Share This Article
Δε θα μπορούσα και φέτος να μη φτιάξω ένα εορταστικό ψωμάκι.
Το ψωμί βρίσκεται πάντα πάνω στο τραπέζι μας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του γεύματός μας. Έτσι λοιπόν και φέτος επέλεξα να φτιάξω ένα ιδιαίτερο και εορταστικό γεμιστό ψωμάκι με πέστο από σπανάκι και λιαστή ντομάτα, τυρί και πιπεριές. Εννοείται πως μπορείς να το φτιάξεις οποιαδήποτε στιγμή εσύ θέλεις, απλά λόγω των γιορτών του έδωσα έναν εορταστικό χαρακτήρα.
Ένα ψωμάκι που γίνεται στη στιγμή, αν εξαιρέσεις το χρόνο αναμονής για να φουσκώσει η ζύμη, και μπορείς να το απολαύσεις είτε σκέτο, είτε να συνοδεύσεις με αυτό τα γεύματά σου. Είναι επίσης ιδανικό συνοδευτικό αλλαντικών αλλά και τυριών.
Λίγα λόγια για τη συνταγή.
Το ψωμάκι μας φτιάχνεται σε δύο στάδια. Αρχικά ετοιμάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε καλά σκεπασμένη σε ένα ζεστό, όχι καυτό, περιβάλλον για να φουσκώσει. Στη συνέχεια απλώνουμε το πέστο σπανάκι και τα υπόλοιπα υλικά στη ζύμη. Aφού την τυλίξουμε σε ρολό την κόβουμε στη μέση και πλέκουμε μεταξύ τους τα δυο επιμέρους ρολά. Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να προσέξουμε η γέμιση να είναι προς τα πάνω και να μην μετακινήσουμε τη ζύμη σηκώνοντας της γιατί θα σπάσει.
Σημαντικό λοιπόν είναι να μεταφέρουμε το ρολό, πριν το κόψουμε, επάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί και αφού πλέξουμε τη ζύμη να τη σηκώσουμε μαζί με το αντικολλητικό χαρτί και να τη μεταφέρουμε μέσα στη φόρμα. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσει η ζύμη το σχήμα της και θα ψηθεί μέσα στο αντικολλητικό χαρτί χωρίς να κολλήσει.
Όσον αφορά τα υλικά της συνταγής, το γάλα θα πρέπει να είναι χλιαρό και όχι καυτό για να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να γίνει αφράτο το ψωμάκι μας. Αν για κάποιο λόγο δείτε ότι δεν έχει αφρίσει και δεν έχει φουσκώσει η μαγιά είναι προτιμότερο να φτιάξετε καινούργιο μείγμα παρά να το χρησιμοποιήσετε.
Για το ψωμάκι μου έφτιαξα πέστο από σπανάκι που είναι ένα λαχανικό εποχής. Μπορείτε αν θέλετε να το αντικαταστήσετε με πέστο βασιλικού, αν έχετε αποθηκευμένο ή μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο. Θα έχει φυσικά διαφορετική γεύση αλλά θα είναι εξίσου αρωματικό και νόστιμο.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε γραβιέρα ή παρμεζάνα στη γέμιση και φυσικά μην παραλείψετε τις πιπεριές τις οποίες θα πρέπει να κόψετε σε μικρά κομμάτια. Εκτός από γεύση προσθέτουν και υπέροχο χρώμα στο ψωμάκι.
Σηκώνουμε λοιπόν τα μανίκια μας και πάμε να φτιάξουμε το εορταστικό αλμυρό ψωμάκι με πέστο από σπανάκι, πιπεριές και τυρί.
Για το εορταστικό ψωμί με πέστο από σπανάκι, πιπεριές και τυρί θα χρειαστούμε:
Υλικά
Για τη ζύμη του ψωμιού
- 280 με 290γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3/4κ.γ. αλάτι
- 180ml χλιαρό γάλα
- 6γρ μαγιά στιγμής
- 1κ.γ ζάχαρη
- 30γρ βούτυρο λιωμένο χλιαρό
- 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου, χωρισμένος ο κρόκος από το ασπράδι ( στη ζύμη θα χρησιμοποιήσουμε τον κρόκο)
Για το πέστο σπανάκι
- 70γρ φρέσκο σπανάκι baby
- 1/2 περίπου φλυτζάνι μαϊντανό
- 2 μικρές σκελίδες σκόρδο
- 60γρ καρύδια
- 50γρ παρμεζάνα ή γραβιέρα
- 40γρ λιαστή ντομάτα καλά στραγγισμένη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Επιπλέον για τη γέμιση
- 60γρ περίπου τυρί γραβιέρα, τριμμένη
- 1 μικρή κόκκινη πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε μικρά καρέ ή μισή αν είναι μεγάλη
- 1 μικρή πορτοκαλί πιπεριά κομμένη σε μικρά καρέ ή μισή αν είναι μεγάλη
Για την επικάλυψη
- Το ασπράδι από το αυγό
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη και προσθέτουμε τη μαγιά και λίγο από το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για περίπου 10 λεπτά. Η μαγιά θα πρέπει να αφρίσει και να φουσκώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, αρχικά τα 280γρ, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
Αφού ενεργοποιηθεί η μαγιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο χλιαρό γάλα στο μπολ με το αλεύρι, προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά, το λιωμένο χλιαρό βούτυρο και τον κρόκο αυγού.
Ανακατεύουμε αρχικά το μείγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης και στη συνέχεια ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Αν αφού έχουμε ζυμώσει καλά τη ζύμη κολλάει στα τοιχώματα ρίχνουμε επιπλέον 5 με 10γρ αλεύρι (όχι παραπάνω) και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε. Η ζύμη θα είναι εύπλαστη και αφράτη. Της δίνουμε το σχήμα μπάλας και τη βάζουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο καθαρό μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη και καλύπτουμε με μία πετσέτα.
Αφήνουμε τη ζύμη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μακριά από ρεύματα για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ετοιμάζουμε το πέστο με σπανάκι.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το πέστο σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα multi και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις. Επίσης, θα χρειαστούμε μία μακρόστενη αντικολλητική φόρμα για κέικ μήκους περίπου 27εκ.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με λίγο αλεύρι και αδειάζουμε τη ζύμη. Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε ένα παραλληλόγραμμο περίπου 40 Χ 30εκ.
Απλώνουμε με ένα κουτάλι ή με μία σπάτουλα το πέστο σπανάκι πάνω στη ζύμη φροντίζοντας να αφήσουμε περίπου 1εκ κενό περιμετρικά.
Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα και απλώνουμε παντού επάνω στη ζύμη τις πιπεριές.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό ξεκινώντας από την μεγαλύτερη πλευρά και μεταφέρουμε το ρολό πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Μπορούμε, αν θέλουμε, να ανοίξουμε κατευθείαν τη ζύμη επάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Κόβουμε το ρολό κατά μήκος της μεγάλης πλευράς δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο δυο λωρίδες στις οποίες θα φαίνεται η γέμιση από τη μία πλευρά.
Πλέκουμε τις λωρίδες μεταξύ τους φροντίζοντας η πλευρά που φαίνεται η γέμιση να είναι προς τα πάνω.
Παίρνουμε την πλεγμένη φρατζόλα μαζί με το αντικολλητικό χαρτί και τη βάζουμε στη μακρόστενη φόρμα. Χτυπάμε ελαφρώς το ασπράδι αυγού και με ένα πινέλο περνάμε λίγο την επιφάνεια από το ψωμί.
Ψήνουμε το ψωμί για 25 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Το βγάζουμε από φούρνο και το αφήνουμε για λίγο να πέσει η θερμοκρασία του. Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.
Καλή απόλαυση!
………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ