Share This Article
Είναι η εποχή της κολοκύθας και περίμενα πως και πως τις πρώτες κολοκύθες για να φτιάξω την αγαπημένη μου κολοκυθόσουπα. Θα μπορούσα να φτιάξω με την κολοκύθα μου κάποιο κέικ ή κάποια άλλη ευφάνταστη συνταγή αλλά εγώ προτίμησα αρχικά να σας παρουσιάσω την αγαπημένη μου ταπεινή κολοκυθόσουπα. Εδώ που τα λέμε καθόλου ταπεινή δεν είναι γιατί μπορεί να σταθεί επάξια σε ένα γιορτινό τραπέζι ως πρώτο πιάτο και λόγω της γεύσης της αλλά και λόγω της εμφάνισής της.
Τη συγκεκριμένη κολοκυθόσουπα τη φτιάχνω κάθε χρόνο με τις πρώτες κολοκύθες και ξαφνιάστηκα όταν διαπίστωσα πως δεν την έχω παρουσιάσει μέσα από το blog μου και δεν την έχω φωτογραφίσει όπως της αξίζει. Είναι η πιο απλή κολοκυθόσουπα αλλά συγχρόνως είναι τόσο νόστιμη που μπορείς να φας και δυο πιάτα!
Το μυστικό θα έλεγα είναι να θωρακιστούν καλά με το λάδι τα λαχανικά πριν ρίξεις το ζωμό. Προσοχή δεν εννοώ να τα τηγανίσουμε αλλά να τα αφήσουμε για τουλάχιστον 5 λεπτά μαζί με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά στην κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά ανακατεύοντάς τα συνεχώς.
Επίσης η κρέμα αμυγδάλου στο σερβίρισμα της προσθέτει μια ιδιαίτερη δροσιά. Δοκιμάστε να τη σερβίρετε και με τριμμένη φέτα ή κάποιο άλλο τυρί όπως γραβιέρα και δε θα το μετανιώσετε.
Και βέβαια δε θα παραλείψετε το ψωμάκι. Εγώ τη συνόδευσα με ένα πολύ εύκολο ψωμάκι με μυρωδικά το οποίο δε χρειάζεται ζύμωμα αλλά θέλει το χρόνο του για να ετοιμαστεί. Μάλιστα λόγω της γιορτής του Halloween, (τρομάρα μου είχα και στο χωριό μου Halloween) είπα να τους δώσω τη μορφή από φαντασματάκια. Γιατί άλλωστε κολοκύθες και Halloween πάνε μαζί!
Μπορείτε μάλιστα να ετοιμάσετε τη ζύμη για τα ψωμάκια από την προηγούμενη μέρα και να τα ψήσετε και να τα σερβίρετε την επόμενη. Έτσι θα είναι φρέσκα και μοσχομυριστά. Την συνταγή για τα ψωμάκια θα τη βρείτε εδώ.
Πάμε να φτιάξουμε τη σούπα μας όμως τώρα γιατί πεινάσαμε!
Για τη βελουτέ κολοκυθόσουπα θα χρειαστούμε:
Υλικά για 2 με 3 μερίδες (διπλασιάζεις τα υλικά αν θέλεις παραπάνω ποσότητα)
- 500γρ κολοκύθα (την ζυγίζουμε αφού την καθαρίσουμε)
- 2 καρότα μεσαίου μεγέθους, περίπου 220γρ
- 1 κρεμμύδι μεσαίου μεγέθους
- 2 κλωνάρια σέλερι, μόνο τα κοτσάνια
- 1 και 1/2 κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο
- 600ml ζωμό λαχανικών (νερό μαζί με ένα κύβο λαχανικών)
- 1 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
- 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 1/4 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Για το σερβίρισμα
- Κρέμα αμυγδάλου
- Κολοκυθόσποροι
Εκτέλεση
Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά κομμάτια και την αφήνουμε στην άκρη.
Ομοίως καθαρίζουμε και κόβουμε και τα καρότα σε φέτες και το κρεμμύδι στα τέσσερα ή σε μικρότερα κομμάτια.
Τέλος κόβουμε σε κομμάτια επίσης και το κοτσάνι από το σέλερι, όχι τα φύλλα του, τα οποία τα κρατάμε στην άκρη για κάποια άλλη σούπα ή για να φτιάξουμε ζωμό λαχανικών.
Σε μια μικρή κατσαρόλα διαλύουμε σε ζεστό νερό ένα ζωμό λαχανικών ή ένα κύβο λαχανικών και αφήνουμε στην άκρη.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε την κολοκύθα, το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι. Ανακατεύουμε συνεχώς τα λαχανικά μέχρι να θωρακιστούν καλά τουλάχιστον για 4 με 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το θυμάρι, τη γλυκιά πάπρικα, το τζίτζερ και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά τα λαχανικά.
Τέλος ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ζεστό ζωμό λαχανικών και αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Θέλουμε ο ζωμός να καλύπτει τα λαχανικά.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι κατά βούληση. Προσοχή στο αλάτι, ειδικά αν είναι αλατισμένος ο ζωμός σας.
Αφού βράσουν τα λαχανικά και έχει μείνει λίγο ζουμάκι στη κατσαρόλα κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τα λαχανικά πολύ καλά και με προσοχή.
Εάν δεν διαθέτουμε ραβδομπλέντερ μπορούμε να πολτοποιήσουμε τα λαχανικά τμηματικά με προσοχή στο multi.
Σερβίρουμε την κολοκυθόσουπα βελουτέ ζεστή ρίχνοντας στην επιφάνεια λίγη κρέμα αμυγδάλου και κολοκυθόσπορους.
Σημειώσεις
Αν η σούπα σας είναι αρκετά πηχτή μπορείτε να την αραιώσετε με λίγο ζεστό νερό.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την κρέμα αμυγδάλου με κρέμα γάλακτος ή να την παραλείψετε.
Δοκιμάστε να τρίψετε μέσα στη σούπα τυρί φέτα, θα ξετρελαθείτε!
Αν αγαπάτε τα καυτερά μπορείτε να την τσιμπήσετε λίγο στο πιπέρι ή να προσθέσετε ελάχιστο μπούκοβο.
Τέλος, αν δεν τα πάτε καλά με τις βελουτέ σούπες, μπορείτε να την σερβίρετε ως έχει με το ζουμάκι της χωρίς να την πολτοποιήσετε.
Καλή απόλαυση!
……………………………………………..
Αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή, θα χαρώ να δω φωτογραφίες σας κάνοντας με mention στο instagram γράφοντας @letstreatourselves.gr Επίσης, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιο σας κάτω από το συγκεκριμένο post. Θα με βρείτε και στη σελίδα μου στο Facebook κάνοντας like στο Lets treat ourselves Τέλος μπορείτε να με ακολουθήσετε στο λογαριασμό μου στο Pinterest για πολλές γευστικές και όχι μόνο, προτάσεις.
Γίνε και εσύ μέλος της παρέας του Let’s Treat Ourselves & θα έχεις πρόσβαση σε ενδιαφέροντα και αποκλειστικά άρθρα. Κάνε την εγγραφή σου εδώ