιά
- Λίγη ζάχαρη της επιλογής μας ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλουμε
- Λίγο βούτυρο λιωμένο (ζωικό ή φυτικό για τη vegan εκδοχή της συνταγής) ή ελαφρύ ελαιόλαδο για τα φύλλα
Ζάχαρη άχνη & κανέλα για το σερβίρισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπαγώνουμε τα φύλλα κρούστας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Ανοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο εργασίας και κόβουμε κατά μήκος την μεγάλη πλευρά σε 3 ή 4 λωρίδες ανάλογα πόσο μεγάλα θέλουμε τα μηλοπιτάκια.
Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ελαφρώς την κάθε λωρίδα και τοποθετούμε τη γέμιση στην άκρη του φύλλου. Τυλίγουμε τη γέμιση σχηματίζοντας ένα τρίγωνο. Τοποθετούμε το μηλοπιτάκι στο ταψί και το ραντίζουμε με λίγο βούτυρο.
Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα φύλλα, μέχρι να τελειώσει η γέμισή μας.
Μπορούμε, αν θέλουμε, να χρησιμοποιήσουμε δυο φύλλα κάθε φορά, το ένα πάνω στο άλλο, και περισσότερη γέμιση για να γίνουν τα μηλοπιτάκια μας πιο πλούσια.
Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη και λίγη κανέλα.
Enjoy!
……………………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ