Share This Article
Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!
Και πως να μην τον κάνει πέρα από τη στιγμή που ως φρούτο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά πολύ χρήσιμα και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Επίσης, έρευνες έχουν δείξει πως το μήλο παρέχει αντιγηραντική, αγχολυτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική προστασία. Συγκεκριμένα, τα φλαβονοειδή που περιέχονται σε υψηλές συγκεντρώσεις κυρίως στο εξωτερικό του περίβλημα, στη φλούδα του δηλαδή, είναι ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες. Γι’αυτό το λόγο καλό είναι να καταναλώνετε ολόκληρο και να μην το ξεφλουδίζουμε γιατί εκεί βρίσκετε η μεγαλύτερη ποσότητα των φυτικών ινών.
Μάλιστα πρόσφατα διάβασα κάπου πως ακόμη και το άρωμα των μήλων έχει μια ηρεμιστική επίδραση σε πολλούς ανθρώπους, καθώς έχει την τάση να μειώνει την πίεση.
Αυτήν την περίοδο βρίσκουμε εξαιρετικά μήλα στην αγορά. Καλό είναι να επιλέγουμε αυτά που έχουν μικρό και φυσιολογικό μέγεθος χωρίς χτυπήματα και εξωτερικές αλλοιώσεις και πάντα να παίρνουμε από το μανάβη μας την ποσότητα αυτή που θέλουμε να καταναλώσουμε έτσι ώστε να μην μένουν στο καλάθι μας αρκετές μέρες και να χάνουν τη φρεσκάδα τους.
Και βέβαια δεν ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να τα πλένουμε πολύ καλά πριν τα καταναλώσουμε.
Θα μου πείτε όμως τώρα για να λάβεις όλες αυτές τις ευεργετικές τους ιδιότητες καλό είναι να τα καταναλώνεις ωμά και όχι μέσα σε γλυκά με έναν τόνο ζάχαρη.
Τι ψυχή έχει όμως που και που μια φρεσκοψημένη μηλόπιτα με τα μπαχαρικά της όπως αυτή εδώ που σας έχω παρουσιάσει παλαιότερα στο blog.
Σήμερα όμως είπα να μας προσέξω λιγάκι και έτσι ετοίμασα ένα crumble μήλου σε μια πιο υγιεινή εκδοχή, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη που μπορεί κάλλιστα να γίνει και vegan.
To crumble ή αλλιώς η τριφτή μηλόπιτα θεωρείτε από τις πιο εύκολες συνταγές. Απαιτούνται λίγα υλικά και μια πολύ απλή διαδικασία παρασκευής και έχεις πολύ γρήγορα στη διάθεσή σου μια μοσχομυριστή ψημένη μηλόπιτα που μπορείς κάλλιστα να απολαύσεις τόσο ως επιδόρπιο όσο και ως πρωινό.
Το crumble μήλου λοιπόν που σας ετοίμασα σήμερα, όπως ανέφερα και παραπάνω, δεν περιέχει ζάχαρη αλλά μέλι το οποίο μπορείτε βέβαια να αντικαταστήσετε ή με σιρόπι αγαύης ή με σιρόπι σφενδάμου ή ακόμη και με ζάχαρη καρύδας.
Επίσης, στη συνταγή έχω προσθέσει ελάχιστο βούτυρο, για το άρωμα κυρίως αλλά αν θέλετε να μετατρέψετε τη συνταγή σε vegan μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο και εδώ με λάδι καρύδας στην ίδια ποσότητα ή με κάποιο vegan βούτυρο της επιλογής σας. Όπως και το αντίστροφο, αν δεν θέλετε ή δεν έχετε λάδι καρύδας μπορείτε να το αντικαταστήσετε στην ίδια ποσότητα με βούτυρο όχι όμως με κάποιο άλλο φυτικό έλαιο.
Κάτι άλλο που θέλω να προσέξετε είναι το ψήσιμο του. Ψήνουμε το crumble στις αντιστάσεις για 30 με 35 λεπτά περίπου, ανάλογα πάντα με το φούρνο μας. Θα πρότεινα αφού περάσουν τα 30 λεπτά να δείτε με μια οδοντογλυφίδα ή με ένα μαχαίρι αν έχουν ψηθεί τα μήλα. Αν έχουν μαλακώσει τα μήλα βγάζετε το crumble από το φούρνο έτσι ώστε να μην αρπάξει η επιφάνειά του.
Σερβίρουμε το crumble μήλου ζεστό, σκέτο ή ακόμη και με παγωτό. Εμείς μάλιστα, όσο μας έμεινε, το απολαύσαμε και ως πρωινό αφού πριν το ζεστάναμε ελαφρώς.
Πάμε να το φτιάξουμε;
Ακολουθεί βιντεάκι για να δεις πόσο εύκολο είναι και πόσο γρήγορα μπορείς να το φτιάξεις.
Για το healthy apple crumble θα χρειαστούμε:
Υλικά για το crumble για ένα σκεύος 24εκ. περίπου
- 120γρ βρόμη
- 60γρ αλεύρι αμυγδάλου*
- 60γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- 60γρ παγωμένο βούτυρο της επιλογής σας
- 60γρ λάδι καρύδας
- 1/2 κ.γ κανέλα
- 1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο
- 40γρ τεμαχισμένα αμύγδαλα
- 70γρ μέλι ή σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου
- Μια πρέζα αλάτι
* μπορείτε να φτιάξετε αλεύρι αμυγδάλου. Βάζετε την αντίστοιχη ποσότητα αμυγδάλων σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα multi και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν σκόνη.
Υλικά για τη γέμιση
- 3 με 4 μήλα
- 100γρ σταφίδες
- 1 κ.γ κανέλα
- Ελάχιστο λεμόνι (προαιρετικά)
- 4 κ.γ μέλι ή και παραπάνω αν θέλετε τα μήλα σας πιο γλυκά ή σιρόπι σφενδάμου για τη vegan εκδοχή της συνταγής
Εκτέλεση
Αρχικά μουλιάζουμε τις σταφίδες για 10 με 15 λεπτά περίπου σε ζεστό νερό. Τις στραγγίζουμε καλά και τις αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τη βρόμη, το αλεύρι ολικής, το αλεύρι αμυγδάλου, τα μπαχαρικά, το αλάτι και τα τεμαχισμένα αμύγδαλα.
Προσθέτουμε το λάδι καρύδας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Τέλος προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή με το χέρι μας μέχρι να ενωθεί το βούτυρο με τα υπόλοιπα υλικά.
Αφήνουμε το crumble στη άκρη και καθαρίζουμε τα μήλα.
Κόβουμε τα μήλα σε κομμάτια και τα απλώνουμε σε ένα πυρέξ το οποίο έχουμε βουτυρώσει ή λαδώσει (με λάδι καρύδας). Τα ραντίζουμε με ελάχιστο λεμόνι (προαιρετικά) και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τις σταφίδες, την κανέλα και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και στη συνέχεια απλώνουμε το crumble πάνω από τα μήλα φροντίζοντας να τα καλύψουμε καλά.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 35 περίπου λεπτά. Ελέγχουμε αν έχουν μαλακώσει τα μήλα και βγάζουμε το crumble από το φούρνο.
Προσοχή δεν το παραψήνουμε.
Σερβίρουμε ζεστό σκέτο ή μαζί με παγωτό.
Καλή απόλαυση!
…………………………………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ