Share This Article
Λίγες μέρες μας χωρίζουν από τη Νέα Χρονιά. Και όσο περνάνε οι ώρες σκέφτομαι πως ένας ακόμη χρόνος πέρασε. Κοιτάζοντας πίσω περνούν από τη σκέψη μου όλες εκείνες οι στιγμές που πέρασαν, άλλες ευχάριστες, άλλες όχι τόσο, αλλά τι είναι η ζωή μας άλλωστε, στιγμές, αυτές μας χαρακτηρίζουν και αυτές είναι πραγματικά που ομορφαίνουν την καθημερινότητα μας.
Γιατί από όλες τις στιγμές μας αντλούμε τη δύναμη να προχωρήσουμε παρακάτω. Από τις ευχάριστες νομίζουμε ότι έχουμε φτερά και προχωράμε πετώντας, αλλά και οι δυσάρεστες, που μας ρίχνουν συναισθηματικά και ψυχικά, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Αφού κάνουν τον κύκλο τους θα πρέπει να βρούμε το κουράγιο να σηκωθούμε ξανά, να πεισμώσουμε και ανακτώντας τη δύναμη που όλοι έχουμε καλά κρυμμένη μέσα μας, να συνεχίσουμε. Εύκολο, δε νομίζω, εφικτό όμως ναι.
Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να ζούμε, όχι απλά να επιβιώνουμε, και αυτό θα το πετύχουμε όταν κοιτάξουμε κατάματα την καθημερινότητα μας και αντιληφθούμε ότι έχουμε βάλει τη ζωή μας στον αυτόματο πιλότο, σε μια συγκεκριμένη τροχιά και απλά προχωρά.
Όχι, δεν θα πρέπει να είναι έτσι, πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα, να δραστηριοποιούμαστε και να αντλούμε όσο περισσότερες εμπειρίες μπορούμε. Θα μου πεις, πως μπορεί να γίνει αυτό, γίνεται, αν αναλογιστείς πόσα μικρά πράγματα μπορείς να κάνεις που μπορούν να σε γεμίσουν με ενέργεια και με όμορφα συναισθήματα.
Βγες έξω, απόλαυσε τη βόλτα σου με τους αγαπημένους σου ή ακόμη και μόνος, ασκήσου απολαμβάνοντας τη φύση. Βρες τι πραγματικά σε κάνει χαρούμενο και ακολούθησε το, σκέψου ότι κάθε μέρα που ξημερώνει είναι δώρο ζωής και θα πρέπει να είσαι ευγνώμων γι’αυτό.
Μάθε να απολαμβάνεις την κάθε στιγμή, το χρόνο που περνάς με την οικογένεια σου, με τους φίλους σου, ακόμη και μόνος. Φρόντισε τον εαυτό σου και μάθε να προσφέρεις στο συνάνθρωπο.
Γενικότερα δραστηριοποιήσου, μόνο τότε θα νιώσεις πραγματικά ενεργός.
Συγχωρέστε με για τον μεγάλο μου πρόλογο, αλλά είναι η περίοδος που κάνουμε λίγο ή πολύ όλοι τον απολογισμό μας και το blog μου είναι ο δικός μου χώρος, στον οποίο μπορώ να γράψω τις σκέψεις μου και να τις μοιραστώ μαζί σας.
Σήμερα λοιπόν ελπίζω να σας εκπλήξω ευχάριστα παρουσιάζοντας σας ένα γλυκό, ας πούμε, όχι τόσο μοντέρνο. Ένα γλυκό που η γεύση του με συντροφεύει από την παιδική μου ηλικία όταν η μαμά μου άνοιγε το παλιό βιβλίο με τις συνταγές της και μας έφτιαχνε για τις γιορτές σιροπιαστές φλογέρες γεμιστές με μία ιδιαίτερη πάστα από καρύδια που μάζευε ο μπαμπάς από τις καρυδιές μας.
Φλογέρες σιροπιαστές με μία υπέροχη πλούσια γέμιση καρυδιού και ένα ελαφρύ ντελικάτο σιρόπι για να κλείσει αυτή η χρονιά και να ξεκινήσει η επόμενη γλυκά.
Τι να προσέξουμε στη συνταγή.
Τα υλικά είναι εύκολα αλλά και η διαδικασία παρασκευής απλή.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να σκεπάσετε τα φύλλα κρούστας που έχετε αφήσει στην άκρη με μια πετσέτα για να μη στεγνώσουν και σπάσουν.
Επίσης, δε χρειάζεται να παραγεμίσετε τις φλογέρες γιατί στο ψήσιμο θα φουσκώσει λίγο η γέμιση και θα σκάσουν.
Αφήνουμε τις φλογέρες στο ταψί να μισοκρυώσουν και στη συνέχεια τις περιχύνουμε το σιρόπι, αφού πρώτα τις έχουμε τρυπήσει σε διάφορα σημεία με μια οδοντογλυφίδα.
Ρίχνουμε το σιρόπι κατά διαστήματα αφήνοντάς τες να το ρουφήξουν.
Διατηρούνται εκτός ψυγείου, όσο είναι φρέσκες για 2 μέρες περίπου, μετά μπορείτε να τις βάλετε στο ψυγείο για να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Δε χρειάζονται επιπλέον μέλι, εγώ πρόσθεσα λίγο για τις ανάγκες της φωτογράφισης.
Πάμε να φτιάξουμε τις πιο νόστιμες μυρωδάτες και σιροπιαστές φλογέρες με καρύδια;
Θα χρειαστούμε:
Για 22 περίπου μεγάλες φλογέρες
ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση
- 300γρ καρυδόψιχα χοντροσπασμένη
- 165γρ ζάχαρη
- 60γρ τριμμένη φρυγανιά (σε μορφή αλευριού)
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 1κ.γ. κανέλα
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (για μπακλαβά)
- Βούτυρο ανάλατο λιωμένο, όσο χρειαστεί για τα φύλλα (περίπου 150 γρ)
ΥΛΙΚΑ για το σιρόπι
- 700γρ νερό
- 500γρ ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
- Φλούδα από ένα μικρό λεμόνι (ακέρωτο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σπασμένη καρυδόψιχα με τη φρυγανιά και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλα μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε τα καρύδια μαζί με τη φρυγανιά. Ανακατεύουμε καλά με μία σπάτουλα και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη για να ετοιμάσουμε τα φύλλα.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο που θα χρειαστούμε για τα φύλλα. Θα χρειαστούμε περίπου 150γρ βούτυρο ανάλογα τη ποσότητα από τις φλογέρες.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 35 Χ 25εκ και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Αφού έχουμε αποψύξει τα φύλλα, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, τα απλώνουμε όλα μαζί σε μια μεγάλη επιφάνεια. Κόβουμε κατά μήκος όλα τα φύλλα στη μέση έτσι ώστε να έχουμε δυο μεγάλες λωρίδες. Μπορείτε επίσης να κόψετε το φύλλο σε τρία ίσα μέρη έτσι ώστε να φτιάξετε μικρότερες και περισσότερες φλογέρες.
Σκεπάζουμε τις μισές λωρίδες με μία πετσέτα και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τις φλογέρες.
Με ένα πινελάκι βουτυρώνουμε την επιφάνεια της πρώτης λωρίδας. Βάζουμε στην άκρη ένα κουτάλι της σούπας γέμιση. Διπλώνουμε αρχικά τις 2 άκρες κατά μήκος για να καλύψουμε τη γέμιση και κατόπιν ξεκινάμε να τυλίγουμε σε ρολό τη φλογέρα. Την τοποθετούμε στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω και συνεχίζουμε με την επόμενη.
Τοποθετούμε τις φλογέρες τη μία δίπλα στην άλλη και αφού τις ετοιμάσουμε όλες αλείφουμε την επιφάνεια τους με λίγο βούτυρο λιωμένο και τις ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε τις φλογέρες για περίπου 25 λεπτά, ανάλογα το φούρνο. Όταν ροδίσουν εξωτερικά είναι έτοιμες. Τις βγάζουμε από το φούρνο και με μία οδοντογλυφίδα τρυπάμε την επιφάνεια τους σε διάφορα σημεία για να απορροφήσουν αργότερα το σιρόπι. Τις αφήνουμε στο ταψί να μισοκρυώσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το λεμόνι και την κανέλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 8 λεπτά περίπου και στη συνέχεια κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να πέσει ο βρασμός.
Ρίχνουμε το σιρόπι σιγά σιγά πάνω από τις φλογέρες, αρχικά δεν θα το πάρει όλο, θα αφήσουμε τις φλογέρες να απορροφήσουν το σιρόπι και θα συνεχίσουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο.
Της αφήνουμε στο ταψί να απορροφήσουν καλά τα σιρόπι.
Μπορούμε να τις σερβίρουμε σκέτες, με τριμμένο καρύδι ή ακόμη και με παγωτό, για τους πιο τολμηρούς!
Αν σας περισσέψουν μπορείτε να τις βάλετε στο ψυγείο, θα μαλακώσει βέβαια το φύλλο αλλά θα διατηρηθούν για περισσότερες μέρες.
Καλή απόλαυση!
Τις ευχές μου για καλά Χριστούγεννα μαζί με τους δικούς σας ανθρώπους.
Και να μην ξεχνάτε να χαίρεστε τη κάθε στιγμή σαν να είναι μοναδική!
……………………………………….
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ