Share This Article
Χριστούγεννα και μπισκοτάκια πάνε μαζί!
Αν κάνετε μια βόλτα στο blog μου θα βρείτε άλλες δυο προτάσεις για όμορφα και πάνω απ’όλα πεντανόστιμα και γεμάτα άρωμα και γεύση χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια.
Αυτή τη φορά ήθελα τα μπισκοτάκια μου να είναι γεμάτα αρώματα και με πλούσια γεύση αλλά λιγάκι πιο θρεπτικά.
Έτσι λοιπόν, αντικατέστησα την επεξεργασμένη ζάχαρη με ζάχαρη καρύδας, πρόσθεσα λίγο μέλι και λίγο χυμό πορτοκαλιού και αντικατέστησα ένα μέρος από το αλεύρι με αλεύρι βρόμης.
Τα μπισκοτάκια έγιναν τόσο νόστιμα και μυρωδάτα που για να είμαι ειλικρινής δυσκολεύτηκα να τα στολίσω. Έκανα μεγάλο αγώνα για να μη φάω τα μισά 🙂
Στο αρχικό post που σας είχα παρουσιάσει τη συνταγή με τη συγκεκριμένη ζύμη είχα φτιάξει σπιτάκια και αστεράκια. Για τα σπιτάκια ετοίμασα μικρές μακετούλες από χαρτί αντικολλητικό και με ένα μικρό μαχαιράκι έκοψα τη ζύμη γύρω γύρω. Θα δείτε μία φωτογραφία με τα σπιτάκια από την παλαιότερη μου ανάρτηση στο τέλος του ποστ.
Αυτή τη φορά όμως αποφάσισα να φτιάξω στεφάνια από χιονονιφάδες.
Ο τρόπος που τα έφτιαξα είναι πολύ απλός. Αρχικά τοποθέτησα επάνω στο ταψί ένα στρογγυλό μεγάλο κουπατ ή μπορείτε να βάλετε ένα μπολάκι μικρό. Στη συνέχεια έκοψα με το κουπατ τη ζύμη και τοποθέτησα τις χιονονιφάδες μου γύρω γύρω από το κουπατ.
Στο σημείο αυτό να σας πω πως επειδή η ζύμη είναι αφράτη και φουσκώνει ελαφρώς αν επιλέξετε να βάλετε δύο σειρές από μπισκοτάκια για να καλύψετε τα κενά, να έχετε υπόψιν σας πως τα μπισκοτάκια που θα βάλετε από πάνω από τα κενά θα απλώσουν και θα χάσουν ελαφρώς το σχήμα τους.
Εγώ το έκανα και με τους δύο τρόπους. Έφτιαξα ένα στεφανάκι μόνο με μία σειρά από χιονονιφάδες και άλλο ένα με δύο σειρές, τα έψησα και τα άφησα να κρυώσουν. Στη συνέχεια στόλισα με το γλάσο τα μικρά μπισκοτάκια μου και τα κόλλησα πάλι με γλάσο επάνω στα στεφανάκια.
Για μεγαλύτερη ευκολία αλλά και για να φτιάξεις περισσότερα μπισκότα θα σου έλεγα να επιλέξεις μία σειρά με μπισκοτάκια για τη βάση από το στεφανάκι έτσι ώστε να μη χρειαστούν και πολύ ώρα ψήσιμο. Αφού κρυώσουν κολλάς από πάνω όσα στολισμένα μπισκοτάκια θες.
Πριν περάσω όμως στη συνταγή, θα σας πω να προσέξετε κάποια μικρά πραγματάκια για να ψηθούν όμορφα τα μπισκοτάκια σας. Θα προσέξετε λοιπόν κάθε φορά στο ταψί σας να τοποθετείτε μπισκοτάκια με το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν όλα ομοιόμορφα.
Όταν θα βγάλετε τα μπισκοτάκια από το φούρνο θα είναι μαλακά, μη δοκιμάσετε να τα μετακινήσετε γιατί θα σπάσουν. Θα πρέπει να τα αφήσετε να κρυώσουν επάνω στο ταψί. Όσο κρυώνουν τα μπισκοτάκια θα σκληρύνουν ελαφρώς.
Τέλος, θα χρειαστεί να πασπαλίσετε πολύ καλά την επιφάνεια που θα ανοίξετε τα μπισκοτάκια με αλεύρι και ενδεχομένως και την επιφάνεια της ζύμης για να μη σας κολλάει στον πλάστη.
Αν τώρα η ιδέα του αυγόγλασου (royal icing) σας τρομάζει λιγάκι, θα σας δώσω ένα μικρό tip.
Τα αυγά σας, αφού τα αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου και αφού τα πλύνετε καλά, θα τα βουτήξετε για 10 δευτερόλεπτα, προσοχή όχι παραπάνω, σε πολύ ζεστό νερό. Τα βγάζετε, στη συνέχεια τα σπάτε και προσεκτικά κρατάτε το ασπράδι για το γλάσο σας. Με αυτό τον τρόπο παστεριώνεται ελαφρώς το ασπράδι. Το αυγόγλασο διατηρείτε καλά σκεπασμένο με μεμβράνη τροφίμων στο ψυγείο για 2 με 3 μέρες.
Μπορείτε, αν δε σας αρέσει το royal icing, να χρησιμοποιήσετε γλάσο ζάχαρης για να στολίσετε τα μπισκότα σας αλλά αν δε θέλετε να τα φορτώσετε με επιπλέον ζάχαρη μπορείτε να τα αφήσετε ως έχει.
Πάμε να φτιάξουμε τα πιο εορταστικά gingerbred μπισκοτάκια;
Για τα Χριστουγεννιάτικα Gingerbread μπισκοτάκια με βρόμη θα χρειαστούμε:
ΥΛΙΚΑ για περίπου 40 μπισκότα ανάλογα το μέγεθος
- 200γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 240γρ ζάχαρη καρύδας
- 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προσοχή να είναι ακέρωτο)
- 350γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
- 100γρ αλεύρι βρόμης
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ¾ κ.γ. σόδα μαγειρική
- 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- 1 κοφτό κ.γ. τζίντζερ
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
- Μια πρέζα μοσκοκάρυδο
- Μια πρέζα αλάτι
ΥΛΙΚΑ για το royal icing
- Ασπράδι από 1 αυγό
- 250γρ ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη (την προσθέτετε τμηματικά γιατί μπορεί να μη χρειαστεί όλη)
- Μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
- 1 βανίλια σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ για τα μπισκότα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι με το αλεύρι βρόμης, το αλάτι, το μπεικιν πάουντερ, τη σόδα, τα μπαχαρικά και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο, προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε το αυγό, το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε σιγά σιγά και το αλεύρι με τα μπαχαρικά.
Στο σημείο αυτό ζυμώνουμε τη ζύμη με το ειδικό εξάρτημα που έχει το μίξερ μας για ζύμες.
Καλύπτουμε καλά το μπολ με τη ζύμη με μια μεμβράνη φαγητού και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και καλύπτουμε 2 ταψιά του φούρνου (θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσετε ξανά κατά τη διάρκεια του ψησίματος) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη πάνω σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια σε πάχος περίπου 4 χιλιοστών. Καλό είναι να πασπαλίσετε και την επιφάνεια της ζύμης με λίγο αλεύρι για να μην κολλάει ο πλάστης σας.
Κόβουμε με τα ειδικά κουπατ τα μπισκότα μας και τα τοποθετούμε στο ταψί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε τα μπισκότα για 10 με 15 λεπτά περίπου (αν είναι μεγάλα) σύμφωνα πάντα με το φούρνο μας και με το μέγεθος που θα έχουν τα μπισκότα. Αν τα κουπατ που θα χρησιμοποιήσετε είναι μικρά τα μπισκότα θα χρειαστούν το πολύ 8 με 9 λεπτά για να ψηθούν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και να σταθούν επάνω στο ταψί. Τα μπισκότα θα είναι μαλακά όταν θα βγουν από το φούρνο γι’αυτό το λόγο δεν τα μετακινούμε.
Αργότερα τα μεταφέρουμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Αφού κρυώσουν, ετοιμάζουμε το royal icing.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το ασπράδι με το χυμό λεμονιού για περίπου 1 λεπτό.
Ρίχνουμε στη συνέχεια περίπου τη μισή ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη, μέχρι να αποκτήσει το μείγμα μια κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε και τη βανίλια.
Συνεχίζουμε να προσθέτουμε κουτάλι – κουτάλι τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή κρέμα.
Πιθανόν να μη χρειαστεί να προσθέσετε όλη τη ζάχαρη. Αν την προσθέσετε και η κρέμα σας γίνει πολύ σφιχτή προσθέστε ελάχιστο νερό (σταγόνες) ή το αντίθετο, αν η κρέμα σας είναι αραιή προσθέστε λίγη άχνη ζάχαρη ακόμη.
Σκεπάζουμε πολύ καλά το γλάσο με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 20 με 25 λεπτά περίπου να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεα βάζουμε το γλάσο σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και στολίζουμε τα μπισκότα.
Τα αφήνουμε στην άκρη για να στεγνώσει το γλάσο και στη συνέχεια φτιάχνουμε αν θέλουμε το στεφανάκι μας.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους σας!!
……………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ
2 Comments
Μαρία
Καλησπέρα!εχω δύο ερωτήσεις σχετικά με τα gingerbread μπισκοτάκια με βρώμη..
1η.μπορώ αν δεν έχω ζάχαρη καρύδας να χρησιμοποιήσω ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή;Στην ίδια ποσότητα;;
2η.το μέλι είναι απαραίτητο για τη γεύση ή για την ελαστικότητα του μπισκότου;
Ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινήσεις!!Οι φωτογραφίες σου είναι όσο όμορφες είναι και οι δημιουργίες σου!!Μπράβο σου!!
Handmadelittletreats
Καλησπέρα αγαπητή Μαρία, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Σχετικά με τα μπισκοτάκια, και βέβαια μπορείς να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη καρύδας με κρυσταλλική ή καστανή. Γνώμη μου, προτίμησε την καστανή γιατί αφήνει μία όμορφη καραμελένια γεύση, αλλά και η λευκή λειτουργεί εξίσου καλά. Τώρα σχετικά με το μέλι, προσθέτει από τη μία την επιπλέον γλύκα που χρειάζονται τα μπισκότα, αφήνοντας ένα όμορφο άρωμα και από την άλλη τα κάνει πιο μαστιχωτά. Γιαυτό το λόγο να μπισκοτάκια αυτά δεν είναι σκληρά, ναι μεν κρατάνε το σχήμα τους, αλλά είναι και αφράτα.